Maud Olofsson
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Maud Olofsson: S måste ta samma ansvar som Alliansen har gjort

Publicerat av Stina Bengtsson och Daniel Mellwing

Det osäkra läget i valutgången skapar också frågor och funderingar kring arbetsmarknaden. Arbetsmarknadsnytt har ringt upp fyra erfarna och insatta personer och frågat dem vad de nu tycker är viktigt.

Maud Olofsson

Maud Olofsson vill se blocköverskridande samarbeten.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Maud Olofsson, tidigare näringsminister (C) och ordförande för Visita:

– Det viktigaste att göra nu är att försöka hitta en samsyn, så att man kan göra några reformer på arbetsmarknadsområdet. Jag tror att man över blockgränsen kan se att arbetsmarknadspolitiken inte funkar optimalt, säger Maud Olofsson.

Hon tror att det, när stridens hetta har lagt sig, går att hitta sätt att effektivisera Arbetsförmedlingen, förbättra kompetensförsörjningen för företagen, göra arbetsmarknaden mer funktionsduglig för dem som har utländsk bakgrund.

– Då får man lägga en del av de värsta förslagen åt sidan och försöka se vad man är överens om. Det är ju så det går till, säger hon.

Maud Olofsson tror dock inte på överenskommelser med Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna.

– De har för mycket populism i sig för att ta ett sånt ansvar.

Istället är det Alliansen, S och MP som hon vill se fatta beslut på arbetsmarknadsområdet. Hon poängterar att det tidigare har varit en utmaning för Socialdemokraterna, men nu hyser hon hopp.

– Alliansen har under den här mandatperioden tagit stort ansvar med blocköverskridande överenskommelser och det har varit bra. Om Alliansen nu kommer till makten förväntar jag mig samma ansvar från Socialdemokraternas och Miljöpartiets sida, säger Maud Olofsson.

Sakine Madon

Sakine Madon är bekymrad över att Vänsterpartiet har fått stor inflytande den gångna mandatperioden.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sakine Madon, politisk redaktör, Vestmanlands läns tidning:

– Jag är liberal och vill se en alliansregering. Och kring arbetsmarknadsfrågorna är det ingen tvekan, säger Sakine Madon.

Hon är bekymrad över att den mandatperiod som nu tar slut gav Vänsterpartiet ett betydande inflytande över den ekonomiska politiken.

– Det påverkar så klart både arbetsmarknaden och företagen, säger hon.

Hon vill se reformer på arbetsmarknaden, inte minst för nyanlända och andra som står långt från arbetsmarknaden. Hon är särskilt engagerad kring gruppen kvinnor med utländsk bakgrund.

– Där hoppas jag att det inte blir något vårdnadsbidrag igen. Det skulle gå i fel riktning, säger hon och är kritisk till KD och SD som vill återinföra det.

Hon är kritisk till RUT-avdraget, eftersom hon är rädd att ungdomar ska bli lite för bortskämda och till exempel inte lära sig att bädda sängen. Men hon är ändå positiv.

– Skulle Alliansens tredubbla RUT-avdrag hjälpa kvinnor som annars inte får jobb, så ser jag så klart vinster med det också, säger Sakine Madon.

Och det behövs enklare jobb, menar Sakine Madon. Hon tror inte på att det behövs så mycket utbildning som Socialdemokraterna hävdar. Hon tycker att Socialdemokraterna putsar till statistiken.

– De sätter folk i olika insatser som inte är riktiga jobb, konstaterar Sakine Madon.

Göran Greider

Göran Greider oroas över eventuella lönesänkningar.

Foto: Bertil Ericson / TT

Göran Greider, chefredaktör på Dala-Demokraten:

Göran Greider visar en stark oro för Alliansens förslag på arbetsmarknadsområdet. Han vill till exempel inte se det som han menar är lönesänkningar, till exempel förslagen om sänkta ingångslöner och de så kallade inträdesjobben.

– Att det går åt det hållet är inget jag skulle vilja se, säger han.

Han är rädd för att väljarnas tilltro till politiken försämras om det dröjer med en ny regeringsbildning.

– Känslan av ett svagt mandat är aldrig bra. Kommer krisen, och börser faller, så vill man inte ha en svag regering. Marknaden behöver stabilitet. Så det är ju inte paradiset vi har fått, säger Göran Greider. 

Nils-Karlson

Nils Karlson gläds över att SD inte blev näst största parti, men tror att riksdagen kommer få svårt att fatta beslut.

Nils Karlson, vd på Ratio:

– Som jag tolkar det kommer det att finnas riksdagsmajoritet för nödvändiga moderniseringar av arbetsmarknaden, framför allt när det gäller modernisering av LAS och konfliktreglerna. Det är positivt, säger Nils Karlson.

Men han är rädd för att riksdagen kommer få svårt att fatta beslut under den kommande mandatperioden.

– Risken är att vi hamnar i ett läge där vi generellt sett får igenom få reformer eftersom tre block blockerar varandra. Men det är otroligt positivt att inte SD blev det näst största partiet, säger Nils Karlson.

Stina Bengtsson Daniel Mellwing

Publicerad av Stina Bengtsson och Daniel Mellwing den 2018-09-10 - 11:07  #Kompetensförsörjning #Politik #Integration