Logo
Logo
Nyhet2 november 2020 - 16:11

Nya restriktionerna tömde hans orderbok – ”Allt tvärstannade”

Efter en tuff tid hade det börjat ljusna för Claes Västerteg på Två Skyttlar. Men när de nya restriktionerna kom avbokades nästan allt igen. ”Allting tvärstannade”, säger han. Och nu varnar branschföreträdare för ytterligare dråpslag när lönerna ska sättas.

Claes Västerteg, vd på Två Skyttlar
”Vi har hamnat i en extrem situation där många livskraftiga företag har utsatts för något som vi inte kan påverka själva”, säger Claes Västerteg, som driver mötes- och konferensanläggningen Två Skyttlar.Foto: Jan Pettersson/Borås Tidning

Den ljusning som många företagare hoppades på har till stor del uteblivit. Den ökade smittspridningen och de nya restriktionerna innebär nu ytterligare ett dråpslag för många inom flera sektorer. Claes Västerteg, vd på hotell- och mötesanläggningen Två Skyttlar, är en av de som har drabbats hårt av de utökade restriktionerna.

– Affärerna hade börjat röra lite på sig under augusti-september och det såg ganska bra ut framöver. Men när Folkhälsomyndigheten kom med sina nya allmänna råd i torsdags så försvann i stort sett alla bokningar på mötes- och konferenssidan för de kommande tre veckorna, berättar han och fortsätter:

– Det handlar om ett 15-tal bokningar som försvann på två arbetsdagar. Det raderar i stort sett ut hela vår orderstock för november månad.

Två Skyttlar ligger i Kinna i Västergötland. Västra Götalands län är, tillsammans med Stockholm, Uppsala, Skåne, Blekinge och Östergötland, en de regioner som har infört utökade lokala restriktioner. För Västra Götalands län gäller restriktionerna i tre veckor fram till den 19 november. Bland annat avråder regionen från möten, föreställningar och konserter.

– Man riktar råden till arbetsplatser och verksamheter. Att de inte ska ha några möten och konferenser, att de ska avstå från det under den här perioden, säger Claes Västerteg.

Frustrerande tystnad

Claes Västerteg förstår att smittan måste hållas nere. Det som han tycker är frustrerande är ”den totala tystnaden” från regeringen och samarbetspartierna – främst avsaknaden av snabbt och långsiktigt planerande.

– Finansministern sa nyligen att regeringen planerar för nya krisåtgärder. Men nu gäller det att ha högre hastighet. Vi inom branschen får en planeringshorisont från Folkhälsomyndigheten för tre veckor. Men säg att man den 19 november, då vi har börjat förbereda julborden, förlänger i ytterligare tre veckor. Vad gör vi då?

Claes Västerteg säger att politiker borde fokusera på tre saker: förlänga systemet för korttidsarbete, förlänga omställningsstödet och skjuta fram anståndet för arbetsgivaravgifter och momsinbetalningar.

– På så sätt skapar man en långsiktig planeringsmöjlighet. I vårt fall ha vi begärt anstånd för arbetsgivaravgifter. Den första återbetalningen är i januari. Kunde man få ett besked nu från regeringen om att anståndet kommer att skjutas fram så kommer jag att få ett bättre läge med kassaflödet.

Dessutom tycker han att ansökningsperioden för omställningsstödet bör gälla året ut.

”Såg helt okej ut”

Före coronakrisen brukade antalet bokningar för Två Skyttlar vara dubbelt så många än de 15-tal som förlorades nu i november. Claes Västerteg hade börjat se en ljusning för verksamheten.

– Jag tittade på min tremånaders-orderstock och den såg helt okej ut innan beskedet i torsdags. Då tvärstannade allting igen, säger han.

Han menar att Folkhälsomyndighetens senaste rekommendationer nästan har inneburit ett näringsförbud för hela mötes- och konferensbranschen i Sverige – en bransch som han understryker är en viktig del av näringslivet.

– Vi ger andra företag möjligheten att utbilda sina medarbetare och bidrar själva till att många unga kommer in på arbetsmarknaden. Nu har vi hamnat i en extrem situation där många livskraftiga företag har utsatts för något som vi inte kan påverka själva, säger Claes Västerteg.

Märket ett orosmoln

Men även inom tjänstesektorn är krisen akut.

– Den senaste tiden har det funnits hopp om en bättring när livet återgått mer till det normala, men så har smittspridningen ökat med nya restriktioner som en följd. Det är katastrof.

Det säger Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef på Almega. Han representerar många företag som efter flera månader av coronarestriktioner kämpar för sin överlevnad. Och det är inte bara Folkhälsomyndighetens restriktioner som oroar honom. När det så kallade märket, lönenormeringen på svensk arbetsmarknad, sattes i helgen blev det, med en kostnadsökning på 5,4 procent över 29 månader, högre än vad han menar att hans medlemmar klarar av.

– Ett så pass högt satt märke är såklart en katastrof och kan innebära nådastöten för många av våra medlemsföretag. Orsaken är så klart att många av våra företag är i rese- och nöjesbranschen och de har i princip haft näringsförbud. Det finns helt enkelt inte möjlighet att betala ut en så stor löneökning.

Och han får medhåll från besöksnäringens branschorganisation Visita.

– Det är ett dyrt avtal med mycket bekymmersam kostnadsökning som kommer bli smärtsamt för många företag i besöksnäringen. Men det skapar stabilitet och fredar företagen från retroaktiva kostnadsökningar, säger Visitas förhandlingschef Torbjörn Granevärn.

Vill skjuta upp lokala löneförhandlingar

Stefan Koskinen hoppas nu att det går att komma överens lokalt ute på arbetsplatserna och skjuta upp löneförhandlingarna till efter coronakrisen.

– Vi måste göra allt vi kan för att rädda jobben nu och jag hoppas och tror att man ute på de lokala klubbarna kan komma överens om att lösa detta. Vi har den möjligheten och jag tror att de lokala facken känner det ansvaret för att företag inte ska gå i konkurs, säger han.

Men Stefan Koskinen vill också se fler och bredare stödåtgärder.

– Nu måste regeringen naturligtvis förlänga möjligheten till korttidspermittering. Annars kommer väldigt många företag att gå under.

#Coronakrisen#Avtalsrörelse#Coronakrisen#Avtalsrörelse#Almega#Visita#Stefan Koskinen#Torbjörn Granevärn#Besöksnäringen
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist