Niklas Davidsson driver Köket 11 i Växjö
Foto: Sören Andersson

"Jag räknas som en positiv person, en som ser framåt men ibland går det inte. Då kommer tårarna, det erkänner jag gärna även om mitt öde inte är sorgligare än någon annans", säger Niklas Davidsson som driver Köket 11 i Växjö.

Krögaren: ”Vi behöver en Anders Tegnell för näringslivet”

Publicerat av Anders Carlsson

Att inte gå under för fort är överlevnadsstrategin för krögaren Niklas Davidsson i Växjö. Det är en hård kamp. 98 procent av konferensgästerna har försvunnit. "Inte blir det bättre av att regeringen skäller på näringslivet", säger han.

Restaurang Kök 11 i Växjö är just nu nere på miniminivåer: sju personer jobbar halva dagar var för att hålla verksamheten igång som i dagsläget har reducerats till lunchservering. Borta är konferenser, evenemang och catering, det som i vanliga fall står för merparten av intäkterna.

– Ja, cirka 75 – 80 procent är borta. Försvann nästan över en natt. Allt, allt är avbokat, säger ägaren Niklas Davidsson, som har drivit företaget i 16 år.

Räddningsplankan är alltså luncherna. Trots att Köket 11 ligger ett stycke utanför centrum i Växjö kommer drygt ett hundratal gäster, även det ett rejält tapp från tidigare ungefär 200 per dag, men det fungerar i alla fall som en livlina. Frågan är bara för hur länge.

– Det värsta är ovissheten. Vi lever i ett vakuum, allt går trögt, som i gelé. Vi försöker peppa varandra och hålla humöret uppe. Jag räknas som en positiv person, en som ser framåt men ibland går det inte. Då kommer tårarna, det erkänner jag gärna även om mitt öde inte är sorgligare än någon annans.

Går back varje dag

Niklas Davidsson har tvingats säga upp två av de fast anställda medan övriga är permitterade till 60 procent. Längre går det inte, om restaurangen över huvud taget ska fungera.

– Naturligtvis går vi back varje dag men samtidigt är det viktigt att visa att vi är igång. Att slå igen helt kommer att göra återstarten ännu svårare, kanske omöjlig.

Niklas Davidsson 3
Foto: Sören Andersson

"Naturligtvis går vi back varje dag men samtidigt är det viktigt att visa att vi är igång. Att slå igen helt kommer att göra återstarten ännu svårare, kanske omöjlig", säger Niklas Davidsson.

Med dagar där tiden inte längre fylls av enbart arbete, har det blivit möjligt att fundera kring näringslivet och hur det är att vara företagare. Engagemanget har alltid funnits där och företaget är med i både branschorganisationen Visita och Svenskt Näringsliv, bland annat för att visa på företagsamhetens betydelse. Och det behövs, menar Niklas Davidsson.

– Det finns en attityd till företagare och företag som skrämmer mig. Och den har blommat upp nu när det krisar. Media rapporterar gärna om trängsel och fusk på uteserveringar och att vi har öppet trots uppmaningar om att stanna hemma. Det är bitvis rena angiveristämningen, säger han och fortsätter:

– Inte blir det bättre av att regeringen dröjer med stödåtgärderna eller till och med skäller på näringslivet och säger att vi borde ha bättre buffertar. Det är ju helt världsfrånvänt. Vi behöver en Anders Tegnell för näringslivet!

Hur tänker du då?
– Anders Tegnell är ju talesperson för den medicinska sidan av krisen. Vi behöver ett lika tydligt ansikte för krisbekämpningen inom näringslivet och hur vi ska rädda företagen. Det måste vara lika viktigt annars går samhället under. Tyvärr tycker jag inte att det finns en sådan person, varken hos regeringen eller i näringslivet. Alla springer åt olika håll.

Lån inte aktuellt

De stödpaket som trots allt finns har gått att använda till del, främst korttidspermitteringarna. Men att ansöka om några av de lån som finns är inte aktuellt – ”det blir ju dubbla kostnader till hösten”. Helst hade Niklas Davidsson sett ett direkt kontantstöd, bland annat för att finansiera hyran.

– Visst, det finns ett hyrespaket ute men det och även en del andra åtgärder är krångliga, tar tid och det är otydligt vad de kan ge. Företagen hinner gå under i väntan på pengarna. Jag har inlett en dialog direkt med hyresvärden, just nu tar hyran hälften av vår omsättning.

– Varför inte skapa ett stödpaket baserat på vad företaget betalat in i skatt de senaste åren och så ge direkt ekonomiskt stöd i relation till de inbetalningarna? Det skulle ge en viss rättvisa.

Vill inte tänka på julborden

Kök 11 startade 2003 och är väletablerat i Växjö. De goda åren har också byggt upp en stabil ekonomi som ännu håller företaget på fötter. Som en ytterligare försiktighetsåtgärd hålls verksamheten stängd under ett antal veckor i sommar. Sedan gäller det att hålla tummarna för att det verkligen går att komma igång igen.

– Det måste gå, inte bara för oss, företagen måste gå före, de är ju motorn i vårt samhälle. Jag är hoppfull, måste vara det, även om det ramlar in avbokningar för konferenser och evenemang även under hösten. Men det klart, sviktar det med julborden i slutet av året, då… Nej, det vill jag inte tänka på, säger Niklas Davidsson.

Anders Carlsson

Publicerad av Anders Carlsson den 2020-05-15 - 11:01  #Politik #Coronakrisen #Företagsamhet