Working in Sweden
Foto: Mostphotos

Ny sajt hjälper utländsk arbetskraft att hitta rätt

Publicerat av Martin Berg

En ny sajt hjälper arbetskraftsinvandrare och företagare att hitta information om allt från hur skatten ska betalas till att hitta en bostad."Det handlar om både rättigheter och skyldigheter", säger Malin Wilson, projektledare på Svenska Institutet.

På sajten WorkinginSweden.se kan människor som söker sig till Sverige för att arbeta eller starta företag hitta nyttig information. Tanken är erbjuda en enda plats och en överblickbar guide till vad den som vill flytta till Sverige behöver för att arbeta eller vara verksam här.

MW

Malin Wilson, projektledare på Svenska Institutet.

– Sajten innehåller framförallt olika länkar och guidar användarna genom de viktigaste stegen och ger dom information om till exempel skattesystemet och arbetsvillkor, säger Malin Wilson, projektledare på Svenska Institutet.

Men sajten vänder sig också till arbetsgivare.

– Ja, både information om vad som gäller om man vill anställa utländsk arbetskraft eller om man som företag vill sända personal till Sverige under en kortare tid, säger Malin Wilson.

Arbetskraftsinvandringen ökar

Sajten ligger väl till i tiden då Migrationsverket nyligen har skruvat upp prognosen för arbetskraftsinvandring med 30 procent för åren 2018–2021. Det är främst inom yrkesområdet it- och teknik som ett större antal människor förväntas söka sig till Sverige för att arbeta.

– Det beror på att vi befinner oss i en högkonjunktur och att det råder stor kompetensbrist inom just olika it- och teknikyrken, uppgav Torbjörn Åkerman, presstalesperson på Migrationsverket nyligen till Arbetsmarknadsnytt.

Åtta myndigheter bakom webbplatsen

Working in Sweden startades den 1 augusti. Webbplatsen är ett resultat av ett regeringsuppdrag som gavs till åtta myndigheter för ett år sedan. Alla myndigheterna är delaktiga i arbetet med sajten.

Dessa myndigheter är:

  • Arbetsförmedlingen
  • Arbetsmiljöverket
  • Försäkringskassan
  • Kommerskollegium
  • Migrationsverket
  • Skatteverket
  • Tillväxtverket
  • Svenska institutet
Martin Berg

Publicerad av Martin Berg den 2018-10-02 - 09:20  #Kompetensförsörjning #Integration