Marie Nilsson, ordförande, IF Metall
Foto: Marie Ullnert

– Jag utesluter ingenting. Man ska absolut pröva alla möjligheter som finns, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson angående vem som ska bli statsminister.

Metallbasen om regeringsbildningen: "Jag utesluter ingenting"

Publicerat av Stina Bengtsson

Det börjar bli bråttom att bilda regering, tycker IF Metalls ordförande Marie Nilsson. Industrin behöver långsiktighet. Och även om Stefan Löfven är den hon helst ser som statsminister öppnar hon också dörren för andra lösningar.

”Politisk handlingsförlamning skadar industrin” skrev IF Metall i ett pressmeddelande i veckan och efterlyste att låsningen mellan de politiska blocken dyrkades upp. Det, menade IF Metall, är viktigt för industrin och industriarbetarna.

Vi ringde upp IF Metalls ordförande Marie Nilsson för att höra lite mer om hur hon ser på regeringsbildningen och hur bråttom det är.

– Det var kanske lite drastiskt att uttrycka sig så, säger hon och menar att de ville göra ett inspel för att trycka på så att politikerna anstränger sig och hittar framkomliga vägar för att få till en ny regering.

– Det är ingen fara på kort sikt, utan det är bra att man inte stressar fram det här. Samtalen de här veckorna har nog snarare varit bra, fortsätter hon, samtidigt som hon menar att det börjar bli ont om tid, inte minst för väljarnas skull.

Annie Lööf tog initiativ

Marie Nilsson vill sätta fokus på industrifrågorna. Hon menar att det är oerhört viktigt att de frågorna finns med i en framtida uppgörelse kring regeringsbildningen. Hennes erfarenhet från tidigare borgerliga regeringar är negativ, säger hon.

– Det var först i slutet av Reinfeldt 2 som frågorna kom upp bordet och de förstod att det är viktigt att vi fortsätter att ha en konkurrenskraftig industri i Sverige, säger hon.

Marie Nilsson menar att när Annie Lööf var näringsminister så tog hon initiativ till industrisamtalen, på uppmaning från industrin och industrins parter. Det är ett samtal som Marie Nilsson tycker har varit bra, där det har förekommit samtal om viktiga utvecklingsfrågor och om en partsgemensam syn på olika frågor, som har inneburit olika inspel till politiken. Hon tycker att arbetet har gått framåt de senaste åren och vill gärna se fortsatta satsningar på industrin och industrins anställda.

– Regeringen Löfven tog fram en strategi för nyindustrialisering, som bland annat innehåller en exportstrategi och planer för att digitalisera Sverige. Det får inte försvinna nu, säger hon.

Arbetsrätten bör hanteras av parterna

En av de frågor som kan vara ett problem vid en blocköverskridande regeringsbildning är arbetsrätten. Marie Nilsson tycker att den frågan därför kan lyftas ut ur förhandlingarna och och att pressen ska sättas på arbetsmarknadens parter. Hon tycker att parterna ska kunna föreslå fler reformer istället.

– Jag tror att det skulle vara ganska smart att göra det för framtiden. Då har man parter som är överens om en lösning som har en större förutsättning att gillas av båda läger, istället för att vi får förändring i lagstiftningen beroende på vilken regering vi har, säger hon.

Marie Nilsson
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

IF Metalls ordförande Marie Nilsson tycker att frågan om arbetsrätten kan lyftas ut ur förhandlingarna. Hon tycker att parterna ska kunna föreslå fler reformer istället.

I somras enades parterna om ett lagförslag vad gäller strejkrätten. Marie Nilsson menar att sådana förslag skulle kunna vara möjliga på flera områden. LO har begärt förhandlingar hos Svenskt Näringsliv kring trygghet och omställning och det är ett område som hon menar att det är möjligt att komma överens.

– De förhandlingarna inleddes i våras, men det är klart att det har gått lite trögt under valrörelsen, säger hon.

– Vi har visat både kring förslaget om strejkrätten och förslaget om etableringsjobb att vi kan göra konstruktiva lösningar om vi bara vill, säger hon.

Öppnar för förändring av etableringsjobben

Etableringsjobben är ju en överenskommelse mellan parterna och regeringen Löfven. Men det finns frågetecken kring den, inte minst för att företag utan kollektivavtal inte omfattas, liksom bemanningsföretag. Från Allianspartierna har det kommit flera invändningar, där kraven på att antingen riva upp eller göra om etableringsjobben har varit många. Och Marie Nilsson är öppen för att förändra om det finns önskemål.

– Jag tycker absolut att vi ska ta det på allvar och se om det finns något vi kan skruva på, säger hon, men hon menar också att just frågan om bemanningsföretag måste förhandlas.

– Bemanningsföretag har nog en marknad att leva på ändå, säger hon.

Men vad vill då Marie Nilsson se för regering? Ja, de är ju ingen överraskning att hon vill att Stefan Löfven ska bli statsminister, säger hon, men hon vill helst se en blocköverskridande regering. Men hon kan tänka sig andra lösningar också – beroende på sammanhanget.

– Jag utesluter ingenting. Man ska absolut pröva alla möjligheter som finns, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2018-11-01 - 09:22  #Politik #Industriavtalet #Kollektivavtal