Logo
Logo
Nyhet5 februari 2021 - 13:02

Nya konkurshoten: ”Ett historiskt misslyckande”

Sommaren är gränsen. Sedan väntar konkurserna. Därför måste regeringen snabba på utbetalningarna av stödet till näringslivet, inte bara tala om hur stora rekordsatsningarna är. ”Med de långa väntetiderna vi ser, är det talet en klen tröst i ett fattigt hem. Det har ju gått snabbare att ta fram ett vaccin än att betala ut stöden”, säger en företagare.

”Att regeringen berömmer sig om att ha satsat jättesummor på företagen samtidigt som pengarna aldrig når fram är en klen tröst i ett fattigt hem", säger Kalmarkrögaren Martin Bergvall Nilsson.Foto: TT + privat

Krångligt, omständligt och framför allt lång väntan på utbetalningar. Kritiken mot hur coronastöden till företagen fungerar – och inte fungerar – är stark. Och nu fruktar många att en våg av konkurser är på väg.

– Vi sätter vårt hopp till sommaren, funkar inte den vet jag inte hur det går, säger Martin Bergvall Nilsson, som driver en restaurangrörelse i Kalmar och följaktligen tillhör en av de näringar som har drabbats allra hårdast av pandemin.

Och han är inte ensam. Enligt Svenskt Näringslivs företagarpanel, som presenterades nyligen, är den kommande sommaren något av en vattendelare. Det är då det visar sig vilka företag som överlever. Risken är att det inte är så många eftersom stora grupper, oavsett bransch, redan nu dras med finansierings- och likviditetsproblem. Hela 61 procent av företagen med ansträngd ekonomi räknar inte med att klara sig utan aktiva stödåtgärder.

– Problemet är att många företag inte har några reserver att ta av för att klara sista sträckan in i mål. Därför behövs krisåtgärderna. Det vi framförallt inte vill se är att virusspridningen tar fart igen, och att vi får ännu hårdare nedstängningar, säger Jonas Frycklund, biträdande chefekonom på Svenskt Näringsliv.

Omfattande administration

Sedan pandemin slog till förra året har regeringen, enligt egen uppgift, satsat 374 miljarder i olika stödåtgärder. Det har till del hållit företagen under armarna genom en första och andra våg av virusspridning och regleringar. Samtidigt är det ett stödsystem som dels kräver en omfattande administration för att över huvud taget få iväg en ansökan, dels ställer krav på företagen att uppfylla en rad olika kriterier.

Mattias Wikner är verksam inom besöksnäringen i Jämtland i företaget Wikners i Persåsen. Han uttrycker sig rakt på sak:

– Det är sniket upplagt.

Martin Bergvall Nilsson pekar på en del av krånglet med ansökan, nämligen kravet på ett revisorsutlåtande vid ansökningar över 100 000 kronor.

– En revisor arbetar inte gratis. Självklart. Hittills har det kostat oss 25 000 kronor att få all dokumentation rätt, så det kostar pengar att få stödpengar, säger han.

Men det är inte bara en stor mängd mindre företagare som är klämda mellan krångliga ansökningsförfaranden och långsamma utbetalningar.  Klädkedjan MQ fick nya ägare efter vårens konkurs i början av pandemin och startade MQ Marqet. Det är en satsning som skapade nya arbetstillfällen med ett anpassat antal fysiska butiker och en ökad digitalisering. Starten av det nya bolaget skedde i maj 2020 och detta faktum gör nu att företaget faller mellan stolarna i fråga om stödåtgärder.

– Vi var medvetna om att vi återstartade i en svår tid samtidigt som sommaren såg lovande ut. Sedan kom andra vågen under hösten och vi tappade 50 – 60 procent av omsättningen. Inga verksamheter kan hantera sådana inkomstbortfall under så lång tid, säger Ingvar Larsson, vd på MQ Marqet.

Företaget har nu hamnat i den rävsaxen att, på grund av starten i efter att krisen var ett faktum, inte vara kvalificerat för omställnings- eller omsättningsstöd. Uppskov med moms och arbetsgivaravgifter är den hjälp som stått att få. Det har genomförts korttidspermitteringar av en del av personalen på huvudkontoret men företaget inte om det blir något ekonomiskt stöd för det senare under våren. Samtidigt kräver de olika hyresavtalen att butikerna håller öppet under vissa tider vilket omöjliggör korttidspermitteringar bland den personalen.

– Till del är jag optimistisk, det kan ju inte bli sämre än vad det är nu. Men det är avgörande att vi nu i takt med vaccineringarna ser att våra kunder gradvis återkommer och får en bra sommar. Och naturligtvis ett relevant stöd från regeringen, säger Ingvar Larsson.

Långa utbetalningstider

Det som de allra flesta företagare som Arbetsmarknadsnytt har varit i kontakt med inte kan förstå är de långa utbetalningstiderna. De månader som går mellan inskickad ansökan och – om det beviljas – utbetalt stöd, kan vara det tomrum som knuffar företaget över kanten mot konkurs.

– Därför är det viktigt att det inte fastnar i byråkratin. Om pengarna redan är avsatta, är förseningarna och regelkrånglet obegripliga, som en form av nationellt självskadebeteende. Att låta företagen gå under på grund av långsam hantering innebär ju att de stöd som hittills betalats ut är bortkastat, säger Mårten Blix, forskare vid Institutet för Näringslivsforskning.

Det är ett resonemang som Martin Bergvall Nilsson väljer att spetsa än mer.

– Jag skulle säga att den långsamma hanteringen är ett historiskt misslyckande. I december och januari tappade vi 88 procent av intäkterna. Om sju veckor kan vi söka stöd för det och pengarna kommer någon gång fram mot sommaren, i maj, juni. Det ser lite ansträngt ut, minst sagt. Att regeringen berömmer sig om att ha satsat jättesummor på företagen samtidigt som pengarna aldrig når fram är en klen tröst i ett fattigt hem, säger han.

Pantsätter och säljer egendomar

Mattias Wikner, Martin Bergvall Nilsson och andra gör nu det som de flesta företagare har gjort när tiderna är bistra. Går ner i lön, använder sparade pengar eller som slutlig lösning, pantsätter eller säljer egna egendomar. Kanske är det en fungerande konstgjord andning för stunden men inget som håller ett företag levande på sikt. Inte när det ständigt införs än fler restriktioner.

– De kväver oss, sakta men säkert. Varje gång anpassar vi oss men så kommer nya som gör det ännu svårare. Just nu drar vi in lite grann på att sälja matkassar inför helgerna och baka semlor. Men det var ju inte för att syssla med sånt som vi startade en krog.

En anledning till de plågsamt utdragna utbetalningstiderna är att regeringen har ”tagit fram fel krispärm”, anser Mårten Blix. Hanteringen bygger på gamla erfarenheter från finans- och fastighetskriserna men det här är något helt annat och då fungerar inte facit från den tiden, menar han.

– Istället för breda företagsstöd som är kostsamma och ineffektiva, borde åtgärderna ha fokuserat på de hårt drabbade branscherna. Nu är det tyvärr försent att göra om och förenkla stödens grundkonstruktion, men det går att med några enkla grepp göra det mindre svårt för företagen att överleva.

– För att pengarna ska nå fram måste regeringen snabbt reversera regelkrånglet och byråkratin, säger Mårten Blix.

Jonas Frycklund håller med.

– Förseningar riskerar att leda till att jobb förloras som inte hade behövts förloras. Regeringen måsta fatta snabbare beslut och myndigheterna måste bli bättre på att lösa sin uppgift, säger han.

Nervös väntan

I väntan på att det – eventuellt – ska ske fortsätter företagen sin nervösa väntan på de ekonomiska stöd som i många fall avgör om affärerna ska kunna fortsätta.

– Utan permitteringsstödet hade vi gått i konken. I ögonblicket klarar vi oss men nu måste stöden komma, säger Mattias Wikner.

Martin Bergvall Nilsson tar en dag i taget och försöker stänga ute de skräckhistorier som han hör från kollegor runt om i landet. Ljusglimtarna just nu är all den sympati som strömmar in från kunderna tillsammans med den hjälp som politikerna lokalt ställer upp med.

– De ska ha all cred för lättnader i avgifter och annat. Det är inte dem vi har problem med utan den stora plånboken uppe hos regeringen och den tafatthet som den visar. Vi kan inte vänta i månader, säger han och fortsätter:

– Det har ju gått snabbare att ta fram vaccinet än att betala ut stöden.

#Coronakrisen#Coronakrisen#Företagsamhet#Besöksnäringen
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist