Handslag
Foto: Anders Wiklund / TT

Så många omfattas av korttidsavtalen

Publicerat av Stina Bengtsson

Nästan två miljoner svenskar omfattas nu av de korttidsavtal som blev möjliga tack vare ett krispaket från regeringen som kom för knappt två veckor sedan. ”Det är imponerande”, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

85 procent av alla anställda i privat sektor, 1,9 miljoner anställda, omfattas idag av kollektivavtal som gör det möjligt för arbetsgivaren att införa korttidsarbete. Det innebär att 427 av marknadens 666 kollektivavtal inom privat sektor omfattas av möjligheten till korttidsarbete. Det visar Medlingsinstitutets beräkningar.

– Det är imponerande att parterna så snabbt kunde ställa om från intensiva avtalsförhandlingar om löner och allmänna villkor till att i stället förhandla fram dessa avtal i rekordtempo. Det visar att den svenska modellen fungerar också i extremsituationer, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo i ett pressmeddelande.

Det var den 16 mars som regeringen tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet presenterade förslaget om att införa korttidsarbete. Först ut att teckna avtal var besöksnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation Visita och motparten Hotell- och restaurangfacket.

Fakta om korttidsarbete

Korttidsarbete innebär att arbetstagare tillfälligt går ner i arbetstid. Kostnaden delas mellan arbetsgivare, arbetstagare och staten. Det nya systemet innebär att enskilda arbetsgivare som drabbas av tillfälliga och allvarliga ekonomiska svårigheter, som inte rimligen hade kunnat förutses eller undvikas genom andra tillgängliga åtgärder, ska kunna få stöd under en begränsad period.

Källa regeringen.se

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2020-03-27 - 13:51  #Svenska modellen #Kollektivavtal #Coronakrisen