Logo
Logo
Nyhet30 mars 2020 - 15:03

Krögare till attack mot hyresvärdar: Måste ta ansvar

Coronaviruset har drabbat restaurangbranschen hårt. Många restaurangföretagare vittnar om dagens bistra verklighet när borden står tomma och gästerna lyser med sin frånvaro. ”Det handlar om att överleva”, säger krögaren och tv-kocken Paul Svensson.

Malin Söderström driver restaurangen på Moderna Museet och The Fishery, Paul Svensson driver restaurangen på Fotografiska samt Paul Taylors lanthandel
Malin Söderström driver restaurangen på Moderna Museet och The Fishery, Paul Svensson driver restaurangen på Fotografiska samt Paul Taylors lanthandel.Foto: TT

Gästunderlaget har minskat drastiskt men kostnaderna består. Det är en enkel sammanfattning av de svårigheter som hotell- och restaurangbranschen står inför i coronakrisen. Kocken Malin Söderström driver restaurangen i Moderna Museet i Stockholm och kedjan The Fishery. Hon berättar hur verksamheten på bara några veckor har tvingats till dramatiska åtgärder.

– På Moderna Museet har vi stängt sedan den 19 mars och på The Fishery ser vi en stor minskning av gäster. Vår personal är korttidspermitterad och även varslad eftersom vi inte har något personalbehov alls på Moderna och på de andra enheterna är det minimerat.

Malin Söderström berättar att de har tvingats minska på öppettiderna på The Fisherys tre restauranger. Sommarkrogen, som brukar öppna i maj, vet hon inte hur det kommer att bli med.

– Det finns mycket rädsla och ovisshet i den här situationen, om hur lång tid allting kommer att ta, vilket har gjort att vi har varit tvungna att genomföra drastiska åtgärder för att kunna överleva. Allt det vi gör är för att kunna fortsätta existera, säger Malin Söderström.

Verksamheter i princip döda

Paul Svensson driver restaurangen på Fotografiska Museet i Stockholm och Paul Taylors Lanthandel i Sundbyberg. Han berättar också om ett vikande kundunderlag och skyller detta delvis på de restriktioner som har tagits fram från politiskt håll, där bland annat krögare måste se till att det inte förekommer någon trängsel eller köer i lokalerna.

– Att man inte får vistas i större grupper slår hårt mot hotell-och restaurangbranschen eftersom det är där ekonomin är för de flesta. Alla verksamheter som bygger på stora sällskap är princip döda, de har ingenting. Restaurangbranschen är framförallt en väldigt låg-marginalbransch så när volymen försvinner så försvinner lönsamheten direkt, säger han och fortsätter:

– De här med att man måste sära på bord och stolar gör att man tar bort sittplatser. Nu är detta inte ett problem för alla eftersom det ändå är ett mindre inflöde av gäster, men det finns ändå de ställen som har som flest gäster under lunchen och som kanske inte kan ta emot fler folk eftersom de måste ha långt mellan borden.

Paul Svensson tycker att reglerna om trängsel är orättvisa eftersom de inte tillämpas på alla branscher, vilket är något han menar borde göras om det är smittspridningen man vill åt.

– Det som är bristande i systemet är att det inte är lika för alla. Inom handeln får man vara hur många som helst i butiken och stå i långa köer. Man går stenhårt åt arbetsplatser som restaurang och hotell men andra typer av verksamheter är man inte lika hård med.

Ris och ros till regeringen

Vad gäller regeringens hantering för att rädda företagen ger Malin Söderström och Paul Svensson både ris och ros. Malin Söderström säger att vissa av åtgärderna inte innebär någon större skillnad för henne, som exempelvis att staten ska täcka sjuklönekostnaderna för april och maj.

– När krisen slog till först var det många som var rädda och vid minsta lilla tecken på sjukdom skickades personal hem. Nu har staten sagt att man ska stå för sjukskrivningarna de två första veckorna. Men dessa slog ju oss redan i mars och då gäller inte det, säger hon.

Paul Svensson säger att regeringens allra första åtgärder ”inte hjälpte så mycket” – med undantag för införandet av korttidspermitteringen – men att de förslag som har kommit efteråt har varit bättre. I regeringens och samarbetspartiernas krispaket som presenterades i slutet av förra veckan föreslogs bland annat en tillfällig sänkning av arbetsgivaravgifterna och ett utvidgat anstånd med skatteinbetalningen.

Missnöjd med hyresreduktion

Mindre nöjd är Paul Svensson med frågan om hyresreduktionen. Han säger att det är märkligt att staten minskar restaurangägarnas kostnader genom att stötta fastighetsägare som har det ”ganska solitt”.

– Jag tycker att staten ska ta sitt ansvar med 50 procent och det gör den, men jag tycker också att de som äger fastigheterna måste ta ett slag i det här. Har jag en fastighet måste jag kunna gå in och stötta mina hyresgäster i en situation där de har det svårt, säger han och fortsätter:

– Om jag hade fått utforma det så hade regeringen sagt att de med förbehåll tar 50 procent av hyresgästens kostnad och så ska fastighetsägaren täcka resten.

Tunga baskostnader

Både Paul Svensson och Malin Söderström blickar ut i världen för att hitta exempel på åtgärder som de anser borde implementeras i Sverige. I andra länder har staten stått för hyror och personalkostnader i samband med lock-down, säger Malin Söderström. Paul Svensson är inne på en liknande linje.

– Svårigheten för restaurangbranschen är att man har ganska tunga baskostnader, det vill säga, de kostnader man har bara genom att hålla öppet. Att hjälpa företag med någon form utav procentuell underlättning i baskostnader skulle behövas, framförallt om vi går in i en karantän. Då behöver man hjälp med allt ifrån sophantering till värme, vatten och hyra, säger han och påpekar att detta är något som har genomförts i Frankrike och Storbritannien.

Dystra framtidsutsikter

Den närmaste tiden kommer att vara tuff konstaterar Malin Söderström. Inte minst är det svåra tider för de anställda.

– Det är fruktansvärt hur vissa medarbetare påverkas personligen, även om man gör allt för att det ska bli bra för dem. Många har också massvis med frågor – Hur ska vi göra om skolorna stänger? Mycket av detta är nytt för oss alla, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att det kommer att ta lång tid med återhämtningen. Det är inte bara att krisen går över och sedan blir det ”frid och fröjd” utan många kommer att förlora jobbet eller gå i konkurs innan dess. Vi kommer inte heller att ha samma tryck som vi hade innan corona. Sommaren och hösten kommer inte att vara som vanligt.

Paul Svenssons framtidsutsikter är ungefär lika dystra. Han säger att han klarar sig en eller två månader till under samma förutsättningar som i dag. Men blir det en karantänsituation är det ”kört”, menar han.

– Man måste ha ett litet flöde så att man kan täcka sina baskostnader. Det vi gör i dag handlar inte om att tjäna pengar utan om att bevara personal och täcka våra kostnader så mycket som möjligt. Det handlar om överlevnad.

#Konjunktur#Politik#Arbetslöshet
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist