Strejkvakt
Foto: Johan Nilsson / TT

Konfliktvarslen sprider sig

I kölvattnet av att Hotell- och restaurangfacket varslade om strejk har sympativarsel trillat in från flera håll. Även IF Metall har hotat om tunga varsel inom exportindustrin. Dessutom fortsätter hamnkonflikten.

Hotell- och restaurangfacket, HRF, har varslat om strejk på 19 företag i sex städer. Onsdagen den 19 april kl.06:00 bryter strejken ut, om ingen lösning nås. I korthet innebär strejken en blockad mot nyanställningar, strejk för all personal vid de aktuella företag och blockad mot inhyrning av personalen.

HRF menar att märket innebär 6,5 procent över tre år plus en låglönesatsning. ”Märket är lite flytande”, menade avtalssekreteraren Per Persson. Visita å sin sida understryker att märket är 6,5 procent på tre år och att alla yrkanden måste rymmas inom märket.

Flera fackförbund har varslat om sympatiåtgärder, däribland Seko, Kommunal och Handels. Även IF Metall hotar med att lägga tunga varsel mot företag inom exportindustrin. Anders Ferbe, ordförande IF Metall, har inte preciserat vilka företag som kan beröras, men menar att det berör stora företag i exportindustrin.

2017 har inte varit fritt från konflikthot. Hamnarbetarförbundet har på olika sätt lagt närmare ett sextiotal konfliktvarsel, betonar Kjell Frykhammar, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv, i ett inlägg på bloggen Fokus på jobben.

”Ett varsel om konflikt är i sig en kraftfull facklig åtgärd. Enligt Medlingsinstitutet kan ett varsel få samma ekonomiska effekt som en verkställd stridsåtgärd. Det är ofta verkligheten för företag inom besöksnäringen. Kunderna kan välja andra hotell än de som är varslade om stridsåtgärder. Redan under varselperioden kan företagen alltså förlora försäljning som inte går att ta igen senare”, skriver han.

Företag som omfattas av HRF-varslet:

Stockholm

Berns Group AB, Berzelii Park

Clarion Hotel Amaranten

Grand Hotel Stockholm

Hotel C Stockholm

Radisson Blu Arlandia Hotel

Radisson Blu Hotel Royal Viking Hotel

Scandic Grand Central Hotel

Sheraton Stockholm Hotel

Göteborg

Gothia Towers Hotel

Hotel Scandic Opalen

Hotel Scandic Crown

Hotel Scandic No. 25

Scandic Hotel Europa, Nordstan

Malmö

Hotel Quality View, Hyllie

Hotel Scandic Triangeln

Helsingborg

Hotel Scandic Helsingborg Nord

Umeå

Hotel Aveny

Gävle

Hotel Scandic CH Gävle

Hotel Scandic Väst

Publicerad av Redaktör den 2017-04-13 - 15:03  #Avtalsrörelse