Logo
Logo
Nyhet9 februari 2021 - 12:02

Myndigheten gav fel råd – nu nekas hon stöd

Hotellägaren Susanne Andersson Pripp följde rådet från Tillväxtverket men sedan fick företaget ändå inte krisstöd. Nu tar hon strid mot myndigheten. ”Så här får det inte gå till”, säger hon och får medhåll av tunga näringslivsföreträdare.

”Så här får det inte gå till. Det är inte klokt att ett formaliafel kan leda till såna här problem”, säger företagaren Susanne Andersson Pripp.Foto: Per Danielsson/TT

Susanne Andersson Pripp driver Hotell Ett och Hotell Älgen i Östersund. Vid årsskiftet flyttade hon en av sina långvarigt anställda från ett dotterbolag till moderbolaget. I mars slog pandemikrisen till med full kraft mot besöksnäringen över hela landet och även mot hotellen i Östersund.

När Susanne Andersson Pripp skulle ansöka om permitteringsstöd för den anställde kontaktade hon Tillväxtverket för att få råd och vara säker på att företaget agerade rätt. Hon frågade uttryckligen om hon skulle vänta med permitteringen till den 1 april eftersom jämförelsemånaden då hade blivit januari.

– Men jag fick beskedet av Tillväxtverket att det inte spelade någon roll eftersom det bara handlade om en flytt inom koncernen. Jag kunde söka om permitteringsstöd från den 15 mars. Men sedan fick jag avslag med hänvisning till att jämförelsemånaden blev december och att personen därmed inte varit anställd i moderbolaget i tre månader, berättar hon.

”Inte klokt”

Susanne Andersson Pripp överklagade beslutet men nu, snart ett år in i pandemin, har företaget fortfarande inte sett röken av stödet. Ärendet har inte ens fått en handläggare tilldelad.

– Så här får det inte gå till. Det är inte klokt att ett formaliafel kan leda till såna här problem. Jag har ett litet företag och har en anställd som bara jobbat 40 procent under snart ett år men som jag ska betala hela notan för.

Susanne Andersson Pripp uppger att det är uppenbart att det felaktiga beskedet från Tillväxtverket har lett till den här situationen. Om företaget hade ansökt från april så hade detta aldrig ens varit ett ärende.

– Jag kan förstå att Tillväxtverket har det svårt när man fått ett stort uppdrag i knät på kort tid men myndigheten borde fokusera på rätt saker. Det är viktigare i det här läget att få ut pengarna till lidande företag än att granska allt i detalj och tro att vi alla fuskar, säger Susanne Andersson Pripp.

Saknar förståelse för dröjsmålen

Göran Grén, avdelningschef företagsjuridik vid Svenskt Näringsliv, har sedan pandemins utbrott haft återkommande kontakter med Tillväxtverket och regeringen för att företagen ska få bättre stöd.

– Jag har ärligt talat inte särskilt stor förståelse för dröjsmålen med att betala ut stöd till företagen. Det borde ha varit tämligen uppenbart redan från start att det handlade om ett helt nytt stöd och om en hantering som myndigheten inte tidigare hade erfarenhet av. Därför borde Tillväxtverket ha krävt och skaffat sig erforderliga resurser så snart som möjligt. Nu har man istället tagit det successivt men det är enligt min mening fel metod i en krissituation. Myndigheten borde ha gjort mer från början, säger Göran Grén till Arbetsmarknadsnytt/fPlus.

Han menar att det svenska näringslivet befinner sig i ett läge där flertalet företag fortfarande inte fått krisstöd, trots att de är fullt berättigade till dem, och att detta beror på dålig myndighetsutövning.

– Hanteringen av krisstöden har dragit ut på tiden på ett anmärkningsvärt sätt. Förvaltningslagen föreskriver en skyndsam hantering från myndigheternas sida. Dessutom anser jag att Tillväxtverket inte svarat upp mot lagens krav att man måste göra det enkelt för de enskilda personer som man har med att göra. Företagare kan ju inte ens komma i kontakt med myndigheten. Det är helt oacceptabelt, säger Göran Grén.

Myndigheten kommenterar inte

Tillväxtverket har erbjudits utrymme att kommentera kritiken. I ett mejlsvar till Arbetsmarknadsnytt/fPlus skriver myndigheten inte den kan kommentera ett ärende under prövning. Myndigheten uppger också att snittiden för att behandla en första ansökan är åtta dagar och en avstämning två månader.

”Vår ambition är att handläggningen ska ske så skyndsamt som möjligt, men i avstämningarna är det en rad uppgifter som ska kontrolleras, så därför tar dessa längre tid än första ansökan”, skriver Tillväxtverket.

Det pågår samtidigt en het politisk debatt om krisstöden. Moderaterna har KU-anmält näringsminister Ibrahim Baylan (S) för hanteringen av företagsstöden.

”Det har tagit månader, ibland halvår från en kris sker till dess ett företag kan ansöka och få hjälp. Risken är att många företag och jobb kan gå förlorade under tiden”, säger Moderaternas näringspolitiska talesperson Lars Hjälmered till Di.

I ett debattinlägg i SvD skriver företrädare för Almega att ett akut stöd behövs under den akuta krisen, inte flera månader senare. Almega kräver därför att regeringen drar tillbaka förslag som leder till ökad byråkrati och förlängda handläggningstider.

Regeringen ytterst ansvarig

Göran Grén håller med om att det största ansvaret ligger på regeringen.

– Vi har också ständiga politiska kontakter i den här frågan. Regeringen kunde ha agerat mycket snabbare och tydligare gentemot myndigheterna för att underlätta hanteringen av stöden, säger han.

För Susanne Andersson Pripp handlar det nu om att försöka rädda sina företag ur krisen. Hon varnar för att hela den svenska besöksnäringen just nu pressas av en akut likviditetsbrist som kan leda till onödiga uppsägningar och konkurser.

– I dagsläget finns det många ägare och chefer som mår otroligt dåligt. Man blir av med all den kompetens man byggt upp under åren och till slut har man inte ens råd att ha de anställda permitterade. Vi måste ju fortfarande betala arbetsgivargivaravgiften. När det så blir dags att starta upp verksamheten igen är all kompetens borta. Därför är det viktigaste nu att vi snabbt får ut de pengar vi faktiskt har rätt att få, säger Susanne Andersson Pripp till Arbetsmarknadsnytt/fPlus.

#Coronakrisen#Tillväxtverket
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist