Stefan Löfven (S), statsminister, Jan-Olof Jacke, vd, Svenskt Näringsliv, Ulf Kristersson (M), partiordförande, Andreas Åström, Almega, Stefan Westerberg, Stockholms Handelskammare, och Jonas Siljhammar, Visita.
Foto: TT, Almega, Stockholms Handelskammare, Visita

Stefan Löfven (S), statsminister, Jan-Olof Jacke, vd, Svenskt Näringsliv, Ulf Kristersson (M), partiordförande, Andreas Åström, Almega, Stefan Westerberg, Stockholms Handelskammare, och Jonas Siljhammar, Visita.

Massiv kritik mot Löfvens nej till heltidspermitteringar

Publicerat av Henrik Svidén och Stina Bengtsson

Det är inte aktuellt med ett förslag om möjlighet till heltidspermitteringar, enligt Stefan Löfven – ett uttalande som har skapat ramaskri i näringslivet. "Alla utom regeringen är överens", säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Moderaterna vill att staten satsar 100 miljarder kronor per månad under den akuta fasen april och maj för att stötta näringsliv och arbetsmarknad. Bland annat föreslår M helt slopade arbetsgivaravgifter, en utökning av korttidspermitteringen och ett nytt stöd för att täcka företagens kostnader vid stora inkomsttapp. Det meddelade moderatledaren Ulf Kristersson på en presskonferens under tisdagen.

Jan-Olof Jacke är nöjd med förslagen.

– Moderaternas förslag är i rätt riktning. Det behövs mer kraftfulla åtgärder för att minska företagens kostnader, om vi ska undvika massutslagning av jobb och företag och för att Sverige snabbt ska kunna återstarta efter krisen.

”Behövs ytterligare insatser”

Samtidigt säger statsminister Stefan Löfven (S) i en intervju med Arbetet att det i nuläget inte är aktuellt med heltidspermitteringar.

– Jag konstaterar att i princip alla utom regeringen nu är överens om att det behövs ytterligare insatser för att kunna övervintra företag och jobb under denna exceptionella kris, säger Jan-Olof Jacke.

Även Almega stöder Moderaternas förslag.

– Krisen är total för tjänsteföretagen. Moderaternas förslag om utbyggt korttidsarbete är därför välkommet och något som Almega efterfrågat. Systemet för korttidspermittering räcker inte för tjänsteföretag där verksamheten helt har upphört. Ska vi rädda jobb och företag behöver vi snabbt bygga ut systemet och tillåta permitteringar med 100 procent, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega.

”Stor del av konsumtionen har försvunnit”

Stockholms Handelskammare anser att Moderaternas krispaket sammantaget är lovande.

– Det är ambitiöst och innehåller förslag som kan ha verklig effekt på krisen, som är väldigt speciell i sin natur då en stor del av konsumtionen har försvunnit efter statliga rekommendationer, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare.

Även besöksnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation Visita efterlyser möjligheten till heltidspermitteringar.

– Det är positivt att systemet med korttidspermitteringar införts, men det är långtifrån tillräckligt i sin nuvarande utformning. Minskningen av arbetstiden behöver kunna vara upp till hundra procent, säger Visitas vd Jonas Siljhammar till Arbetsmarknadsnytt.

Krav från facket

Marie Nilsson 3

Marie Nilsson

Foto: Sören Andersson

I samband med att Arbetsförmedlingen under gårdagen presenterade nya höga varselsiffror var även IF Metalls ordförande Marie Nilsson inne på samma linje.

”Det är dags för regeringen att införa möjlighet till heltidspermittering, så att staten kan ta hela lönekostnaden en kortare tid. För företag som annars skulle gå omkull”, skrev hon på Twitter.

”Tror att frågan bereds”

Regeringens coronasamordnare Anders Ferbe vill inte kommentera enskilda uttalanden i media, men han tror inte att förslaget om korttidspermitteringar på heltid är kastat i papperskorgen än.

Anders Ferbe

Anders Ferbe

Foto: Sören Andersson

– Jag tror att frågan fortfarande bereds, säger han.

– Jag vet att det har funnits ett starkt önskemål från många inom näringslivet att man ska ha chansen till en renodlad permitteringslösning, där man under ett antal veckor kan lyftas av hela lönekostnaden. Det tror jag fortfarande diskuteras, fortsätter han.

Han menar att det finns en fara i ett sånt system, för det finns en risk att låsa in företag, men han menar ändå att alla åtgärder som är möjliga bör till i den akuta kris som Sverige nu genomgår.

– Och då är en renodlad permitteringslösning en bra sak, avslutar Anders Ferbe.

Henrik Svidén Stina Bengtsson

Publicerad av Henrik Svidén och Stina Bengtsson den 2020-04-07 - 12:07  #Arbetslöshet #Svenska modellen #Coronakrisen #Konjunktur