Skärgårdsavtal
Foto: Anders Wiklund / TT, Hasse Holmberg /TT

Julborden räddade – skärgårdsavtalet klart

Publicerat av Stina Bengtsson

Almega och Seko har tecknat kollektivavtal för skärgårdstrafiken. Detta efter att Almega hotat Seko med lockout. Avtalet, som löper över tre år, är på märket.

Förhandlingarna mellan Almega och Seko har pågått under lång tid. I förra veckan bröt konflikt ut, då Seko inledde en nyanställningsblockad och ett förbud mot inhyrning/bemanning. Knäckfrågan i konflikten var den så kallade låglönesatsningen.

Oberoende medlare var inkallade i konflikten, men de lyckades inte lösa oenigheten mellan parterna. Därför försökte Almega, enligt ett pressmeddelande, öka trycket genom att under onsdagen varsla om lockout. Under gårdagskvällen skrevs därefter ett avtal.

– Jag är väldigt glad att vi kunde träffa ett avtal på märket utan att vårt lockoutvarsel behövde träda i kraft och att konflikten därmed också skulle utvidgats, säger Almega tjänsteföretagens förhandlingschef Patrik Eidfelt i pressmeddelandet.

– Vi har nu lyckats ro i hamn den fråga som konflikten handlade om, nämligen en extra satsning på de lägst avlönade på avtalsområdet, säger säger Mats Ekeklint, avtalssekreterare i Seko i ett pressmeddelande.

Skärgårdsavtalet är på märket, det vill säga 6,5 procents kostnadsökningar på tre år. Under året har Almega och Seko förhandlat en mängd avtal, några med hot om konflikt. Alla avtal hittills har landat på det av industrin satta märket. Om en strejk hade brutit ut hade den drabbat bland annat boende i Stockholms och Göteborgs skärgårdar, men också de så kallade julbordsbåtarna.

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2017-11-09 - 16:54  #Avtalsrörelse