Carola om Brexit
Foto: Matt Dunham, Janerik Henriksson/TT.

Lemne träffade May: Oroande att småföretag inte funderat över Brexit

Publicerat av Stina Bengtsson

Brexit innebär komplikationer för såväl länder som företag, inte minst vad gäller den fria rörligheten och möjligheten för företag att ha personal som flyttar mellan olika länder. Nyligen träffade Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne den brittiska premiärministern Theresa May för att diskutera vad britterna behöver tänka på när de nu ska lämna EU.

– Tänk så mycket som har hänt i det där rummet och hur Storbritannien har fattat väldigt många modiga beslut där. Och nu satt vi där och diskuterade hur de skulle förstöra för sig själva.

Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne är lite sorgsen när hon berättar om sitt besök på Downing Street 10, där hon träffade bland andra premiärminister Theresa May för att diskutera Brexit.

Det var Svenskt Näringslivs engelska systerorganisation CBI som hade övertygat premiärministern om att det var viktigt att träffa representanter från det europeiska näringslivet, för att hon skulle få veta mer om hur andra länder ser på Brexit.

– Dels ville britterna se om vi verkligen var sams i de olika länderna och de försökte få oss att tycka olika saker. Men det kom de ingen vart med, berättar Carola Lemne.

– Dessutom ville de att vi skulle sända signaler till våra respektive regeringar att britterna har sagt så mycket bra att det nu är dags för nästa steg i förhandlingarna, fortsätter hon. Men även där blev britterna besvikna.

Tydlig strategi

Hon berättar att den europeiska samarbetsorganisationen, Business Europe, där bland annat Svenskt Näringsliv är medlemmar har en tydlig strategi kring Brexit. Det gjorde att premiärminister May fick samma budskap från alla som satt vid bordet. Det handlade om att EU sitter med de mer starka korten och att britterna måste bli konkreta i sina krav i förhandlingarna. När britterna menade att de har sagt att det ska bli en övergångsperiod var de europeiska organisationerna tydliga med att djävulen finns i detaljerna.

– De europeiska företagen behöver veta hur övergångsperioden kommer se ut, när den börjar och när den slutar, vad som händer med lagstiftningen under tiden, vilka regler som gäller, vilka domstolar som gäller och så vidare.

– Det måste verkligen vara detaljerat. Och det måste bli klart senast första kvartalet 2018, understryker Carola Lemne.

Hon förklarar att planeringscyklerna för inte minst stora företag är så långa att om inte övergångsperioden blir tydlig så måste företagen börja planera för att det inte blir en övergångsperiod.

– Då måste de ta höjd för att det blir värsta tänkbara scenario, menar hon.

Komplicerat med olika standard

Ett av de stora problemen med Brexit är tullarna. Vad blir det för tullar? Kan det bli andra hinder än tullar? Det senare blir ofta mer komplicerat än tullar.

– Även om tullar inte är bra så vet företagen hur de ska betala dem. Det blir mer komplicerat när det är olika standard. Då börjar det bli riktigt svårt för företagen, säger Carola Lemne.

Men det som företagen både i Storbritannien och i Sverige är mest oroliga för är inskränkningarna i den fria rörligheten. Det handlar inte minst om människors möjligheter att jobba i olika länder.

– Det är det första företagen tänker på när de funderar över Brexit. Det är ett problem på alla nivåer, säger hon.

Brittiska regeringen har missat

– Jag tror den brittiska regeringen hade missat att problemen gäller lågkvalificerad arbetskraft precis lika mycket som högkvalificerad. Det finns också otroligt mycket praktikaliteter som vi slipper med fri rörlighet, men som kommer att komplicera för företagen vid en hård Brexit. Och där kunde vi nog hjälpa dem att förstå det med våra verklighetsbaserade exempel, tror Carola Lemne.

Några exempel på vad som kan kompliceras om den fria rörligheten försvinner är pensioner, socialförsäkringar, och skatteinbetalningar.

– Allt sånt är reglerat i EU. Om Storbritannien lämnar blir det jättemycket krångliga detaljer för företagen att hantera, säger Carola Lemne.

Hon berättar att på Ikea och H&M i Storbritannien kommer fler än tio procent av medarbetarna från andra länder i EU. Vid ett möte med dessa företag berättade de för Carola Lemne att om de inte kan anställa medarbetare från andra länder, så finns det inga britter att anställa istället.

– Det är en väldigt låg arbetslöshet bland infödda engelsmän, så företagen undrar var de ska hitta personal till företagen och varuhusen, berättar hon.

– Vi kunde dra några sådana mycket praktiska exempel för den brittiska regeringen och det gjorde problemen tydliga för dem, fortsätter hon.

Konsekvenser redan nu

Och redan nu har britterna fått problem. Under hösten rapporterades att brittiska bönder inte kan få in sin skörd, för att de som brukar komma från andra EU-länder och plocka äpplen och andra grödor inte har kommit.

– Vi ser redan konsekvenserna, konstaterar Carola Lemne.

Just nu håller det svenska Kommerskollegiet på att gå igenom vad Brexit kommer att få för konsekvenser för det svenska näringslivet. Rapporten kommer till våren.

– Men det som är väldigt tydligt för våra svenska företag redan nu är att de stora företagen har kommit långt i sitt tänk. Där kommer kompetensförsörjningen högst, säger Carola Lemne.

Redan nu skriker de allra flesta branscher i Sverige efter kompetens. Många stora företag är beroende av att kunna flytta personal mellan Sverige och Storbritannien. Risken är att Brexit kommer att försvåra det och att kompetensbristen då blir ännu större.

Svårare att importera och exportera

– Ännu mer oroande är att många av de små och medelstora företagen inte har börjat fundera över Brexit än. Det kommer bli svårare att exportera och importera till och från Storbritannien. Företagen behöver börja tänka runt det, betonar Carola Lemne.

Osäkerheten kring en eventuell övergångsperiod är sämre än att veta att det blir en så kallad hård Brexit, alltså med återinförda tullar och en betydligt hårdare gränskontroll än den som EU har med till exempel Norge.

– Blir det en hård Brexit så är det ju bara att planera efter den, för vi vet ju hur WTO-reglerna ser ut, säger hon. Då kan vi sätta oss ner och börja räkna på det.

Just nu pågår förhandlingarna som bäst. Hur Brexit ser ut vet ingen än. Om det över huvud taget blir en Brexit tar det brittiska parlamentet ställning till när det väl finns ett avtal att ta ställning till på plats. Men Carola Lemne tror att det blir av, till skillnad från bland andra före detta statsminister Göran Persson.

– Givet stämningarna i Storbritannien, britternas inställning till EU och dess olika instanser, så har jag väldigt svårt att tro att det inte skulle bli av, avslutar Carola Lemne.

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2018-01-04 - 16:03  #Arbetslöshet #Kompetensförsörjning