AMN_IND3
Foto: Matthias Schrader/TT

Parterna öppnar för treåriga avtal

En öppning för längre avtal, men alltjämt oenighet om LO:s lönemodell. Så är läget i förhandlingarna efter Opo:s första skiss till ett industriavtal.

Det drar ihop sig i avtalsförhandlingarna och sedan den 1 mars leds förhandlingarna inom industrin av de opartiska ordförandena, Opo. I går överlämnade Opo en första avtalsskiss till fack och arbetsgivare. När avtalsskissen är på plats brukar det dröja runt en vecka innan Opo presenterar en första hemställan, det vill säga ett bud med siffror. Efter det väntar slutbudet.

Nu har parterna reagerat och båda accepterar upplägget. Skissen är inriktad på att parterna kommer överens om ett treårigt avtal.

Facken inom industrin är beredda att förhandla vidare om ett nytt avtal ”under förutsättning att löneökningarna är de rätta, att det finns med ytterligare avsättningar till deltidspension/flexpension samt en låglönesatsning för LO-förbunden”, skriver Facken inom industrin i ett pressmeddelande.

Facken inom industrin är villiga att teckna treåriga avtal, även om avtalslängden är en balansgång, medger IF Metalls ordförande Anders Ferbe.

– Vi har sagt att läget i år är ungefär samma som för ett år sedan. Framåt kommer vi ha ungefär samma ekonomiska utveckling under kommande åren, om inget oväntat händer. Då kan vi med ett längre avtal skapa bra avtal för våra medlemmar, säger Anders Ferbe till IF Metalls hemsida.

– Teknikföretagen lade ett förslag om treårsavtal för några veckor sedan. Jag tror att de känner att längre avtal skulle ge mer stabilitet. Vi får diskutera och förhandla vidare.

Enligt Anders Weihe, förhandlingschef på Teknikföretagen, förs konstruktiva diskussioner.

– Huvudscenariot har varit ett år och att det nu är ett långt avtal har avsevärd påverkan både för industrin och för arbetsmarknaden i övrigt, säger Anders Weihe till Nyhetsbyrån Direkt.

Men ännu står man långt ifrån varandra om den lönekonstruktion som LO går fram med och som IF Metall driver i förhandlingarna. Anders Weihe betonar att man ännu inte har närmat sig någon lösning i frågan om LO-förbundens lönekonstruktion.

– Om IF Metall går till konflikt för ett krav som strider mot industrins normerande roll kan inte Industriavtalet vara kvar, sade Anders Weihe för en tid sedan.

Anders Ferbe medger att det går trögt i förhandlingarna.

– Jättetrögt. Det är  ett stångande i alla frågor. Motparten har principiella invändningar mot vårt krav på låglönesatsning, de är väldigt irriterade på det. Men vi fortsätter, säger han till Arbetet.

Klockan tickar mot 31 mars...

Läs mer:

Weihe: Industriavtalet sägs upp om IF Metall väljer konflikt

LO-krav utmanar industrinormen

Fackveteran: Grundläggande problem inom LO inte lösta

Avtalsrörelsens A till Ö

Publicerad av Redaktör den 2017-03-09 - 18:02  #Avtalsrörelse