puff-splittring
Foto: TT
Maria Ferm.jpg
Foto: Pontus Lundahl/TT

Maria Ferm (mp)

Öppen konflikt i regeringen kring arbetskraftsinvandring

Publicerat av Stina Bengtsson

Tidigare på onsdagen presenterade Socialdemokraterna förslag för att begränsa arbetskraftsinvandring. Men nu visar det sig att regeringspartnern Miljöpartiet inte instämmer i förslagen. ”Det är en ålderdomlig syn på arbetsmarknaden”, säger den migrationspolitiska talespersonen Maria Ferm i en kommentar.

När Stefan Löfven och Ylva Johansson på en pressträff under onsdagen föreslog att en myndighet ska få uppdrag att pröva all arbetskraftsinvandring var det många som rynkade på pannorna. En av dem är Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm.

– Vi tycker inte att man ska ställa grupp mot grupp. Att nyanlända kommer i arbete står inte emot att rekrytera arbetskraft från utomeuropeiska länder. Det är en ålderdomlig syn på arbetsmarknaden, säger hon.

Socialdemokraterna menar att deras förslag bidrar till att minska utnyttjandet av arbetskraft. Inte heller det håller Maria Ferm med om.

– Det är viktigt att motverka att människor utnyttjas på arbetsmarknaden och därför har vi sett till att fler kontroller och sanktioner införts. Socialdemokraternas förslag syftar dock ej till att minska utnyttjande utan handlar om att stoppa utländsk arbetskraft, säger hon.

Maria Ferm förklarar att syftet med det svenska regelverket för arbetskraftsinvandring är att, på seriösa och kontrollerade villkor, främja kompetenstillförsel till branscher och sektorer med brist på arbetskraft.

– För att kunna konkurrera om internationell arbetskraft måste Sverige vara ett attraktivt land för migranter, konstaterar hon och konstaterar att kompetensbristen är en av de viktigaste frågorna just nu.

– Det råder brist på arbetskraft både inom branscher med låg och hög kunskapsintensitet. Socialdemokraternas förslag riskerar att göra att arbetstillfällen går förlorade i Sverige, säger hon.

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2018-04-18 - 13:06  #Kompetensförsörjning