Logo
Logo
Nyhet19 januari 2021 - 15:01

Leif Mannerström: Därför drabbas ungdomar hårdast av krisen

När de typiska förstajobben försvinner under pandemin riskerar ungdomar att hamna i arbetslöshet direkt efter skolan – länge. ”Ungdomarna är de stora förlorarna när ett restaurangjobb inte längre är en möjlig väg in på arbetsmarknaden”, säger stjärnkrögaren Leif Mannerström.

Stjärnkrögaren Leif Mannerström har under lång tid engagerat sig för ungdomar i restaurangbranschen.Foto: TT

Ungdomsarbetslösheten har ökat kraftigt runt om i EU till följd av coronapandemin, inte minst i Sverige. Nu ligger Sveriges ungdomsarbetslöshet på 24,4 procent (november 2020), vilket innebär att Sverige har den sjunde högsta arbetslösheten bland unga i EU. Lägst är den i Tyskland och Tjeckien och högst i Spanien. Genomsnittet i EU ligger på 17,7 procent, visar siffror från Eurostat som Ekonomifakta skriver om.

Även Arbetsförmedlingen varnade nyligen för skenande arbetslöshetstal, och för att den svenska ungdomsarbetslösheten under förra året steg ett par procentenheter från redan höga nivåer. Det beror mycket på att pandemin har gjort det svårt för ungdomar att få de jobb som annars ofta är inkörsporten för dem, konstaterar Bettina Kashefi, Svenskt Näringslivs chefsekonom. 

Främst handlar det om praktikplatser, ingångsjobb och sommarjobb i de branscher som är bland de hårdast drabbade: hotell, restaurang och besöksnäring.

– Läget är problematiskt och det blir säkert ännu fler ungdomar som på sikt kommer att ha svårt att komma i på arbetsmarknaden, säger Bettina Kashefi.

”Ungdomarna de stora förlorarna”

Stjärnkrögaren Leif Mannerström håller med om att det finns en grupp som är särskilt utsatt i restaurangbranschen även om alla kategorier av anställda har drabbats av coronakrisen.

– Ungdomarna är de stora förlorarna när ett restaurangjobb inte längre är en möjlig väg in på arbetsmarknaden, säger han.

Många gånger är ett restaurangjobb en bra start för unga personer som av någon anledning vill arbeta och fundera över framtiden under period, konstaterar Leif Mannerström.

– Den som är lite på hugget får ganska snabbt stort ansvar, nyttig social träning och språkträning med mera – helt enkelt en väldigt bra start på vuxenlivet.

Restaurangerna förlorar som arbetsgivare också på att inte kunna ta in ungdomar.

– Unga talangfulla människor är fundamentalt för alla branscher. Vi får hoppas att de inte blir avskräckta av krisen, säger Leif Mannerström.

Måste rädda jobben

De alarmerande arbetslöshetssiffrorna visar tydligt hur viktigt det är att försöka rädda de svenska företagen och jobben, menar Bettina Kashefi.

Den mest uppenbara åtgärden för att få bukt med den skenande arbetslösheten är att säkerställa att stöden till företagen kommer ut snabbt så att konkurser och uppsägningar undviks, anser hon.

– Nu ser vi ett ljus i tunneln i och med att hela befolkningen ska vaccineras under det första halvåret. Därmed lönar det sig än mer att säkerställa att företagen övervintrar i så stor utsträckning som möjligt – för att rädda jobb, säger Bettina Kashefi.

Det behövs också reformer som minskar risken för permanent utanförskap. En del handlar om åtgärder för att sänka kostnaderna för arbetskraft, konstaterar hon.

– Att arbetsgivaravgifterna för unga nu har sänkts är ett steg på vägen men det behövs också någon form av instegsjobb för grupper som har stått utanför arbetsmarknaden länge. Det gäller att pressa ner företagens risk i samband med anställningar.

Restaurangbranschen överlag brottas med att restriktioner inte har åtföljts av motsvarande stödåtgärder. Ytterst få hyresvärdar är villiga att lämna tillfälliga hyreslättnader och ofta är det svårt för krögare att få del av de ekonomiska stöd som staten förmedlar, menar Leif Mannerström.

– Läget är mycket svårt just nu i restaurangbranschen, i många fall bottenlöst, säger han.

Restriktionerna slår hårt

Restriktionerna om att alkohol inte får serveras efter klockan 20, som regeringen nu har förlängt med ytterligare tio dagar fram till och med den 24 januari, slår extra hårt mot restaurangerna.

Leif Mannerström beskriver vardagsgästen på en restaurang som två personer som oftast vill ha ett bord vid klockan 19.30. De äter en varmrätt med ett eller kanske två glas vin till, och möjligen en kaffe på det. De betalar och tackar för sig vid klockan 22.00-22.30.

– Det ger inga stora marginaler för restaurangerna. Reduceras sedan antalet gäster till en tredjedel och vinet dessutom faller bort… Då är det bättre att inte öppna överhuvudtaget. Våra seriösa krögare har ytterst sällan problem med stök och röj på grund av stor alkoholkonsumtion, säger han.

Svenska företag måste kunna övervintra tills den akuta krisen är över. Därför är det viktigt att se till att utbetalningarna av krisstöden inte dröjer så länge som de gör idag, betonar Bettina Kashefi.

– Det har ju beslutats om en hel del bra stöd men pengarna måste ut snabbare så att företagen inte tvingas säga upp ännu fler, säger hon.

Dramatisk situation

Situationen på arbetsmarknaden är ”väldigt dramatisk”, särskilt med tanke på att Sverige redan innan coronakrisen slog till var på väg in i en svag konjunktur, slår hon fast.

– Grupper som stod utanför redan då får jättesvårt att komma tillbaka. En stor grupp är utrikesfödda, särskilt de med kort utbildning. Men även andra grupper med låg utbildning står utanför, säger Bettina Kashefi.

I december uppgick antalet personer som varit arbetslösa i mer än ett år till 175 000. Det är den högsta siffran sedan arbetslöshetens längd började mätas i statistiken 2009.

– Det är enormt dramatiskt! Med tanke på hur svårt det är för den som ”bara” har varit arbetslös i tre månader att få ett jobb så kommer de som har varit borta i mer än tolv månader att ha mycket svårt att komma in på arbetsmarknaden. Därför är det så viktigt att ta tag i det snabbt.

Omskolningsinsatser är något som har större betydelse än någonsin i och med att coronakrisen har snabbat på strukturomvandlingen.

– I vissa branscher kommer alla jobb inte tillbaka efter pandemin vilket ökar missmatchningen ännu mer. Tydligast är det inom den fysiska handeln. Samtidigt stiger efterfrågan på personal inom exempelvis livsmedelsindustrin, bygg och logistik. Det är viktigt att anpassa sin kompetens framöver, säger Bettina Kashefi.

Hon är samtidigt imponerad av företagens snabba omställning.

– Jag tänker till exempel på hotell och restauranger som har lyckats ställa om och erbjuda catering och hemkörning, och på industriföretag som har lagt om produktionen för att tillverka varor som behövs under coronakrisen.

Fakta om statistiken

För att räknas som arbetslös (15-24 år) i mätningarna ovan behöver en person sakna arbete, aktivt ha sökt jobb de senaste fyra veckorna och kunna ta ett jobb inom 14 dagar, enligt Ekonomifakta. Coronakrisens effekter bidrar sannolikt till att arbetslösa i lägre omfattning söker jobb aktivt och därmed hamnar utanför arbetskraften, vilket kan underskatta siffrorna. Generellt bör jämförelser av ungdomsarbetslöshet i olika länder också göras med försiktighet, eftersom arbetskraftens storlek ofta varierar och att utbildningssystem och så vidare kan skilja sig åt, skriver Ekonomifakta. 

#Coronakrisen#Coronakrisen#Besöksnäringen#Arbetslöshet#Ungdomsarbetslöshet
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist