Per Jansson, vice riksbankschef, och Peter Jeppsson
Foto: TT

Per Jansson, vice riksbankschef, och Peter Jeppsson, vice vd för Svenskt Näringsliv.

Jeppsson: Riksbanken ska inte lägga sig i avtalsrörelsen

Publicerat av Stina Bengtsson

Riksbanken ska inte lägga sig i avtalsrörelsen. Det menar Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppsson efter att vice riksbankschef Per Jansson sagt att det vore önskvärt med högre löneökningar i avtalsrörelsen 2020.

Upptakten till avtalsrörelsen pågår för fullt. Om mindre än ett år växlas kraven inom industrin och då sätts det så kallade märket. Nu kommenterar vice riksbankschef Per Jansson den kommande avtalsrörelsen i en intervju i Svenska Dagbladet. Han menar att han vill se högre löneökningar än vid senaste avtalsrörelsen, som stannade på ökningar på drygt två procent per år, eller sammantaget 6,5 procent på tre år.

– Jag kan inte se att en något högre löneökningstakt skulle vara ett jättestort problem för Sverige. Man måste titta på vad det innebär för företagens kostnader men det måste också finnas köpkraft hos hushållen, säger Per Jansson till Svenska Dagbladet.

Uttalandet får Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppsson att reagera.

– Riksbanken ska inte lägga sig i avtalsrörelsen. Det är parternas sak att hantera den och allt annat skulle vara förödande för den framgångsrika svenska arbetsmarknadsmodell som vi har, säger han.

– Parterna har inget ansvar för Riksbankens inflationsmål, fortsätter han.

”Anmärkningsvärt uttalande”

Per Jansson menar att avtalen bör utgå från Riksbankens inflationsmål, men det håller Peter Jeppsson inte med om.

– Att vice riksbankschefen gör ett sånt uttalande är anmärkningsvärt. Det är produktivitetsutvecklingen och den internationella konkurrenskraften som ska styra ökningen av arbetskraftskostnaderna, säger han.

Under lång tid har produktivitetsutvecklingen varit låg och de svenska löneökningarna högre än omvärldens, något som har fått många experter att höja ett varningens finger. Och även Peter Jeppsson varnar.

– Ju mer vi skiljer oss från omvärlden, desto sämre blir det för svenska företag och den svenska arbetsmarknaden. På senare år har vi minskat vår konkurrenskraft för att arbetskraftskostnaderna har ökat för mycket, säger han.

– Vi lever inte i en bubbla avskilda från omvärlden. Sveriges tillväxt och välstånd bygger på att vi är konkurrenskraftiga i förhållande till andra länder, avslutar Peter Jeppsson.

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2019-01-21 - 12:55  #Avtalsrörelse #Svenska modellen