Katarina Brännström (M), Ardalan Shekarabi (S), Hans Eklind (KD) och Solveig Zander (C).
Foto: Pressbild + TT

Katarina Brännström (M), Ardalan Shekarabi (S), Hans Eklind (KD) och Solveig Zander (C).

Politiskt storbråk om pensionerna: Ministern kör sitt eget race

Publicerat av Henrik Sjögren

Det har uppstått ett politiskt storbråk i riksdagens pensionsgrupp. Bakgrunden är att socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi har gett löften om höjda pensioner som inte är förankrade i gruppen. "Han geggar ihop statsbudgeten med pensionssystemet", säger Hans Eklind (KD).

– Man kan ju undra varför vi behöver en pensionsgrupp och en pensionsöverenskommelse – Ardalan Shekarabi och Socialdemokraterna har ju redan bestämt sig och kör sitt eget race, säger Katarina Brännström (M). 

Ett storbråk har uppstått i pensionsgruppen – den blocköverskridande arbetsgrupp med företrädare för de partier som stod bakom senaste pensionsöverenskommelsen 2017. Den består av regeringspartierna och M, L, C och KD. Gruppen finns till som en garant för att uppgörelser i den viktiga pensionsfrågan ska vara långsiktiga och hålla över flera mandatperioder.

Men nu går flera partier till hårt angrepp mot gruppens ordförande, socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S), som de anser sprider löften som inte har stöd i gruppen. Bakgrunden är ett vallöfte redan inför valet 2018 av Stefan Löfven om ett pensionstillägg. Frågan blev extra aktuell i en Expressenintervju nyligen.

I den intervju lovar Ardalan Shekarabi att pensionerna kommer att höjas för alla pensionärer genom ett så kallat ”pensionstillägg” på 600 kronor redan nästa år. Han säger även att detta delvis kommer att bekostas av höjda pensionsavgifter för arbetsgivarna. 

– Grunden i pensionsgruppen är att vi alltid ska vara överens. Men Shekarabi kör hårt nu och det finns ett enkelt svar. Han är desperat över opinionssiffrorna. Socialdemokraternas kärnväljare är pensionärer, säger Katarina Brännström.

Säger nej till höjda arbetsgivaravgifter

Pensionsgruppen kom redan 2017 överens om att se över avgiftsinbetalningarna för att bekosta en eventuell höjning av pensionerna. Men Katarina Brännström anser att ett sådant beslut noga måste utredas innan ett regeringsparti går ut och lovar höjningar. Och att arbetsgivaravgifterna skulle höjas säger hon tvärt nej till.

– Någon höjning av den totala arbetsgivaravgiften är inte aktuellt. Det finns dessutom ingen utredning som säger att vi ens behöver höja några avgifter. Det enda vi har sagt att vi ska se över avgiften, säger Katarina Brännström.

På frågan om var Centerpartiets Solveig Zander står angående Socialdemokraternas löfte om höjning menar Katarina Brännström att det finns en viss osäkerhet.

– Den är nog så att de kanske vacklar, men det får du fråga henne om, säger hon.

KD har gått i taket

Även Kristdemokraterna har gått i taket av Shekarabis uttalande i Expressenintervjun nyligen. Hans Eklind är Kristdemokraternas representant i gruppen. 

– Nu har Shekarabi minsann sett till att alla ska få 600 kronor mer i månaden och det ska tydligen vara genomfört redan nästa år. Men hur detta ska lösas tekniskt ställer vi oss frågande till. Vi har skapat ett autonomt pensionssystem som vi ska vara rädda om, där vi kan ha en tilltro till systemet även om det går illa för aktiebolaget Sverige. Nu geggar Shekarabi ihop hela statsbudgeten med pensionssystemet, säger Hans Eklind.

Han och Katarina Brännström är dock ense om att någonting måste göras åt det så kallade respektavståndet – alltså att pensionen måste bli högre för den som har jobbat i ett låglöneyrke hela livet, i förhållande till någon som inte har arbetat alls. Det är också något som det finns en samsyn om i hela pensionsgruppen.

– Vi vill stärka ekonomin för pensionärer med låg lön i tidigare yrkesliv, men då måste vi hitta en lösning att var eniga kring. Det pensionstillägg som Socialdemokraterna vill ha strider mot grundbulten. Och vi kommer aldrig att gå med på en höjning av arbetsgivaravgifterna, säger Hans Eklind.

”Inga tydliga förslag”

Centerpartiets representant i pensionsgruppen, Solveig Zander, upplever också att Ardalan Shekarabi vill hålla i taktpinnen, men är mer försiktig i sin kritik.

– Han driver ju det som Socialdemokraterna lanserade första maj 2017. Han försöker tala om för oss hur det ska vara, men vi har inte nappat på det. Och vi har inte heller sett några tydliga förslag. Men vi är överens om att vi ska öka respektavståndet.

Ardalan Shekarabis utsaga om att arbetsgivare kan få ökade kostnader för pensionsinbetalningarna är något som inte har förankrats i gruppen, enligt Solveig Zander.

– Vi är överens om att vi vill höja intäkterna till pensionen, men vi har inte sagt hur. Det finns flera sätt som de skulle kunna höjas på, men vi har inte sagt var vi ska ta pengarna ifrån, säger Solveig Zander.

Det finns rykten som säger att Centerpartiet vacklar i frågan om Socialdemokraternas löften om pensionshöjningen.
– Om någon har tolkat det som att jag vacklar, så har de tolkat fel. Jag har suttit i pensionsgruppen i många år och jag vet att jag inte ska uttala mig förrän vi är överens. Det är en hederssak.

Bråkar ni i gruppen?
– Det gör vi väl jämt, säger Solveig Zander.

Systemet ska vara garant mot politisk klåfingrighet

Johannes Hagen

"Systemet är uppbyggt så att det ska fungera som en garant mot politisk klåfingrighet. Och det finns en styrka i ett system som ska stå pall för olika skiftningar i politiken", säger Johannes Hagen, nationalekonom vid Jönköpings universitet.

Foto: Jönköpings universitet

Johannes Hagen är nationalekonom vid Jönköpings Universitet. Han ser Shekarabis utspel som ett sätt att markera att något behöver göras med pensionerna, även om det riskerar att bryta den konsensuslinje som har präglat pensionsfrågan.

– Systemet är uppbyggt så att det ska fungera som en garant mot politisk klåfingrighet. Och det finns en styrka i ett system som ska stå pall för olika skiftningar i politiken, säger Johannes Hagen.

När det gäller frågan att pensionerna måste öka uppfattar han att det råder ganska stor enighet, men förstår att det råder osämja i frågan om de tekniska lösningarna.

– Jag förstår det som att Ardalan Shekarabi framförallt vill bekosta pensionsökningarna med de offentliga finanserna utanför pensionssystemet, men om han öppnar för att höja avgifterna och att arbetsgivaravgifterna på totalen ska öka så förstår jag osämja, säger han. 

Vad tycker du då om att en minister går ut och äventyrar konsensuslinjen?
– Det är klart att det kan sticka i ögonen, men det är ju en politiker och minister vi talar om. Löfven har ju tidigare lovat dessa förändringar så det är ju ingen överraskning. Men det är ett högt spel. Det är ju inte säkert att han lyckas eftersom det kan finnas väljare som ogillar att man rubbar ett stabilt system.

Arbetsmarknadsnytt och fPlus har sökt socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi för en kommentar men han har tackat nej.
Henrik Sjögren

Publicerad av Henrik Sjögren den 2020-02-14 - 14:21  #Politik #Pensioner