Logo
Logo
Nyhet23 oktober 2020 - 11:10

Nu kommer företagens andra våg – ”En chock”

Just som Triller Mat och Bröd hade börjat hämta sig efter den första coronainbromsningen kom nästa chock. När Covid-19 åter sprider sig i Uppsala står restaurangerna tomma igen. ”Allt bara tvärstannade”, säger ägaren Lotta Triller.

Lotta Triller äger Triller Mat och Kök i Uppsala
Foto: Fredrik Sandberg / TT

De första varningarna kom redan i slutet av september: Antalet fall av Covid-19 ökade alarmerande snabbt i Uppsala. Ett inledande vapenskrammel från Folkhälsomyndigheten blev snabbt till ett skarpt läge. Sedan några dagar är Uppsala först i landet med att omfattas av ”striktare riktlinjer” för att mota pandemin. Bland annat gäller nu och fram till den 3 november en avrådan från att arrangera fester eller ”liknande socialt umgänge”.

Det drog, än en gång, undan mattan för cateringverksamheten och restaurangerna hos Triller Mat och Bröd i Uppsala.

–Det var ju en chock igen. Allt bara tvärstannade. Särskilt som det hade börjat komma igång under sommaren och under augusti. Det blev en resignerad känsla: Vad ska vi hitta på för att klara oss den här gången?

Det säger Lotta Triller som sedan 1983 äger och driver familjeföretaget där samtliga familjemedlemmar, man, barn och deras respektive arbetar. Vid sidan av cateringköket, där det alltså tog tvärstopp, finns sammantaget sex butiker/kaféer och restauranger på olika platser in Uppsala. De två sommarrestaurangerna var en välbehövlig livboj under sommaren men den säsongen är över nu. På den lilla Bistron på Klostergatan är konceptet att det ska vara ”trångt och mysigt”, vilket knappast är gångbart i dagens läge. Dessutom finns den helt nyöppnade stora restaurangen på Studenternas IP, fotbollsarenan i Uppsala.

– Ja, tro det eller ej, den startade vi den 10 juli i år sedan vi hade fått kontraktet med kommunen. Och där hade det börjat komma igång riktigt bra, bland annat för att den är så stor till ytan så att det går att sitta utspridda. Men nån fotbollspublik blir det ju inte i höst, vilket egentligen är förutsättningen för att driva en så stor verksamhet. 

Nära hundraprocentig nedgång

Året började ”superbra”, enligt Lotta Triller. Den uppgången ersattes i mars av ett chockartat stopp som framför allt drabbade cateringen med en nära nog hundraprocentig nedgång. De övriga delarna i företaget ligger cirka 40–50 procent back.

– Och vi var ju faktiskt på väg upp igen den senaste tiden. Så det här får verkligen inte hålla på länge, säger Lotta Triller.

Finns det några av erfarenheterna från i våras som går att luta sig mot nu?
– Till del. Vi vet i alla fall vad vi inte ska göra. I våras satte vi igång egna leveranser ut till kunder, både bröd och matlådor som vi tillverkade. Det var otroligt hårt jobb som i princip inte lönade sig. Matlådorna fortsätter vi med men inte jobbet med att köra ut dem. Men framför allt handlar det om att fortsätta vara kreativ, hitta på nya idéer även om det känns tungt.

Skylt som varnar för corona. Uppsala domkyrka i bakgrunden.
Sedan smittspridningen åter har tagit fart i Uppsala har riktlinjerna blivit striktare.
Foto: Claudio Bresciani / TT

De närmaste månaderna, fram till jul, är normalt en viktig inkomstperiod för restaurangbranschen när julborden dukas fram. Det blir det troligen inte så mycket av med i år. Istället ska familjeföretaget Triller satsa på portionsförpackade jultallrikar och presentlådor som kunderna kan hämta.

Samtidigt finns de egna restaurangerna kvar. De är alla i behov av gäster. Visserligen är ingen officiell avrådan från att gå på restaurang utfärdad, i alla fall inte om besöket sker tillsammans med familjemedlemmar. Men det är en överdrift att påstå att det ringlar några köer utanför restaurangerna i Uppsala.

– Vi vill nog börja göra lite PR nu, trots att det känns lite avigt i den här situationen. Det är ju många som tror att restaurangerna är stängda, men att stänga vill vi inte. Då blir det ännu svårare att öppna dem igen senare.

Viktigt att vara noggrann

Lotta Triller påtalar att hon tycker att det är viktigt att de är noggranna och följer alla regler, så att de inte bidrar till smittspridningen.

– Det har vi arbetat med hela tiden.

– Samtidigt är det frustrerande – som att hela ansvaret att sköta avstånd och ordning vilar på oss. Vi vill ju ha gäster men kommer det för många blir det stressande.  

Nu är det i första hand en tvåveckorsperiod som gäller med de striktare riktlinjerna. Vad tror du händer sen?
– Fjorton dagar klarar vi oss. Men som jag sa förut, det får inte hålla på för länge. Vi har till exempel inga hyreslättnader den här gången, förutom restaurangen på Studenternas.

– Sen är vi ju ett familjeföretag så det måste gå att driva vidare. Hade jag varit själv så… Nej, så går det inte att tänka. Det gäller att fortsätta att vara påhittig även om det är omöjligt att planera någon längre tid framöver. Vi ska vara påhittiga och bita ihop och hoppas att alla tar sitt ansvar så att smittspridningen stoppas!

#Coronakrisen#Coronakrisen#Företagsamhet
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist