Tobias Baudin, förbundsordförande, Kommunal
Foto: Sören Andersson

Tobias Baudin

Kommunal kräver mer till yrkesutbildade

Publicerat av TT

Fackförbundet Kommunal kräver löneökningar på 3 procent i den kommande avtalsrörelsen. Dessutom kräver facket ett särskilt tillägg på 0,5 procent till yrkesutbildade inom vård, skola och omsorg.

Utöver det kräver facket även att de yrkesutbildade vikarierna ska få fast anställning efter ett år, enligt ett pressmeddelande.

– Det handlar om den svenska välfärden som Kommunal vill stärka, men också en välfärd som står för gigantiskt stora utmaningar, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

– Det är en stor rekryteringsproblematik, och vad man måste göra är att göra jobben attraktivare. Vi brukar säga att lönen kanske inte är det bästa, men vi lockar heller inte fler medarbetare med visstidsanställningar, delade turer, och varannan helgarbete, fortsätter han.

Inte harva på

Lenita Granlund

Lenita Granlund

Foto: Susanna Persson Öste /TT

– För att göra våra medlemmars jobb attraktiva, då kan man inte tycka att de utbildade ska harva på i visstidsanställningar år efter år, säger Lenita Granlund, Kommunals avtalssekreterare.

– Heltid är avgörande för välfärdens kompetensförsörjning, det är även en jämställdhetsfråga i allra högsta grad, säger Lenita Granlund.

Tobias Baudin medger att Kommunal ställer tuffa krav.

– Vi gör det i ett speciellt läge såklart, vi är inte med i LO:s samordnade avtalsrörelse, vi kör själva. Vi tror ändå att vi kommer att lyckas med det på ett framgångsrikt sätt. Inte minst eftersom vi har marknadskrafterna i ryggen, och det kommer vi utnyttja, säger Tobias Baudin.

Vår tid nu

– Det är vår tid nu, vi är helt övertygande om att vi kommer att lyckas eftersom arbetsgivaren måste lyssna på oss för att kunna rekrytera alla de människor som behövs för att ha en bra välfärd, säger Tobias Baudin.

– Det som varit en fråga de senare åren, som har blivit ett ganska stort problem, är att våra medlemmars semester hackas upp i flera ledighetsperioder. Det är inte vettigt utifrån ett återhämtningsperspektiv, säger Lenita Granlund.

TT

Publicerad av TT den 2019-12-19 - 14:52  #Avtalsrörelse #Kollektivavtal