Logo
Logo
Nyhet22 december 2020 - 11:12

Nekas krisstöd – men krävs på 700 000 i skatt: ”Känns så udda”

Gång på gång har Jonas Hamlunds två krogar i Sundsvall nekats stöd mitt i krisen. Nu har verksamheten dragits ner och personal sagts upp. Trots det tvingades företaget i veckan att betala in 700 000 kronor i skatt.

”Det är väldigt tufft att driva restaurang när vi samtidigt har en statsminister som är ytterst tydlig med budskapet att gå inte på restaurang”, säger Jonas Hamlund.Foto: Privat

Det är med viss frustration och bitterhet som Sundsvallskrögaren Jonas Hamlund ser tillbaka på pandemiåret. Men mest av allt är det en känsla av hopplöshet. Som om båten sjunker, livbojorna är slut och det är var och en för sig, säger han. Mitt i allt detta driver Skatteverket som vanligt in skatten för året. När de skatteanstånd som regeringen nyligen utlovade skjuts fram till i mars, blir det i kontexten smått surrealistiskt, menar Jonas Hamlund.

– I fredags betalade jag in 700 000 kronor i skatt. Det känns bara så udda, säger han.

Under vårens pandemiutbrott kunde Jonas Hamlund åtminstone glädjas åt ett slags lycklig ovetskap om hur tufft allt skulle bli och hur brett restriktionerna faktiskt skulle slå. Att hans företag var hyfsat tryggt med de två verksamheterna, den mer eventbetonade krogen PingPong och Bloco, som lever mer på spontana restaurangbesök. Men han hade fel.

– I början trodde jag ändå att PingPong, som har fokus på företag, grupper, bröllop och catering, hade många ben att stå på. Men sen fattade jag att de lik förbannat satt på samma kropp allihop, säger han.

Nekas stöd

När det var som värst under våren sjönk den totala omsättningen med 60–70 procent. Krispaketen lyckades inte dämpa kraschen. Det enda Jonas Hamlund hade riktig nytta av var den tillfälliga hyresnedsättningen.

– Vi kunde också lyfta kostnaderna för sjuklön. Men det är inte ett stöd. Om en person stannar hemma blir det genast en otrolig ekonomisk belastning för verksamheten, säger han.

Företaget ansökte om omställningsstöd men nekades det direkt eftersom de redan hade gjort aktieutdelningar.

– Där sa man bara rakt nej utan att ta hänsyn till att utdelningen gjordes innan pandemin bröt ut, säger Jonas Hamlund.

Han gav även korttidspermitteringen en chans, tills han insåg att personalkostnaderna snabbt skenade iväg.

– Timkostnaden för att ha personalen kvar blev otroligt mycket högre, så vi avslutade det ganska fort. Givetvis är personalen en enorm tillgång, men det finns en gräns när det blir ohållbart. Det slutade tyvärr med att vi fick varsla personalen, säger han.

Omsättningen nere 80-90 procent

Med färre anställda, justerade öppettider och visst sommaruppehåll, lyckades företagen repa sig igen under sensommaren och hösten. Men sen kom den andra stora smällen i november när regeringen införde förbud mot alkoholservering efter 22.

– Nu är omsättningen nere med 80–90 procent. Det är väldigt tufft att driva restaurang när vi samtidigt har en statsminister som är ytterst tydlig med budskapet att gå inte på restaurang.

Jämfört med vårens utbrott är det värre nu. Restriktionerna är hårdare och kunder har blivit mer rutinerade att följa dem. Företagen lever på lånad tid.

– Nu ser det ut som att de här restriktionerna kommer att hålla i sig en bra stund på 2021.

Och då pratar vi om en bransch som annars är bra på att överleva, inflikar han.

– Vi är ju en luttrad bransch och får hela tiden vara med om konstiga beslut. Allt från dansförbud till olika tillsynsavgifter som vi får betala hela tiden. Jag tycker att de flesta krögare gjorde ett hästjobb för att ställa om sommaren för att anpassa sig till nya restriktionerna. Men efter att behöva kämpa så länge, det gör att det gror en hopplöshet och uppgivenhet i branschen. Inte bara hos arbetsgivare men också hos väldigt många anställda, säger han.

Sömnlösa nätter

Jonas Hamlund har de senaste veckorna tillbringat många sömnlösa nätter med att undra om det kommer någon räddning. Någonting som kompenserar för de striktare restriktionerna. Men den sannolikheten ser ut att smalna för varje dag som går.

– Ingen blir lyckligare än vi om det kommer ett relevant stöd längre fram. Men vi vågar inte hoppas på det längre. Det kommer ingen hjälp, så vi får lösa det här själva. Nu är frågan hur länge vi ska hålla ut. Ska vi hålla öppet eller bara lägga ner allt? Det är på den nivån vi är nu. Man hamnar i något slags mellanläge, säger han.

Om skattekraven fortsätter att komma in på samma sätt medan stöden uteblir finns det ingen annan lösning än att slå av på takten.

– Vi stänger ner för julledigheten och sen får vi se vad som händer nästa år. Det är väl att bara att stålsätta sig och börja om från början och se var man landar någonstans innan det är färdigt.

Men i all hjälplöshet och desperation behåller Jonas Hamlund ändå en gnutta geist för att ta sig vidare.

– På ett sätt finns det en förhoppning om 2021. Det har ju varit fruktansvärt många bröllop och födelsedagsfester som inte blev av i år. Så har man inte hunnit skilja sig till nästa år så borde de rimligen bli dubbelt så många bröllop nästa år. Det är de här tankarna man får hålla fast vid.

#Coronakrisen#Coronakrisen#Besöksnäringen#Företagsamhet#Stefan Löfven
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist