Målare och städare
Foto: TT

RUTiga kvinnor och ROTande män

Publicerat av Stina Bengtsson

Män använder ROT medan kvinnor dominerar bland RUT-användarna. Det visar en ny rapport från Skatteverket. Det genomsnittliga ROT-avdraget per år är 15 000 kronor, medan RUT-avdraget i snitt ligger på 5 000 kronor.

Johan Fall

Johan Fall, Svenskt Näringsliv.

Andreas Åström, näringspolitiskt chef på Almega.

Andreas Åström, Almega.

Foto: Pressbild

Skatteverket har på regeringens uppdrag sett över hur RUT och ROT används ur ett könsfördelat perspektiv. Siffrorna, som sträcker sig från 2006 till 2015, visar en tydlig uppdelning mellan män och kvinnor. År 2015 var det nästan 750 000 män som använde ROT och knappt 510 000 kvinnor, medan det samma år var knappt 260 000 män som använde RUT och drygt 400 000 kvinnor.

– ROT-avdrag har använts mest till bygg, målning och tapetsering samt VVS-arbeten. RUT-avdrag har till 95 procent använts för städtjänster, säger Ida Björklund, analytiker vid Skatteverkets analysstab i ett pressmeddelande.

Det är framför allt män mellan 65 och 70 år som använder ROT och de har högre inkomster än genomsnittet. Bland de som använder RUT är kvinnor över 70 år samt höginkomsttagare med barn dominerande.

Användandet ökar

Siffrorna visar också att antalet som använder RUT- och ROT-tjänster ökar stadigt.

– Det bekräftar att när man minskar skillnaderna mellan vad den som utför tjänsterna får ut i handen och vad det faktiskt kostar att betala tjänsterna, så går det att skapa jobb, säger Svenskt Näringslivs skattechef Johan Fall.

Johan Fall konstaterar också att år 2015 var det sista året som taket på RUT- och ROT-avdragen var 50 procent och tak vid 50 000 kronor per år. Sedan dess har taket för RUT sänkts till 25 000 kronor och för ROT är avdraget bara 30 procent.

30 000 nya jobb

I vintras presenterade Almega en rapport som konstaterade att RUT-avdraget omsatte tio miljarder kronor under 2017. 30 000 jobb har skapats genom avdraget och 23 000 av dem har gått till människor som tidigare stod utanför arbetsmarknaden, visar Almegas rapport som är baserad på Skatteverkets beräkningar.

– Rut-avdraget är en succé. Dess framgång är en lärdom om att sänkt skatt på arbete snabbt kan stimulera framväxten av tusentals nya jobb i tjänstesektorn. Att 75 procent av jobben dessutom gått till arbetslösa människor visar tydligt att vi behöver fler jobb med lägre trösklar, sa Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega när rapporten släpptes.

Läs hela rapporten från Skatteverket.

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2018-06-21 - 11:11  #Arbetslöshet #Politik #Skatt