ROT

Kraftig minskning av ROT-företagen

Publicerat av Stina Bengtsson

Antalet ROT-företag minskar kraftigt efter att ROT-avdraget sänktes och trots högkonjunkturen har 6 500 jobb försvunnit. Det visar en analys som Företagarna har gjort baserat på ny statistik från Skatteverket. Samtidigt ökar risken för svartjobb på marknaden.

Det har gått drygt två år sedan ROT-avdraget sänktes från 50 till 30 procent. Inför sänkningen var det många som varnade för att företag skulle tvingas lägga ner och svartarbetet skulle öka. Och farhågorna har besannats.

Enligt en undersökning från Kantar Sifo, som Arbetsmarknadsnytt har skrivit om tidigare, anser hälften av svenskarna att sänkningen av ROT-avdraget har ökat benägenheten att köpa svarta hantverkstjänster. 75 procent menar att en återställning av ROT-avdraget skulle göra att fler yrkeskunniga hantverkare anlitades.

– En slutsats är att en återställning skulle öka benägenheten att köpa vita hantverkstjänster, anlita yrkeskunniga hantverkare och renovera hemma, sa Erik Lundbom, konsult på Kantar Sifo vid ett seminarium i januari.

”Vanliga människor har inte råd”

– Den omfattande svarta marknaden som har funnits inom bygg beror inte på att människor vill lura systemet utan på att vanliga människor inte har råd att köpa relativt enkla hantverkstjänster, säger Företagarnas vd Günther Mårder till Arbetsmarknadsnytt.

Enligt en analys som Företagarna har gjort baserat på ny statistik från Skatteverket har 9 344 ROT-företag lagt ner sedan sänkningen av avdraget. Det är en minskning med 14 procent, konstaterar Företagarna i sin analys.

6 500 jobb har försvunnit sedan ROT-avdraget sänktes. Günther Mårder konstaterar att det är anmärkningsvärt i en högkonjunktur.

– Bygghandeln har fortsatt att visa tillväxt under 2017 – men det är plötsligt många färre som köper hantverkstjänster. Jag kan inte tolka det på något annat sätt än att den svarta sektorn har ökat och att det har drivits fram av politikerna, säger han.

Färre förfrågningar om jobb

Mikael Elfvendahl, som äger Väsby Fukt, konstaterar att det märks stora skillnader sedan ROT-avdraget sänktes.

– Det har skett en försämring. Vi får färre förfrågningar om jobb från dem som omfattas av ROT-avdraget, säger han och betonar att det gäller både hans eget företag och de företag som han samarbetar med.

Och han bekräftar bilden av att det finns en risk för ett ökat antal svartjobb.

– Förfrågningarna om svartjobb försvann helt och hållet de åren som ROT-avdraget var på 50 procent. Då fanns det inte alls, men nu får vi fler och fler förfrågningar om att utföra jobb utan kvitto, berättar han.

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2018-03-01 - 19:01  #Företagsamhet #Skatt