EU vakar över molnet
Foto: Mostphotos

Ny rapport: EU:s regler för molntjänster stoppar halv miljon jobb

Publicerat av Zoran Cale

Fria dataflöden kan skapa 500 000 nya jobb i Europa. Men en ny datalag hotar att strypa flödena och göra det svårare för europeiska företag på världsmarknaden, hävdar Almega i en färsk rapport.

Andreas Åström, näringspolitiskt chef på Almega.

– Om olika länder försöker reglera olika flöden kan det få väldigt skadliga konsekvenser för bolagen, säger Andreas Åström.

Foto: Pressbild

Det är bransch- och arbetsgivarorganisationen Almega, där IT&Telekomföretagen ingår, som står bakom rapporten ”Fria dataflöden kan skapa 500 000 nya jobb i Europa”. Titeln sammanfattar budskapet: ett fortsatt fritt flöde av data till och från molntjänster skulle kunna ge en halv miljon nya jobb under femårsperioden 2019–2024.

Men nu hotas de fria dataflödena i Europa, menar Almega. Det senaste hindret är en ny dataflödesförordning för bland annat molntjänster som har trätt i kraft i EU. Idag är det relativt fritt att lagra data men den nya lagen ger enskilda länder rätt att göra undantag om det motiveras av nationella säkerhetsskäl.

– Olika länder kan alltså själva reglera flödena och kräva att vissa servrar ska finnas inom landet. Det bekymrar oss mycket att de fria flöden nu kan strypas, säger Andreas Åström, chef för Påverkan och kommunikation vid Almega.

Almega har tagit fram rapporten för att visa på den fulla sysselsättningspotentialen med fria dataflöden. Beräkningen av de 500 000 jobben bygger på att i princip alla företag idag hanterar dataflöden. Några beräkningar specifikt för Sverige finns inte.

– Det här är förstås en optimistisk beräkning. Men vår poäng är att regleringarna gör att det finns risk att jobbpotentialen inte kommer att materialiseras, säger Andreas Åström.

Utvecklingen i Europa går åt fel håll

Almega varnar för att utvecklingen i Europa går åt fel håll när det gäller datalagstiftning. Andreas Åström poängterar att med GDPR fokuserar EU mer på integritet för konsumenter än på tillväxt för snabbväxande tjänsteföretag

– Med dataflödesförordningen tas ytterligare ett steg i en reglerande riktning. För oss är detta pudelns kärna – om olika länder försöker reglera olika flöden kan det få väldigt skadliga konsekvenser för bolagen, säger Andreas Åström.

Han menar att Europa borde lära av USA och Kina som gått åt andra hållet.

– Både Kina och USA har haft en enorm tillväxt inom it-sektorn och skapat mängder av framgångsrika bolag. I Europa är det egentligen bara Spotify som har vuxit fram de senaste tio åren.

Andreas Åström tror att det finns ett samband med mellan utvecklingen i Europa och EU:s regleringspolitik.

– EU borde istället fokusera på att skapa bra villkor för företagen, säger Andreas Åström.

Läs hela rapporten.

Zoran Cale

Publicerad av Zoran Cale den 2019-05-23 - 11:58  #Politik