Visby ringmur, Menette von Schulman, Frida Ganshed
Foto: TT, S:t Clemens Hotell, Gotlands Besöksnäring

Menette von Schulman på S:t Clemens Hotell och Frida Ganshed på Gotlands besöksnäring är båda djupt bekymrade efter beskedet att Almedalsveckan ställs in.

Nödropet från Gotland: ”Vi känner oss som kanonmat”

Publicerat av Ana Cristina Hernández

Almedalsveckan ställs in. Ett hårt slag för Gotland som är beroende av besökarna under sommarhalvåret. Nu är sommarjobben borta, personal permitteras och skatteintäkter försvinner. ”Vi får allt mindre tid på oss att få de intäkter som ska täcka för hela året”, säger en företagare.

Varje år får Visby besök från runt 40 000 unika besökare under Almedalsveckan. År 2019 var de 42 000 – ett av regionens mest välbesökta event. Därför blev beskedet om att den ställs in i år ett hårt slag för näringslivet.

Mia Stuhre

"Redan nu är det ett tufft läge för näringslivet och vissa hade nog sett framför sig att Almedalsveckan skulle reda ut en del", säger Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan

– Det är med stor sorg i hjärtat jag tänker på de som är beroende av den här veckan. Redan nu är det ett tufft läge för näringslivet och vissa hade nog sett framför sig att Almedalsveckan skulle reda ut en del, säger Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan på Region Gotland.

Hon berättar att prognoserna fram till för bara några veckor sedan var att Almedalsveckan 2020 fortfarande var genomförbar. Men efter ett möte med regionens smittskyddsläkare, striktare riktlinjer från Folkhälsomyndigheten och besked från flera kommuner och regioner om kämpande ekonomi valde huvudarrangörerna för Almedalsveckan – regionens åtta lokala partier – att ställa in den.

Frida Ganshed, verksamhetsledare på Gotlands Besöksnäring, säger att många företag inom besöksnäringen nu är oroliga.

– De frågar sig hur de ska klara sin egen likviditet men samtidigt värna sina kundrelationer. Många sitter uppbokade i kontrakt i samband med Almedalen.

Drabbar skatteintäkterna

Turismen är oerhört viktig för Gotlands näringsliv och för regionens hela ekonomi. Evenemang som Almedalsveckan och Medeltidsveckan, där tusentals människor från hela landet samlas under sommaren, innebär stora intäkter för hela regionen som annars har en av landets lägsta genomsnittslöner.

– Gotlands ekonomi bygger på en öppenhet och att människor kommer hit. Coronapandemin hade redan påverkat ekonomin negativt. Man har exempelvis uppmuntrat folk att inte komma hit till påsk som är en jättestor resandehelg. Det får direkt påverkan på besöksnäringen och i förlängningen på skatteintäkterna, säger Frida Ganshed.

En kvarts miljard

Frida Ganshed säger att det för några år sedan gjordes en beräkning som visade att hela Almedalsveckan omsätter en kvarts miljard kronor, och då är det inte bara gotländska företag som tar del av det. Omsättningssiffran tror hon är högre i dag.

Mia Stuhre berättar också om en undersökning, som HUI Research genomförde år 2012 och som räknades upp med underlaget till 2018, som landade i att Almedalsveckan det året bidrog till över 200 miljoner i turistintäkter.

– Det handlar om sådant som besökare betalar för hotell, mat och annan konsumtion. Då har undersökningen inte räknat ut de summor som spenderas av arrangörer, alltså sådant som redan är färdigt när besökarna kommer. Sedan finns det gotlänningar som hyr ut sina hus privat och de syns inte heller i den statistiken.

Permitterat de flesta medarbetare

Arbetsmarknaden på Gotland brukar också få ett uppsving av Almedalsveckan. Inte minst ger den en chans för ungdomar att få sitt första sommarjobb. Men Frida Ganshed säger att det är många företag som inte har kunnat anställa sommarpersonal.

– De flesta hotell har redan permitterat den mesta av sin personal och många har lagt varsel. Bland restauranger har man också permitterat men inte i lika hög utsträckning.

Menette von Schulman, ägare till Hotell S:t Clemens i Visby, säger att hon har tvingats säga upp hälften av sin personal, korttidspermittera och stoppa alla säsongsanställda. Hon berättar Almedalsveckan står för cirka tio procent av årets omsättning.

– Här i Visby har vi högsäsong maj-september. De här månaderna ska täcka för alla andra. En månad är värd två för oss, säger hon och fortsätter:

– Om vi kommer igång igen i juli-augusti så måste vi göra så att dessa täcker för hela året. Många går i den här förtvivlan. Vi får allt mindre tid på oss att få de intäkter som ska täcka för hela året.

Viktig demokratisk mötesplats

Menette von Schulman hade förhoppningen om att Almedalsveckan skulle bli av. Hon säger att det är både tråkigt för henne som företagare och besöksnäringen i stort men också ur ett demokratiskt perspektiv eftersom hon ser Almedalsveckan som en viktig mötesplats. Hon säger att framtiden just nu ser osäker ut.

– Det svåra är att vi inte vet hur framtiden kommer att se ut. Hade vi fått veta att ”i juli får alla resa fritt igen” hade det varit bra, men vi har inte det svaret och kan inte göra prognoser, säger hon och fortsätter:

– Nu jobbar vi med nollbudget, likviditetsprognoser och även bokslutsarbetet för 2019. Vi kan se att vi är ett välmående bolag som verkade i vad som var en stabil marknad fram till nyligen. Och sen så kommer en sån här kris. Vi lever med små marginaler i den här branschen vilket gör att vi inte har så många krockkuddar. Jag tror att det blir väldigt många konkurser att vänta.

Menette von Schulman säger vidare att besöksnäringen har fått känna före alla andra vad coronasmittans ekonomiska konsekvenser har fört med sig.

– Vi känner oss som kanonmat, säger hon.

”Varenda avgiftsbefrielse behövs”

Frida Ganshed säger att staten och kommuner borde lyfta varenda kostnad från företagen och att staten borde ta hela kostnaden för kortidspermitteringarna.

– Varenda avgiftsbefrielse behövs just nu, säger hon.

Mia Stuhre berättar att Region Gotland öppnade en företagsjour i måndags som bemannades extra under torsdagen för att kunna ta emot oroliga företagare.

– Vi har också sedan tidigare ett stödpaket som politiker har beslutat om med längre betalningsperioder för fakturor som kommer ifrån regionen. De som har fått markupplåtelse från regionen betalar vi tillbaka hela summan till. De behöver bara dra tillbaka sitt tillstånd från polisen. Detta gäller också för de som har bokat lokaler som hyrs ut av regionen.

Trots dagens besked och oroliga läge berättar Maria Stuhre att hon redan har fått frågan om när Almedalsveckan år 2021 kommer att äga rum.

– Den frågan gör mig glad och jag kan tala om redan nu att Almedalsveckan år 2021 börjar den 4 juli. Då ses vi i Visby.

Menette von Schulman är även hon optimistisk inför nästa år.

– Jag tror fortfarande på möten och på Gotland. När konjunkturen vänder så kom till oss!

Ana Cristina Hernández

Publicerad av Ana Cristina Hernández den 2020-04-02 - 18:22  #Arbetslöshet #Politik #Coronakrisen