Sista spiken i kistan
Foto: Bertil Ericson/SCANPIX, Claudio Bresciani/TT, Christine Olsson/TT

Nästan 5 000 i upprop om byggbranschen

Publicerat av Stina Bengtsson

Nästan 5 000 personer inom byggbranschen går idag ut i uppropet #sistaspikenikistan, ett av alla i raden av upprop kopplat till MeToo-rörelsen. ”Det är ett upprop ur ilska, frustration och sorg”, skriver uppropsmakarna.

Metoo-rörelsen kör på som en ångvält i det svenska samhället. Hittills har sångare, skådespelare, journalister, politiker, jurister, tekniker, skolelever och många andra vittnat om de trakasserier och övergrepp som de har blivit utsatta för i sina respektive branscher. Och idag kom ytterligare ett upprop – från den svenska byggbranschen. Sammanlagt är det 4 627 personer som har skrivit under uppropet.

”Detta är ett upprop ur ilska, frustration och sorg med vittnesmål om sexuella trakasserier, övergrepp och andra mer subtila former av sexism som pågått i branschen under alldeles för många år”, står det i texten till uppropet

Förutom namninsamlingen består uppropet också av runt 200 vittnesmål, det ena mer förbluffande än det andra. Här följer några exempel:

• ”På en konferensresa med företaget hamnade vi efter middag och utgång på ett hotellrum. Dagen hade varit lång och kvällen likaså så jag råkade somna. Ingen fara, tänkte folk, vi är ju bland kollegor. På natten vaknade jag av att personen som bodde i rummet hade sex med mig. I ren skräck och chock vågade jag inte göra något. När jag gick därifrån sa han bara hånfullt ”ska du gå runt och vara sur över det här nu”.Jag orkade inte anmäla, även av rädsla för att det skulle slå tillbaka mot mig. Företaget hade med säkerhet hållit honom om ryggen då han var överordnad mig. Idag är han chef på en av de största konsultfirmorna.”

• ”Min projektledare sa till mig att ”min fru är bortrest så nu ska jag hem och runka och fantisera om dig.”

• ”Jag var på praktik på byggservice, första året i gymnasiet, vid i stort sett varenda rödljus vi stannade vid ”skämtade” han om att ja skulle ge honom en avsugning innan de slog om till grönt. När jag gjorde min sista dag där så skrev han saker på min hjälm, ”in med tuppen en halvmeter ner” och ”puss i ljumsken”. I byggklassen var det inte bättre, fick frågor om ja va tight osv, fick en fot uppdragen längst benet och upp mellan låren ett par gånger.”

• ”I ventilationsbranschen är det alltid en massa skämt om ”muffar” och ”nipplar”. Som är olika ventilationsdetaljer.”

Inte förvånad

Catharina Elmsäter Svärd är vd på Sveriges Byggindustrier. Hon är inte förvånad över uppgifterna.

– Man ska inte tro att byggsektorn på något sätt är undantagen när det gäller trakasserier. Det här är något som vi i sektorn varit väl medveten om i många år.

Installatörsföretagens vd Ola Månsson reagerar inte minst i förhållande till branschens attraktionskraft. Byggbranschen brottas, liksom många andra branscher, med en stor kompetensbrist. #sistaspikenikistan kan försvåra rekryteringen av nya medarbetare.

– Förutom att det är förkastligt att kvinnor i branschen och samhället i stort behandlas på detta sätt är det otroligt negativt för branschens anseende och rykte hos våra kunder men framförallt hos ungdomar och andra som vi vill ska börja jobba hos oss, säger han i ett pressmeddelande.

Han får medhåll från Catharina Elmsäter Svärd.

– Det är viktigt att sektorn är attraktiv, sund och säker. I det ingår att både män och kvinnor känner att de är välkomna till sektorn, och att man vill stanna kvar i den, säger hon.

”Helt oacceptabelt”

Från fackets håll är reaktionerna starka.

– Det är förfärligt och helt oacceptabelt att så många i branschen har blivit utsatta för sexuella trakasserier och olika former av sexism. Som fackförbund vill vi ju att alla ska känna sig trygga och må bra på sin arbetsplats, säger fackförbundet Byggnads ordförande Johan Lindholm till Aftonbladet.

Sveriges Byggindustrier vill nu utöka samarbete med Byggnads för att komma till bukt med problemen.

– Jag tycker det är bra om vi kunde samarbeta mer med Byggnads i den här frågan. Byggnads har ju tillsammans med Byggcheferna tidigare påtalat den machokultur som finns i branschen. Jag tycker det finns en poäng att nu ta ett steg vidare, avslutar Catharina Elmsäter Svärd.

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2017-11-27 - 18:40  #Arbetsmiljö