Logo
Logo
Nyhet5 november 2020 - 16:11

Nekas krisstöd – för något som hände innan krisen

The Winery kämpar för sin överlevnad och diskvalificeras ändå från stöd – för en utdelning som gjordes innan ens Anders Tegnell hade börjat prata i kristermer. ”Att driva frågan juridiskt mot Skatteverket skulle vara ett enormt riskprojekt”, säger vd Claes Anerud.

Claes Anerud, The Winery
”Jag kan mycket väl förstå att företag som gör aktieutdelningar mitt inne i en brinnande kris inte borde vara berättigade omfattande stöd. Men detta inträffade ju före krisen. Hur skulle vi ha kunnat veta detta?” undrar Claes Anerud, vd för The Winery.Foto: Sören Andersson

”När gjorde ni er aktieägarutdelning?”

Den frågan fick Claes Anerud, vd på The Winery Hotel i Solna, av en handläggare på Skatteverket. Det var i början på augusti och företaget skulle få det omställningsstöd på två miljoner de så väl behövde för att hantera de katastrofala följdverkningarna av pandemin.

The Winery tappade under mars månad 80 procent av sin omsättning. Antalet anställda gick från 73 till 23 heltidare. Bolagets hopsparade kapital på 20 miljoner gick åt på nolltid.

”Vi skrev under protokollet om aktieägarutdelning den 20 februari”, svarade Claes Anerud handläggaren, som då undrade när utdelningen verkställdes. Och då visade det sig att eftersom det skedde den 4 mars var The Winery inte berättigade något omställningsstöd.

– Vi hade redan räknat in omställningsstödet i vår balansräkning. Omsättningstappet i våras var att likna med en bil som krockar i 200 kilometer i timmen. Vi satt som en pannkaka i väggen. Det kom inte gradvis utan plötsligt, samtidigt som vi stod med en rad löpande kostnader, som dränerade vår kassa på nolltid.

– Omställningsstödet skulle rädda oss, men det blev återigen en rejäl kalldusch, säger Claes Anerud.

Olika brytdatum

Omställningsstödet introducerades av regeringen i slutet av april och innebär att ett företag som har tappat mer än 30 procent av sin omsättning under mars och april, i jämförelse med samma månader förra året, har rätt att få ersättning för en viss del av de fasta kostnaderna.

Men regeringen införde senare en regel om att företag som har gjort aktieutdelning från och med mars 2020 inte får ta emot statligt stöd med anledning av pandemin. Men bara för Skatteverkets stöd. För Tillväxtverkets stöd för korttidspermitteringar gäller datumet 16 mars.

– Jag kan ärligen säga att ordet corona inte fanns i mitt medvetande den 20 februari. Möjligen hade jag sett något inslag på nyheterna om att det härjade en smitta i en kinesisk stad. Men att det skulle utvecklas till pandemi var det ingen som visste då, säger Claes Anerud.

”Större risk att träffas av blixten”

Även den 4 mars, då pengarna betalades ut till aktieägarna, var det mycket okänt om smittan ens skulle spridas i Sverige.

”Det är större risk att träffas av blixten än att bli smittad av det nya viruset, åtminstone just nu”, citerades Anders Tegnell i Expressen den 21 februari.

Och den 5 mars, dagen efter det att The Winerys aktieutdelning verkställdes, sa Anders Tegnell följande till SVT:
”Så vi kan förvänta oss en peak nu, kanske också i morgon, men sedan borde det lugna ner sig igen.”

– Hur ska jag och mitt företag kunna göra en korrekt bedömning om en kommande pandemi, om inte ens statens egen epidemiolog kunde göra det. En person som regeringen dessutom gång på gång har skjutit framför sig i frågan om hur pandemin ska hanteras, undrar Claes Anerud.

Det var dessutom inte förrän den 11 mars som WHO förklarade pandemi i världen.

Följer pengarna

Claes Anerud menar att Skatteverkets agerande är anmärkningsvärt ur flera aspekter, inte minst för att myndigheten följer pengarna, inte tiden för när beslutet om aktieutdelning fattades.

– Skatteverket menar alltså att bolagsstyrelser ska gå tillbaka till sina aktieägare och säga ”sorry, ni får inte pengarna som vi har avtalat om.

Dessutom anser han att regeringen agerar inkonsekvent då Tillväxtverket hade ett annat brytdatum för aktieutdelningar, nämligen den 16 mars.

– Jag kan mycket väl förstå att företag som gör aktieutdelningar mitt inne i en brinnande kris inte borde vara berättigade omfattande stöd. Men detta inträffade ju före krisen. Hur skulle vi ha kunnat veta detta? undrar han.

Drabbats hårdast

The Winery Hotel har haft nytta av ett annat stöd, permitteringsstödet, men inte i den omfattning som skulle ha behövts.

– Vi är den bransch som har drabbats hårdast av pandemin. Samtidigt är permitteringsstödet som sämst lämpat för just vår bransch. Hotell och restauranger är i stort behov av timanställd personal, men reglerna gör gällande att man inte får anlita på timme när man tar emot permitteringsstöd. Är jag behov av en servitör, så kan jag ju inte gärna kalla in en korttidspermitterad vaktmästare, säger Claes Anerud.

Han berättar att han sedan chockbeskedet från Skatteverket i augusti har han försökt att driva frågan politiskt för att få till en förändring.

– Att driva frågan juridiskt mot Skatteverket skulle vara ett enormt riskprojekt. Jag beslutade mig för att försöka driva frågan politiskt, med hjälp av Visita. Jag själv skrev ett brev till finansminister Magdalena Andersson, säger Claes Anerud. 

Halv seger

Och så sent som för ett par veckor sedan kom så en ljusning. Måndagen den 19 oktober trädde omställningsstöd nummer två i kraft, det stöd som gäller för perioden maj-juli 2020. Här har regeringen ändrat sig beträffande brytdatum för aktieutdelningar.

– För omställningsstöd två gäller det att du inte får ha gjort någon aktieutdelning efter april 2020, mot tidigare brytdatum mars 2020, berättar Claes Anerud.

Men detta innebär bara en halv seger, menar han. För det första omställningsstödet gäller det fortfarande att bolaget inte ska ha gjort någon aktieutdelning efter den första mars.

– Vi är ju fortfarande inte berättigade pengarna för det första omställningsstödet som hade inneburit två miljoner kronor för oss. De har bara gjort ändringen för det stöd som kommer för juli. Men de har inte retroaktivt ändrat för stödet som gavs mars och april. Varför inte? Om man nu har kommit på sitt fel och ändrat det, så borde man väl ändra det fullt ut?

Går på knäna

Claes Aneruds företag går fortfarande på knäna och skulle vara i stort behov av de två miljoner kronorna.

Regeringen avsatte 39 miljarder för det första omställningsstödet och de bedömde att 180 000 företag skulle uppfylla kraven för att ansöka. Men av alla de 39 miljarderna har endast runt en miljard delats ut.

– Det borde ha ringt varningsklockor hos regeringen. Jag ser en lång rad anledningar till att så få utnyttjade stödet och det gäller inte bara aktieutdelningar. Många företag är nystartade och kan inte jämföra med förra årets omsättning. Andra företag har sin högsäsong under andra månader än jämförelseperioden och har kanske enbart kostnader under mars och april, säger Claes Anerud. 

Han menar dessutom att regelverken kring stöden är extremt krångliga. The Winery behövde ha en heltidsanställd person under en hel månad bara för att administrera stöden.

– Jag vill inte vara cynisk, men jag kan inte låta bli att fundera om Socialdemokraterna valde att göra stöden så svåra och krångliga att få bara för att de skulle slippa behöva betala ut dem. När de dessutom hotar med att man blir återbetalningsskyldig om man har gjort minsta fel känns det som om man har ett damoklessvärd hängande över sig, säger han.

Kommer ni klara ekonomin?
– Vi tappar hälften av omsättningen i år, gentemot förra året. Och med tanke på att vi har en marginal på 5–8 procent, så är det extremt svårt. Skulle vi till äventyrs få fler bokningar, så kan vi, på grund av coronarestriktionerna, ändå inte ta in så många kunder som vi skulle behöva. Skulle vi fullbelägga vårt hotell skulle vi inte kunna hantera den trängsel som blir under frukost och i lobbyn. 

Hade ni någon buffert inför krisen?
– Ja, vi är ett sunt företag som har gjort sunda vinster. Vi hade 20 miljoner kronor i kassan.

Finns det något kvar?
– Absolut ingenting. Det gick åt på nolltid. Vi stod med enorma löpande kostnader när bokningarna tvärnitade. Det är därför vi är i så stort behov av stöd, liksom många andra företag i min bransch.

– Vi skulle ha behövt ha ytterligare 50 miljoner skvalpande i kassan för att ta oss igenom hela krisen. Vilket företag har det? Många företagare skulle nog ha valt att göra något annat om de hade lyckats spara ihop 50 miljoner, säger Claes Anerud.

fPlus/Arbetsmarknadsnytt har sökt Finansdepartementet som avböjer att kommentera.

#Coronakrisen#Coronakrisen#Tillväxtverket#Visita#Besöksnäringen#Skatteverket
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist