Ardalan Shekarabi (S), socialförsäkringsminister
Foto: TT

Så fick S genom höjda pensioner trots kritiken

Publicerat av Henrik Sjögren

Under torsdagen stod det klart att riksdagens pensionsgrupp har kommit överens om att infria Socialdemokraternas löfte om en pensionshöjning om 600 kronor till nästa år. Men överenskommelsen satt långt inne. "Vi gav att vi under en tid måste gegga ihop statsbudgeten med pensionssystemet", säger Hans Eklind, KD.

I dag, torsdagen den 5 mars, stod det klart att riksdagens pensionsgrupp har kommit överens om att infria Socialdemokraternas löfte om en pensionshöjning om 600 kronor till nästa år.

Tillägget berör personer med mellan 9 000 och 17 000 kronor i månaden i allmän pension, enligt en överenskommelse i pensionsgruppen där sex av riksdagens åtta partier ingår, rapporterar TT. Enligt regeringen kostar förslaget fyra miljarder kronor.

fPlus/Arbetsmarknadsnytt har tidigare rapporterat om intern osämja i pensionsgruppen om den tekniska lösningen, där den föreslagna höjningen kritiserats för att tas direkt från statens budget.

Men nu har alltså gruppen kommit överens om att höjningen ska ske med pengar ur statsbudgeten och alltså inte inom ramen för pensionssystemet.

Både Kristdemokraternas och Moderaternas representanter har varit djupt kritiska till denna lösning. Hans Eklind (KD) har till fPlus/Arbetsmarknadsnytt sagt att Socialdemokraternas lösning är ”det största hotet vi har mot det svenska pensionssystemets hållbarhet på lång sikt” och att man på det sättet ”geggar ihop statsbudgeten med pensionssystemet”.

Liberalerna och Centerpartiets representanter har varit relativt tysta i frågan. Men nu har alltså även KD och Moderaterna gått med på lösningen. Hans Eklind säger sig ändå vara nöjd.

– Som kristdemokrat är jag nöjd med att vi åtminstone får ett tillskott till pensionärer nästa år som har det tufft. På så sätt ökar vi respektavståndet, vilket hela gruppen vill. Men jag ska erkänna att jag hade gärna velat gjort det på ett annat sätt, säger Hans Eklind.

– Det andra jag är nöjd med är att pensionsgruppen inte splittras, utan vi håller ihop. Det är hela pensionsgruppen som står bakom, säger Hans Eklind.

Men sviker ni inte tanken om att pensionssystemet ska vara autonomt utan inblandning från statsbudgeten?
Överenskommelsen är tydlig med att detta bara är en tillfällig lösning. På längre sikt ska denna höjning övergå till att ingå i pensionssystemet och inte tas från statens budget. Alltså, på kort sikt blir det pensionstillägg. Men på lång sikt återgår vi till ordningen med det svenska unika pensionssystemet.

Hur gick diskussionerna i pensionsgruppen?
Det är en kompromiss, och då går ingen därifrån helnöjd. Vi fick ge och ta. Vi gav att vi under en tid måste gegga ihop statsbudgeten med pensionssystemet, säger Hans Eklind.

Och Moderaterna var av samma åsikt?
Svar ja.

Henrik Sjögren

Publicerad av Henrik Sjögren den 2020-03-05 - 18:22  #Politik #Pensioner #Skatt