Veli-Pekka Säikkälä, IF Metall, och Peter Winstén, Transportarbetareförbundet
Foto: TT + pressbild

Veli-Pekka Säikkälä, IF Metall, och Peter Winstén, Transportarbetareförbundet.

LO-förbunden: Hamnarbetarförbundet har inte vårt stöd

Publicerat av Stina Bengtsson

”Det blir extremt märkligt om vi skulle sympatisera mot oss själva”, säger Transports avtalssekreterare Peter Winstén till Arbetsmarknadsnytt. När Hamnarbetarförbundet av allt att döma går ut i storstrejk imorgon, onsdag, kan de inte förvänta sig någon hjälp från LO-kollektivet.

– Det finns ett kollektivavtal som Transport har tecknat. Den svenska modellen bygger på att vi har en arbetsplats med ett kollektivavtal för arbetarna och vi kan inte stötta att man på det här sättet försöker tränga ut Transports avtal, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare på IF Metall.

Kollektivavtalet han hänvisar till är det så kallade Hamn- och stuveriavtalet, det avtal som gäller i alla svenska hamnar. Avtalet om fattar alla hamn- och stuveriarbetare i hamnarna, oavsett om arbetarna är anslutna till ett fackförbund eller inte och oavsett vilket fackförbund de i så fall är anslutna till.

Har tackat nej till alla bud

Den nu pågående konflikten, där Hamnarbetarförbundet har varslat om storstrejk från imorgon, onsdag, handlar om att Hamnarbetarförbundet säger sig vilja skriva ett eget avtal med arbetsgivaren, Sveriges Hamnar. Vid ett flertal tillfällen har de, av såväl oberoende medlare från statliga Medlingsinstitutet som av arbetsgivaren, erbjudits ett så kallat andrahandsavtal, med samma villkor som Transportarbetarförbundet, men med den skillnaden att de inte får rätten till egna förhandlingar, då det inte är juridiskt möjligt givet att Hamn- och stuveriavtalet är skrivet som det är.

– Hamnarbetarförbundet har genomgående tackat nej till alla bud och vi har genomgående tackat ja. De har fått allt de vill utom en enda sak och på den frågan är de beredda att stänga ner flera av Sveriges viktigaste hamnar, sa Sveriges hamnars vice vd och förhandlingschef Joakim Ärlund i förra veckan.

Säger nej till begäran

När Hamnarbetarförbundet aviserade sitt strejkvarsel på en presskonferens i förra veckan sa talespersonen Erik Helgeson att förbundet kommer att be LO att stödja deras strejk. Och mycket riktigt så har förbundet skickat en så kallad hemställan, en begäran om sympatiåtgärder till LO, men med attention till Transportarbetareförbundets ordförande Tommy Wreeth. LO vill inte kommentera hemställan, utan hänvisar till Transport, som redan i förra veckan meddelade att det vore högst osannolikt att de skulle vidta sympatiåtgärder. Och när Arbetsmarknadsnytt idag, nästan en vecka senare, pratar med avtalssekreterare Peter Winstén är han tydlig.

– Det blir extremt märkligt om vi skulle sympatisera mot oss själva, säger han.

– Det vore nytt, i och för sig, konstaterar han med viss ironi.

Än så länge har Transport inte lämnat något svar till Hamnarbetarförbundets förfrågan om sympatiåtgärder. Det formella beslutet ska tas på det Transports ordinarie förbundsstyrelsemöte den 19 mars. Men Peter Winstén har bilden klar för sig.

– Jag skulle bli förvånad om förbundsstyrelsen inte säger nej, säger han.

Sympatiserar inte med undanträngningsförsök

IF Metall har inte fått någon begäran från Hamnarbetarförbundet.

– När vi får det ska det formellt behandlas av förbundsstyrelsen, men jag är säker på att vi inte kommer att bevilja någon sympatiåtgärd. Det finns ett avtal i hamnen och vi sympatiserar inte när man, som Hamnarbetaförbundet nu gör, försöker tränga ut ett kollektivavtal som Transport har, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Stödet för Hamnarbetarförbundets storstrejk är litet. Men nu tickar klockan allt fortare. Snart bryter strejken ut.

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2019-03-05 - 13:01  #Hamnkonflikten