AMN_27-4
Foto: Erik Svensson/TT

Punktstrejk riskerar lamslå Göteborgs hamn

Under 24 timmar med start i går morse tvärnitade en stor del av exporten och importen från Nordens största hamn, Göteborgs hamn. Anledningen var att omkring 200 hamnarbetare från Hamnarbetarförbundets lokalavdelning vid Göteborgs containerhamn strejkade. Om ingen lösning nås under dagen kommer en ny 24-timmarsstrejk att bryta ut klockan 07.00 imorgon bitti.

I går morse tvärnitade en stor del av exporten och importen från Nordens största hamn, Göteborgs hamn, under 24 timmar. Anledningen var att omkring 200 hamnarbetare från Hamnarbetarförbundets lokalavdelning vid Göteborgs containerhamn strejkade. Punktstrejken slog hårt eftersom stora containerfartyg var på väg in från Asien. En rad stora hamnkunder drabbades, exempelvis Volvo, SSAB, Stora Enso, H&M och SKF, uppger GP.

Om ingen lösning nås innan imorgon bitti träder en ny 24-timmarsstrejk i kraft. Joakim Ärlund, vd för arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar, anser att stridsåtgärderna är oproportionerliga.

– Det främjar inte ett bra förhandlingsklimat att gå ut i konflikt, säger han till Svenskt Näringslivs hemsida.

Tvisten handlar bland annat om att Hamnarbetarförbundet kraftigt vill utöka det fackliga inflytandet på arbetsplatsen. Dessutom kräver man att det ska tecknas ett separat kollektivavtal med Hamnarbetarförbundet. Joakim Ärlund betonar att ett sådant avtal skulle konkurrera med arbetsgivarnas befintliga avtal med Transportarbetarförbundet, som sedan länge reglerar hamn- och stuveriarbete.

– Därför finns det inget behov av att teckna nya kollektivavtal. Att fackliga krav sträcker sig utöver gällande avtal är inte brukligt, säger Joakim Ärlund till Svenskt Näringslivs hemsida.

Arbetsgivaren APM Terminals anser att Hamnarbetarförbundets krav är långt över gränsen.

– Vi respekterar naturligtvis fackets roll när det gäller diskussioner om löner, säkerhet, arbetsmiljö och dylika frågor, men vi finner det orimligt att en lokalavdelning ska kunna varsla om strejk, för bland annat trivselfrågor, säger Henrik Kristensen, chef för APM Terminals i Göteborg, i ett pressmeddelande.

Stridsåtgärderna kommer att åsamka stor skada, betonar han.

– Vi hjälper våra kunder med deras handel ute på världsmarknaden. Den här strejken drabbar alla. Inte bara de som jobbar i nära anslutning till hamnen utan också näringslivet och våra aktieägare som investerat 800 miljoner kronor i vår nya terminal, säger han till GP.

Förhandlingar pågår under dagen, men om ingen lösning nås innan klockan 07.00 imorgon bitti så kommer en ny 24-timmarsstrejk att drabba Göteborgs hamn under morgondagen. Hamnarbetarförbundet vill inte ge några kommentarer.

– I nuläget vill vi inte säga för mycket, eftersom vi ska möta arbetsgivaren för nya samtal under onsdagen, sade Peter Annerback, ordförande för Hamnarbetarförbundet avdelning 4, i en kommentar till GP.

Publicerad av Redaktör den 2016-04-27 - 17:23