Logo
Logo
Nyhet1 mars 2021 - 15:03

Så tvingades hennes företag i konkurs – efter 17 år

Pandemin har varit hemsk och kaotisk i sig själv, men utöver det har regeringens och myndigheternas agerande varit under all kritik, menar företagaren RoseMarie Sjölin. ”Jag har betalat skatt och följt reglerna i alla år, men när krisen kom fick jag bara en örfil tillbaka”, säger hon. Nu tvingas hennes företag i konkurs efter 17 år. 

”Otydligheten har inverkat kraftigt på min och mina medarbetares vardag och framtid”, säger företagaren RoseMarie Sjölin. Foto: Svenskt Näringsliv

Efter att ha tillbringat hela sitt vuxna liv i industrin tog RoseMarie Sjölin under 2004 steget till att bli företagare.

– Jag var nöjd med min karriär, men ville prova på ett annat yrkesområde. I den vevan blev en lite udda och exklusiv klädbutik i närområder till salu. Sagt och gjort, efter ett par möten köpte vi butiken. Detta kom att öppna en helt ny värld för mig.

RoseMarie Sjölin beskriver åren med företaget Nancy & Samuelson som både glädjefyllda och tuffa. Ett fint minne är nomineringen år 2012 som en av årets svenska modebutiker av branschtidningen Habit. Hon har öppnat och stängt butiker, bytt lokaler och hela tiden anpassat sig efter tidens förutsättningar. Företaget har överlevt både centrumdöden och näthandelns intåg, berättar hon. Coronakrisen ställde dock alla förutsättningar på ända.

– När jag gick in i 2020 gick jag mot mitt bästa år i butiken på shoppingcentret och med de kunder och leverantörer jag hade kämpat hårt för att nå. Då landade coronaviruset i Sverige.

RoseMarie Sjölin vidtog alla åtgärder. All personal fick gå och hon jobbade sjudagarsveckor i mer än tre månader innan hon vågade att kosta på sig ett par dagars avbyte i juli och en efterlängtad semestervecka i augusti. Hon minskade alla leveranser, förhandlade ned hyran och ansträngde sig till det yttersta för att hålla kostnaderna nere.

– Varenda krona in har gått till skatt, löner och leverantörer. Jag har suttit med internetbanken varje dag och vänt på de futtiga kronorna som vi har sålt för dagen innan och försökt att pussla och trolla. Jag har ältat ledsamma samtal om att pengar kommer, och om att delbetala och delbetala… Trots att jag har suveräna och hjälpsamma leverantörer så måste de ju också leva.

Lön har hon inte tagit ut på drygt ett år trots 50 till 60 timmars arbete i veckan. Men så länge hon vågade tro på en ljusning kändes det trots allt okej. Så kom andra vågen.

– Min kund är till 80 procent yrkeskvinnan i ålderskategorin 30 till 65 år, ofta aktiva, välutbildade kvinnor. Just de som arbetar hemma, inte har några möten längre, inga konferenser, inga tjänsteresor eller nätverksträffar. De övriga 20 procenten av mina kunder är 70 plus, och ja, det vet vi alla, de har inte ens fått gå ut, säger hon.

Hösten började se skaplig ut och många handlare började tro på framtiden igen, berättar hon. Men när det närmade sig november kom nästa bakslag.

– När regeringen började nämna gallerior och shoppingcenters som smittohärdar, ja då blev det tomt. Tomt i hela huset och tomt hos mig. I november och december rekommenderade regeringen oss alla att handla på nätet. Vi hade öppet 10 timmar om dagen och dagskassor på någon hundralapp var inte ovanligt. Med en sexsiffrig hyra varje månad plus alla övriga fasta kostnader och personal så blir mina möjligheter noll, oavsett allt hårt arbete och trots alla uppoffringar, säger hon.

– Inför den årliga rean som jag verkligen behövde sa våra folkvalda återigen till folket att ”åk inte ut till gallerior, handla inte på mellandagsrean, undvik köpcenter och handla på nätet”. Med de yttringarna var det slut med min butik, fortsätter hon.

RoseMarie Sjölin förstår att smittspridningen måste stoppas, men önskar att branschen hade sluppit alla politiska utspel och kortsiktigt framtagna beslut och rekommendationer som har gjort det svårt att planera. Dessutom menar hon att det har saknats insikt om hur småföretagare faktiskt mår och hur de har det under krisen.

– Vi tar av vårt eget för att överleva och många av de kostnader som vi har är inte möjliga att avsluta omedelbart, exempelvis försäkringar, larmlösningar, kassasystem, kortlösningar, kontanthantering, revisorer och låneräntor på checkkrediter, säger hon.

Pandemiåret har präglats av oro, rädsla för smitta och där företagen har kastats fram och tillbaka mellan hopp och förtvivlan. Att det hela tiden kommit mediala utspel, rykten och att det har varit otydligt vilka regler som gäller har ytterligare försvårat situationen, menar hon.

– Pandemin har varit hemsk och kaotisk i sig själv, men utöver det har regeringens och myndigheternas agerande skapat både oro och ekonomiskt bortfall. De olika framkastade idéerna, de tillfälliga och kortsiktiga lösningarna, de otydliga rekommendationerna har inverkat kraftigt på min och mina medarbetares vardag och framtid.

Och stöden som har tagits fram har inte fungerat för Nancy & Samuelson, konstaterar RoseMarie Sjölin.

– Jag har undrat var vi finns i alla tal om stödpaket, många småföretag har hamnat under radarn. Det har varit komplext hur man ska söka och svårt att få vetskap om var och vem man kontaktar. Skulle jag exempelvis bli smittad och sjukskriva mig måste mitt aktiebolag ändå lägga ut pengar till att betala min sjuklön, om jag nu skulle ha rätt till en sådan ersättning. Företagets skrala kassa har använts till att betala löner för medarbetarna och till momsen för januari.

Alternativ saknades och konkursen blev ett faktum. Den 18:e januari 2021 gick det inte längre och hon tvingades lämna in en konkursansökan.

– Coronan tog inte mig, men den tog min butik, vilket påverkade oss alla i butiken hårt. Jag har betalat mina avgifter och skatter i alla år, skrivit alla avtal och verkligen gjort allt by the book, men vad har jag fått tillbaka? Kanske en örfil i bästa fall.

– Jag vill också poängtera att det inte är gratis att göra konkurs. Utöver de redan satsade pengarna kämpar vi nu hårt för att gå skuldfria ur mina drömmars butik, avslutar RoseMarie Sjölin.

#Coronakrisen#Coronakrisen
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist