Hamnarbetare samt Carina Gunnarsson, gd, Medlingsinstitutet
Foto: TT + pressbild

Ny medling i hamnkonflikten

Publicerat av Stina Bengtsson

Medlingsinstitutet kallar parterna i hamnkonflikten till ny medling. Det meddelade myndigheten på onsdagen.

Måndagen den 4 mars är det dags igen. För tredje gången sedan den aktuella hamnkonflikten inleddes i mitten av januari ska Medlingsinstitutet försöka få Hamnarbetarförbundet och Sveriges Hamnar att komma överens. De första två gångerna slutade båda med att Sveriges Hamnar accepterade MI:s bud, medan Hamnarbetarförbundet avvisade det. Båda buden innebar ett så kallat andrahandsavtal med samma villkor som det förstahandsavtal som Sveriges Hamnar har med Transportarbetareförbundet.

Tidigare i februari presenterade Medlingsinstitutet, som är en oberoende statlig myndighet, sin årsrapport för 2018. Vid presentationen konstaterade myndigheten att medan 2018 var ett rekordlugnt år på den svenska arbetsmarknaden, så har 2019 inletts betydligt mer dramatiskt.

– År 2019 har börjat med en konflikt i hamnarna som riskerar att få stora konsekvenser. Ser man tillbaka framstår den svenska arbetsmarknaden som en av de fredligaste i världen, men modellen bygger på att båda parter strävar efter att nå lösningar. Dit har vi ännu inte nått i hamnkonflikten, sa Medlingsinstitutets generaldirektör Carina Gunnarsson då.

Vad måndagens medlingsförsök ger kan bara tiden utvisa. Ska det bli tredje gången gillt? Om inte bryter en storstrejk ut i de svenska hamnarna vid midnatt natten till den 6 mars.

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2019-02-28 - 14:48  #Konflikt #Kollektivavtal #Hamnkonflikten