Logo
Logo
Nyhet26 februari 2021 - 13:02

Krögarsverige efter nya hårda beskedet – ”Vi är symboler”

Anders Tegnell säger att restauranger inte längre är någon riskmiljö. Samtidigt går regeringen fram med nya hårdare restriktioner mot just restaurangnäringen. Nu reagerar en rad företagare. ”Vi är orimligt hårt ansatta”, säger en företagare.

”Det är flera saker som är konstigt när det kommer till vad man får göra och vad man inte får göra”, säger företagaren Jörgen Åstrand till Arbetsmarknadsnytt.Foto: TT, privat

När det kommer till smittspridning är restauranger inte längre någon riskmiljö, menar statsepidemiolog Anders Tegnell. ”Med det regelverk som finns och den goda efterlevnaden som restaurangerna har kämpat för att få till så har vi fått det att fungera jättebra. Det ska vi vara jättenöjda med och skicka en stor eloge”, sa han till Expressen under torsdagens presskonferens.

Samtidigt går regeringen med Stefan Löfven i spetsen fram med att alla restauranger och kaféer måste stänga 20.30 från och med den 1 mars.

Även Folkhälsomyndigheten vill skärpa restriktionerna för restauranger och caféer, enligt uppgifter till Aftonbladet. Enligt tidningen ska endast en person åt gången kunna serveras i restauranger och caféer som inte har egna ingångar utan ligger i köpcentrum och varuhus. Restauranger som serverar alkohol får inte öppna förrän 11.00 dagen därpå, enligt tidningens uppgifter.

Flera företagare som fPlus har pratat med tycker att de får motstridiga signaler – och att regeringen går onödigt hårt åt restaurangnäringen trots att spridningen sker på annat håll.

– Vi är tydliga symboler. Det är ju så över hela världen, så det blir lätt så här hemma också. Men det är klart att vi är orimligt hårt ansatta, tillsammans med några andra branscher, säger Stefan Ekengren på restaurang Hantverket.

Stefan Ekengren är dock inte överraskad. Branschen har jobbat stenhårt med säkerheten sedan mars förra året och har verkligen lagt om hela verksamheten, berättar han. Trots det kommer ständigt nya restriktioner från regeringen.

– Att de fortsätter att hålla oss begränsat öppna talar emot all rimlighet. Det blir svårt att förstå när Folkhälsomyndigheten sedan i höstas, innan begränsningarna klockan 22 och innan begränsningarna klockan 20, sagt detta om låg smittspridning på restauranger. Regeringen slår ifrån sig. Man kan inte annat än att ta för givet att det är signalpolitik det handlar om, säger han.
Han vittnar om att branschen känner uppgivenhet. Vi håller avstånd och gör preventiva åtgärder för att hindra smittan, men åker hela tiden på nya restriktioner, förklarar han. Hela restaurangnäringen går på knäna.

– För egen del känner jag fortfarande pepp, men samtidigt börjar det infinna sig en uppgivenhet mot att ingen lyssnar och förstår. Man är maktlös och kan inte göra mer än att kämpa, säger Stefan Ekengren.

Även krögaren Jörgen Åstrand som driver Mäster Anders har svårt att tolka vad som händer. Smittspridningen ökar och det pratas om en tredje våg, men åtgärderna som vidtas saknar stringens och drabbar hela tiden restaurangerna värst, menar han.

– Det är väldigt konstigt. Vissa säger ”stäng” andra säger ”stäng inte”. Men det är inga nyheter. Det är flera saker som är konstigt när det kommer till vad man får göra och vad man inte får göra. Man kan gå ut och shoppa eller åka tunnelbana men inte äta på restaurang. Och så är det tiden. Vad säger att smittspridningen är lägre klockan 20.30 än 22.00? Eller att lunchservering är okej när det är fler som är nära varandra medan det är färre folk på kvällen. Hur resonerar man där ur ett smittoperspektiv?

Även Eva Dunér, som driver två McDonalds-restauranger i Göteborg, tycker att de nya restriktionerna är bekymmersamma för restaurangbranschen.

– Om det är något som inte är en riskmiljö så är det väl just restauranger med alla de restriktioner som gäller. Jag förstår att smittspridningen måste stoppas men det får ju inte bli kontraproduktivt, som jag tror att de senaste restriktionerna kan bli, säger hon.

Hon menar att människor ändå kommer att vilja träffas och vart tar de då vägen efter klockan 20:30 när alla restauranger och kaféer är stängda? Då går de hem till varandra eller träffas i andra miljöer där det varken finns regler eller påföljder mot att bryta mot allmänna riktlinjer, konstaterar hon.

– Då kan det i stället bli så att 15-20 personer ses i någons etta. Där finns det ingen som har ansvar för att folk håller avstånd. Dessutom är det en grogrund för svartklubbar när kriminella krafter kommer på att det finns mycket pengar att hämta där.

Anders Tegnell har under en lång tid sagt att det inte syns någon särskild smittspridning på restauranger, enligt Eva Dunér. 

– Regeringen verkar inte lyssna på Tegnell längre. Jag upplever att regeringen har fattat beslut om de här restriktionerna på egen hand – att det är någon form av signalpolitik.

I början hade regeringen en ganska tät dialog med företag och branschorganisationer innan de fattade coronarelaterade beslut som påverkade näringslivet, vilket Eva Dunér tycker var bra.

– Det gjorde att vi kunde upplysa dem om konsekvenser som de kanske inte hade tänkt på. Men efter sommaren tog den dialogen slut, tyvärr.

#Coronakrisen#Coronakrisen
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist