Logo
Logo
Nyhet21 december 2020 - 11:12

Krögarna om nya smällen: Nu stänger vi

Niklas Engemar och Cemil Alparslan är uppgivna efter att regeringen presenterade nya åtgärder som ska dämpa smittan. ”Nu står vi med en verksamhet som i praktiken inte kan bedrivas och därmed måste stänga”, säger de. Fredrik Leiner som driver två skobutiker räknar med ytterligare permitteringar.

Cemil Alparslan och Niklas Engemar äger och driver restaurangen Dryck och mat i Uppsala. Foto: Privat

Cemil Alparslan och Niklas Engemar som äger och driver restaurangen Dryck och mat tillsammans i Uppsala är bestörta efter fredagens besked om ytterligare restriktioner.

– Vi är helt uppgivna. Vi hade precis varslat och sagt upp personal samt ändå hittat en väg framåt, en plan för januari och februari där vi utnyttjade våra resurser maximalt för att minska skadorna. Nu åker även den planen i soporna. Nu får vi stänga och all kraft får gå åt att strypa blodflödet så gott det går. Vi kan inte ställa om mer, säger Cemil Alparslan.

Att maxantalet för sällskap på restaurang sänks till 4 personer är allvarligt eftersom det signalerar att man inte ska besöka restaurang och att det är farligt. Det får direkt effekt på kundflödet.

– Att alkoholförsäljningen förbjuds efter klockan 20.00 gör att vi inte kan bedriva vår verksamhet. Vi är en middagsrestaurang med inriktning på dryck. Om syftet har varit att vi ska ”hinna med en sittning” förstår man inte hur våra verksamheter fungerar, säger Niklas Engemar.

Hur slår detta sammantaget mot er verksamhet och personal?
– Nu står vi med en verksamhet som i praktiken inte kan bedrivas och därmed måste stänga. Det påverkar oss genom att vi från och med nu inte har några intäkter. Verksamheten blir omöjlig för oss att driva. I och med att vi inte har en verksamhet behöver vi inte heller någon personal närmaste tiden. Hur vi hanterar de personer som fortfarande är kvar har vi inte löst ännu.

Att ge en bransch, indirekt, näringsförbud utan motsvarade stöd visar bara på att man inte förstår handling och konsekvens, menar de två företagarna.

– Vi har inte hunnit räkna på hur länge vi klarar oss med dessa nya förutsättningar men vi klarar inte särskilt lång tid utan ytterligare stöd. Vi behöver snabba, direkta stöd utan byråkratiskt krångel.

De efterfrågar åtgärder som slopad arbetsgivaravgift retroaktivt, direkta kontantstöd och möjlighet att permittera personal på 100 procent.

Fredrik Leiner driver Borgs skor, med butiker i Jönköping och Eksjö.
Foto: Privat

”Svårt att säga hur länge vi klarar oss”

Fredrik Leiner driver två skobutiker i centrala Jönköping och Eksjö, Borgs skor, som har drabbats hårt av restriktionerna under krisen. Sedan vårens utbrott har de två skobutikerna kämpat i motvind. Under sensommaren såg det ut att börja repa sig, men sen kom de nya restriktionerna.

Han säger att det är viktigt att regeringen gör allt för att få stopp på smittspridningen, men att de nya restriktionerna gör att det blir ”om möjligt ännu tuffare för oss”. Han räknar med ytterligare minskade intäkter, att det blir kämpigt med likviditeten och att han tvingas göra fler permitteringar. 

– Jag vet inte exakt hur mycket, men det är självklart att vi påverkas ytterligare. Det är bara att hoppas att kunderna fortsätter att komma i jämn ström. Vi har ju sällan trängsel i våra butiker, säger han.

Folkhälsomyndigheten och regeringen uppmanar till att ställa in mellandagsrean. Vad säger du om det?

– Mellandagarna är en enormt viktig försäljningsperiod för oss. Vi hade planerat en mellandagsrea och förberett oss med dörrvakt för att begränsa antal kunder i butik.

Hur ser du på att nya hårdare restriktioner presenteras utan att nämna ytterligare krisåtgärder för att rädda företagen?

– Det är väl egentligen det som är det värsta av allt. Jag är beredd att stänga min butik om det skulle bli så. Men då är ju förutsättningen att man får motsvarande ersättning.

– Det är svårt att säga hur länge vi klarar oss men när nu vårens leveranser snart börjar rulla in och skall betalas då blir det riktigt jobbigt. 

Jonas Frycklund, biträdande chefekonom på Svenskt Näringsliv, anser att det är viktigt att krisåtgärderna skalas upp.

– Vi måste naturligtvis få ner smittspridningen i landet. De nya restriktionerna som regeringen går fram med idag måste dock matchas av rejält uppskalade krisåtgärder till företag. Pengarna kommer inte ut till företagen i tid och utbetalningarna är drabbade av enorma förseningar, säger han.

Han trycker på att omställningsstödet måste förlängas efter årsskiftet och ersättningsnivån höjas till de 90 procent som EU-reglerna medger. Och de redan beslutade stöden måste ut nu.

– Likviditetsstödet kommer med nuvarande plan inte att vara på plats förrän 1 mars. Det är alldeles för sent. I våras tog det bara 22 dagar att få likviditetsstödet i funktion. Därför är det obegripligt att det ska ta 87 dagar den här gången.

Nya åtgärderna

  • Maxantalet för sällskap på restauranger sänks från åtta till fyra personer och alkoholförsäljning förbjuds efter klockan 20.00 från och med den 24 december.
  • Maxantal införs på butiker, köpcentrum och gym.
  • Folkhälsomyndigheten varnar för trängsel i butiker och köpcentra, och påpekar att fastighetsägare och butiksinnehavare har ansvar för att se till att trängsel inte uppstår.
    Regeringen och Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla såväl offentliga som privata arbetsgivare att se till att all icke-essentiell personal arbetar hemifrån den kommande månaden, fram till den 24 januari.
  • Gymnasieskolorna kommer att bedriva undervisning på distans fram till 24 januari, meddelar utbildningsminister Anna Ekström (S).
  • Munskydd kommer att rekommenderas av Folkhälsomyndigheten i kollektivtrafiken under vissa tidpunkter.
  • All verksamhet som staten, kommuner och regioner bedriver ska stängas ned till den 24 januari, det gäller exempelvis simhallarna.

#Coronakrisen#Coronakrisen#Företagsamhet#Besöksnäringen
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist