Logo
Logo
Nyhet21 december 2020 - 13:12

Kraftig kritik mot stödkrånglet: ”Måste höja tempot”

Nu ökar trycket på regeringen att snabba på hjälpen till företagen. Både C och M menar att regeringen har agerat för långsamt och att det finns för mycket krångel med stöden. ”Det är sanslöst att politisk oskicklighet får påverka så”, säger Moderaternas Lars Hjälmered.

Näringsminister Ibrahim Baylan får skarp kritik från flera riksdagspartier efter, som menar att regeringen måste agera snabbare för att få ut stöd till krisande företag.Foto: TT

Att krisstöden dröjer gör det ännu svårare för redan hårt drabbade grupper att tackla konsekvenserna av regeringens nya besked om omfattande restriktioner som kom i fredags. Nu dras snaran åt ytterligare för bland annat restauranger, butiker och gym där maxantalet besökare begränsas ännu mer än tidigare.

Många företag som har problem med likviditeten riskerar att ha gått i konkurs vid det laget om de inte får hjälp tidigare.

Näringsminister Ibrahim Baylan var på torsdagen inbjuden till näringsutskottet för att svara på frågor kring varför stöden dröjer så länge, oklarheter och långa handläggningstider. Den senaste kritiken från företagare och politiker handlar om att stödet som innebär att coronakrisande företag kan få anstånd med skatten börja gälla först den 1 mars. Många företag som har problem med likviditeten riskerar att ha gått i konkurs vid det laget om de inte får hjälp tidigare.

Lars Hjälmered, Moderaternas näringspolitiske talesperson, var med under mötet och frågade Ibrahim Baylan om han utifrån de rådande problemen nu kommer att ta några initiativ till att tidigarelägga genomförandet av stödaktiviteter. Svaret var ”nej”, enligt Hjälmered.

– Att han och januaripartierna tar så god tid på sig gör att företag riskerar att gå i konkurs i väntan på besked om de ska få coronahjälp eller inte. Det är sanslöst att politisk oskicklighet får påverka så, säger Lars Hjälmered.

Inget nytt förslag

Ibrahim Baylan kom inte med något nytt förslag som skulle kunna hjälpa situationen utan hänvisade enbart till tidigare kända saker, konstaterar han.

– Med tanke på att tusentals företagare väntar på besked om de ska få hjälp eller inte är jag ytterligt besviken.

Det löser inte problemet med att drabbade företagare som tappade pengar i augusti eller september kommer att få vänta till mars eller april innan de får pengar för omställningsstödet, eller de långa handläggningstiderna för permitteringsstöd, konstaterar Lars Hjälmered.

– Jag förväntade mig att han skulle ta det här på större allvar och berätta hur han kan styra myndigheter, presenterat nya utredningsinitiativ eller annat som kunde hjälpa till. Men det kom ingenting. 

I höstas gav januaripartierna besked om att drabbade företag kunde få omställningsstöd från och med augusti, men fortfarande har inget förslag inkommit till riksdagen. Enligt plan kommer det inte förrän den 15 januari, vilket innebär att det kan vara på plats i februari och därefter behöver Tillväxtverket 5–8 veckor på sig för att anpassa datasystem och arbetsprocesser, påpekar han.

– Fullständigt barockt! Det är ett DDR i miniatyr och då måste regeringen agera snabbare. Oavsett om förseningarna beror på januaripartierna tar tid på sig, regeringen eller myndigheten så är Ibrahim Baylan ansvarig.

Hänvisade till myndighet

Enligt Centerpartiets Helena Lindahl som också var med på mötet sa Ibrahim Baylan inte något nytt utöver det som utskottet nyligen fått veta av generaldirektörerna för Tillväxtverket och Skatteverket. Han hänvisade till att Tillväxtverket anställt fler och lånat in medarbetare från andra myndigheter, och att regeringen tillsammans med Januaripartierna skjutit till mer pengar till nästa år till stöd för att anställa fler handläggare, berättar hon.

– Men det hjälper ju inte de företagare som redan fått vänta i månader på besked och står inför det tuffa beslutet att lägga ned sina företag och friställa de anställda.

Vad gav han för besked om planen framåt?
– Han berättade att myndigheterna gör så gott de kan, försöker snabba på handläggningen och att pengar kommer att skjutas till i nästa års budget för att hjälpa Tillväxtverket att anställa fler.

Hur ser du på hans svar?
– Baylan ser problembilden, men regeringen måste höja tempot för att i den akuta situationen underlätta för de företag som nu riskerar att gå i konkurs. Allt annat är oacceptabelt.

”Borde vara högprioriterat”

I början av december meddelade regeringen att 300 miljarder kronor sätts av för att bevilja krisande företag anstånd med att betala in skatt. Men att insatsen dröjer till i mars är orimligt, anser Mathias Rebane, näringspolitisk talesperson på Företagarförbundet, är orimligt.

– Pengarna behövs nu – inte i mars! Det borde vara högprioriterat hos regeringen att se till att det börjar gälla direkt. Annars är det bara ett spel för gallerierna. Varför inte stötta företag genom hela krisen?

Under hela coronakrisen har de ekonomiska stöd som regeringen lovat till företagen dröjt, om de ens har hittat fram på grund av byråkrati och krångliga regler, betonar han.

– Reglerna är inte ens satta när pengarna utlovas och det handlar hela tiden om historiska pengar. Företag måste planera framåt. Men när de fattar beslut utifrån regeringens löften, och pengarna sedan dröjer, drabbas de i stället ännu hårdare och riskerar att förlora både sina livsverk och hem.

Reagerade starkt

Mathias Rebane reagerade starkt på att finansminister Magdalena Anderssons formulerade det som att regeringen tillsätter 300 miljarder i likviditetsstöd.

– Det är dålig retorik. Det är ju inget stöd. Företagen skapar de här pengarna som de sedan får låna och betala ränta för.

Förmodligen fungerar skatteanståndet bättre för stora företag, påpekar Mathias Rebane. Småföretagare kämpar in i det sista för att ta hand om sig själva och sina anställda.

– Jag tror att regeringen saknar kunskap och förståelse för småföretagen. Var är Baylan? Varför är han aldrig med när det här diskuteras? Att hjälpa företagen genom hela krisen är den bästa investering som regeringen kan göra för jobben, skatteintäkterna, välfärden, Sverige….

Anmärkningsvärd försening

Att det redan etablerade likviditetsstödet dröjer blir problematiskt, då nya anstånd är den enskilt viktigaste åtgärden för att förhindra konkurser i de hårdast drabbade branscherna, enligt Jonas Frycklund, biträdande chefsekonom på Svenskt Näringsliv. Förseningen är anmärkningsvärd, menar han.

– Andra stödformer är väldigt långsamma och dras med stora förseningar. Då är tricket att ha ett likviditetsstöd, där företag snabbt kan få tillbaka pengar på skattekontot, i väntan på korttidsstöd till exempel. Anstånd fungerar inte som det är tänkt om företag ska behöva vänta på besked där också, sa han häromdagen till DI.

”Behövs palett av åtgärder”

Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna, instämmer i att många företagare har det ”brutalt tufft nu”.

– Konsekvenserna av den andra virusvågen behöver hanteras med en palett av åtgärder. Hit hör exempelvis omställningsstöd och möjligheten att skjuta på skatten.

Det är viktigt att företag kan söka anstånd också för den andra vågen, påpekar han. Men överlag är Liberalernas bild av krisstöden ”oklarheter och långsam handläggning”.

– Det är mycket problematiskt. Nu måste regeringen agera för att få ner handläggningstiderna.

Arbetsmarknadsnytt har sökt näringsminister Ibrahim Baylan, men han avböjer att kommentera. På lördagen meddelade dock regeringen i ett pressmeddelande att den avser att förlänga stöd till företagen efter nyår. Det handlar då om att omställningsstödet förlängs med ytterligare två månader och att likviditetsstödet tidigareläggs med knappt en månad, skriver regeringen. Det skulle i så fall innebära att omställningsstödet gäller även i januari och februari och att de utlovade skatteanstånden börjar gälla den 8 februari istället för den 1 mars. Under måndagen kom även besked om att omsättningsstödet för enskilda företagare förlängs med två månader.

#Coronakrisen#Coronakrisen#Socialdemokraterna#Ibrahim Baylan#Moderaterna#Centerpartiet#Liberalerna
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist