Målarbild
Foto: Simon Paulin / SvD / TT

Målarfacket utökar strejkvarsel

Publicerat av Daniel Mellwing

Förra veckan varslade Målareförbundet om strejk som kan bryta ut på måndag. Nu riktar förbundet ytterligare strejkvarsel mot ett 20-tal företag. ”Det är anmärkningsvärt att Målareförbundet väljer att trappa upp konflikten mitt under det medlingsarbete som just nu pågår”, skriver motparten Måleriföretagen i ett pressmeddelande.

I dag har 6F-facket Målareförbundet varslat om ytterligare stridsåtgärder på måleriområdet. Strejken som kan bryta ut den 29 maj riktas mot omkring 20 företag.

Sedan tidigare har Målareförbundet varslat Måleriföretagen om strejk och blockad som bryter ut den 22 maj. Sammantaget omfattar de båda varslen 850 målare, uppger fackförbundet.

Det pågår medlingsinsatser för att lösa knutarna kring det första varslet.

”Det är anmärkningsvärt att Målareförbundet väljer att trappa upp konflikten mitt under det medlingsarbete som just nu pågår”, skriver Måleriföretagen i ett pressmeddelande.

– Medling pågår, men egentligen har ingenting hänt sedan vi lade det första varslet. Tiden går, vi är frustrerade och vill få till ett avtal, säger Peter Sjöstrand, Målareförbundets vice ordförande till Arbetet.

Tvisten rör bland annat oenighet om arbetstidens förläggning och att parterna har olika syn på märkets innehåll. Målareförbundet kräver att LO:s så kallade låglönesatsning ska läggas utöver märkets 6,5 procent på tre år, medan Måleriföretagen anser att allt utöver märket måste betalas med motvaluta så att totalen hamnar inom de 6,5 procenten.

Måleriföretagen har presenterat ett flertal bud inom märket, som ligger i linje med vad Målareförbundet vill ha, betonade Björn Hellman, Måleriföretagens vd, i samband med att Måleriföretagen varslade om spegellockout som svar på det första strejkvarslet.

– Måleriföretagen har under hela förhandlingsperioden arbetat hårt för att parterna skulle kompromissa och därmed kunna nå en överenskommelse. Jag kan bara beklaga att Målareförbundet är ett stridslystet fackförbund som väljer konflikt före förhandling i år igen, sade han.

Daniel Mellwing

Publicerad av Daniel Mellwing den 2017-05-17 - 00:59  #Konflikt