Hamnstrejk i Malmö.
Foto: Johan Nilsson/TT

Nya varsel i hamnkonflikten trots uttalad förhandlingsvilja

Publicerat av Anna Dalqvist

Hamnarbetarförbundet fortsätter att varsla om strejker i svenska hamnar trots att facket sagt sig vilja förhandla direkt med Sveriges Hamnar. ”Det är inte seriöst”, säger Transportföretagens vd Mattias Dahl.

Mattias Dahl, Transportföretagen

Mattias Dahl, vd på Transportföretagen.

Foto: Sören Andersson

Hamnarbetarförbundet har varslat om ytterligare 11 strejker med start den 17 februari. De nya varslen gäller 10 olika hamnar från Malmö i söder till Piteå i norr. Sammanlagt har Hamnarbetarförbundet hittills lagt 45 varsel, som drabbat ett 15-tal hamnar, med stora samhällskostnader till följd.

Enligt Transportföretagen, där Sveriges Hamnar ingår, är det anmärkningsvärt att Hamnarbetarförbundet lägger nya varsel trots att de sagt sig vilja förhandla direkt med Sveriges Hamnar. Det har Sveriges Hamnar sagt sig villiga att göra under medling.

– Att varsla om ytterligare stridsåtgärder samtidigt som de säger sig vilja förhandla är inte seriöst, säger Transportföretagens vd Mattias Dahl.

– Vi är positiva till förhandling i medling och om Hamnarbetarförbundet menar allvar med sin vilja att förhandla förutsätter vi att de drar tillbaka sina varslade stridsåtgärder. Vi förhandlar inte direkt under liggande konflikt, framhåller han.

Tidigare har Medlingsinstitutets oberoende förhandlare lagt fram ett förslag till lösning på konflikten och det var Sveriges Hamnar beredda att anta. Förslaget förkastades dock av Hamnarbetarförbundet.

– Det är dags att Hamnarbetarförbundet visar konstruktivitet. Det görs inte genom fler stridsåtgärder – det görs genom fredliga förhandlingar, säger Mattias Dahl.

Transportföretagens samlade information om hamnkonflikten

Svenska Hamnarbetarförbundets lista över strejker och lockouter

Anna Dalqvist

Publicerad av Anna Dalqvist den 2019-02-07 - 13:55  #Strejk #Konflikt #Hamnkonflikten