Riksdagen kör över regeringen

Samtliga riksdagspartier kör över regeringen i prestigefråga

Publicerat av Stina Bengtsson

Statsminister Stefan Löfven slog på stora trumman och bjöd in hela Europas statsmän och -kvinnor till ett toppmöte. Han skulle se till att EU införde den sociala pelaren. Men nu, några månader senare, blir han överkörd av alla partier i riksdagen, inklusive sitt eget. ”Statsministern har varit aningslös”, säger Europaparlamentariker Fredrick Federley (C).

Sociala pelaren, som Arbetsmarknadsnytt har skrivit om tidigare , innebär att EU-länderna ska förhålla sig till 20 sociala principer som bedöms vara viktiga för en funktionell och rättvis arbetsmarknad och välfärd. Principerna är indelade i tre kategorier:

• lika möjligheter och tillgång till arbetsmarknaden,

• rättvisa arbetsvillkor,

• social trygghet och social integration.

Ovanligt toppmöte

I november bjöd statsministern in till toppmöte i Göteborg, något som normalt bara EU:s ordförandeländer brukar göra. Men Stefan Löfven bröt konventionen och ett drygt 20-tal stats- och regeringschefer från EU kom på besök.

– Om vi inte klarar av detta har hela EU ett gigantiskt problem med människor som är rädda för framtiden och som kommer att lockas till extremism, populism och nationalism, sa Stefan Löfven till TT inför toppmötet.

Kommissionen vill införa ett regelverk som enligt EU:s kommissionär för sysselsättning, socialpolitik, kompetens och rörlighet på arbetsmarknaden, Marianne Thyssen, ska ge mer tydliga och förutsägbara arbetsvillkor på arbetsmarknaden. Bland annat ska alla europeiska arbetare kunna sätta en maxgräns för provanställningar. De nya reglerna är en del av den omdiskuterade sociala pelaren .

Men nu har alltså ett enigt arbetsmarknadsutskott kört över regeringen och kommissionen och sagt nej till det första steget.

”De frågor som regleras i direktivförslaget är i Sverige i huvudsak lösta genom kollektivavtal på företagsnivå, branschnivå och/eller nationell nivå. Utskottet ser en tydlig risk att de föreslagna reglerna skulle kunna innebära störningar på Sveriges väl fungerande system”, skriver det i ett utlåtande .

Ingrepp i den svenska modellen

Riksdagspartierna är oroliga för att kommissionens nya regler innebär ett ingrepp i den svenska modellen.

Centerpartiets Europaparlamentariker Fredrick Federley anser att det är fel att reglera arbetsmarknaden på europeisk nivå.

– Det här är bara första delen av sociala pelaren. Det kommer att komma mer, som till exempel förslag på lagstiftning om minimilöner, säger han och menar att det sänder tydliga signaler till regeringen att riksdagen säger nej redan nu.

”Ville ha sin stund i strålkastarljuset”

– Statsministern har varit aningslös. Han ville ha sin stund i strålkastarljuset, men nu får han betala priset för det, fortsätter Fredrick Federley.

Även Svenskt Näringsliv har tidigare varnat för att införandet av en social pelare skulle gå ut över det nationella självbestämmandet. Vd Carola Lemne är nöjd med arbetsmarknadsutskottets beslut.

– Det är utmärkt att samtliga riksdagspartier säger nej till EU-kommissionens förslag. Det skulle strida mot den svenska modellen där arbetsmarknadens parter tar ansvar för de frågor som rör relationerna mellan arbetsgivare och arbetstagare, säger hon.

Uppdatering: Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson kommenterar arbetsmarknadsutskottets beslut. ”Inte långt från min egen åsikt”.

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2018-02-20 - 17:18  #Politik #Svenska modellen #Kollektivavtal