Logo
Logo
Nyhet16 november 2020 - 14:11

Inte ens julhandeln kan rädda företagen – ”Nu är det riktigt illa”

”Ett näringsförbud”. Så kallar Scoretts vd Peter Blomquist de senaste coronarestriktionerna. Och han är inte ensam om att befinna sig i en desperat situation. Nya siffror visar att de svenska handlarna är på väg att tappa allt hopp om framtiden.

”Det är ju ett näringsförbud. Man uppmanar människor att inte komma till oss och samtidigt ska vi betala ut löner och fasta kostnader som hyror. Man behöver inte vara Einstein för att förstå vart det här tar vägen”, säger Scoretts vd Peter Blomquist.Foto: Scorett

– Det smällde till direkt och vi tappade enorma volymer bara på en dag, säger vd:n Peter Blomquist om den 16 mars när krisen slog till mot Scorett.

Redan i april berättade han för Arbetsmarknadsnytt att Scorett, som är en av Sveriges största skokedjor och som länge har haft en stabil ekonomi, var i fritt fall.

– Det är bara bita ihop och ta nästa steg, men vetskapen om att det finns en uppenbar risk att vi inte kommer att överleva är tung att bära på, sa han då.

Men efter en uppgång under sommaren kom nästa smäll. Under hösten har Folkhälsomyndigheten presenterat en rad lokala rekommendationer för att minska smittspridningen. Bland annat beslutades den 29:e oktober att uppmana alla som vistas i Stockholms, Västra Götalands och Östergötlands län att ”avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker” tillsammans med andra skärpta lokala restriktioner. Liknande restriktioner har sedan följt i flera olika regioner.

– Det är ju ett näringsförbud. Man uppmanar människor att inte komma till oss och samtidigt ska vi betala ut löner och fasta kostnader som hyror. Man behöver inte vara Einstein för att förstå vart det här tar vägen, säger Peter Blomquist.

– Det hade varit bättre om man bara stängde ned butikerna och kompenserade oss som man gjort i andra länder. Jag har full förståelse för att vi ska minska smittspridningen, men vår verksamhet måste också kunna överleva. Nu är det riktigt illa.

För Scorett är oktober, november och december de absolut viktigaste månaderna försäljningsmässigt.

– Om vi tappade 50 procent av försäljningen i mars jämfört med 50 procent i november är tappet i kronor dubbelt så stort. Så viktiga är de här månaderna för oss, konstaterar han.

Använt allt som går

För att möta de ekonomiska effekterna av coronakrisen har regeringen presenterat en rad krispaket. Peter Blomquist berättar att de har använt ”allt som går”.

– Vi har permitterat personal, tagit del av omställningsstödet, vi har tagit lån med riksgälden som garant och vi har fått anstånd med skattebetalningar. Det hjälpte till en början men nu är läget ännu värre än i våras. Dessutom använde vi oss av hyresstödet, vilket var oerhört krångligt. Vi har fortfarande inte rett ut det – nu ett halvår senare.

Han konstaterar att det är svårt att permittera personal i verksamheten.

– Vi måste ha personal på lagret, i butiker och betala ut löner, annars stannar ju hela verksamheten. Permitteringsstödsreglerna innebär att kostnaden per arbetad timme stiger med cirka 37 procent då antalet arbetstimmar är färre för den personal som är permitterad samtidigt som stödet täcker långt ifrån hela kostnaden för permitteringen, säger han.

”Helt orealistiskt”

I början av november meddelade regeringen att en del krisåtgärder förlängs, bland annat korttidspermitteringarna och möjligheten till anstånd med skatteinbetalningar. Även omställningsstödet förlängs. För att söka stödet för april och maj i år var företag tvungna att ha ett omsättningstapp på 30 procent eller mer. Det förlängda stödet som gäller för augusti till oktober riktar sig till företag som har tappat minst 50 procent av omsättningen jämfört med samma period 2019.

– Det är helt orealistiskt. Tappar vi 50 procent av vår omsättning är överlevnaden inte möjlig längre. De allra flesta näringar klarar inte av att tappa 50 procent, säger Peter Blomquist.

Samtidigt konstaterar han att de förlängda stödåtgärderna är ”bättre än ingenting”.

– Men man ska också veta att alternativet inte hade varit möjligt. Då skulle det bara handla om uppsägningar.

Det enda som just nu skulle kunna rädda företag, som likt Scorett har drabbats hårt av krisen är att ”få pengar in”, menar han.

– Just nu är vi beroende av staten. Vi behöver omställningsstödet men det borde räcka med att man tappar 20 procent för att kunna få stöd. Samt att staten återigen tar 100 procent av sjuklönen de 14 första dagarna – nu skenar sjukfrånvaron återigen, säger Peter Blomquist.

Prognos med många stängda butiker

Och det verkar inte heller som att den stundande julhandeln kommer att rädda de krisande handelsföretagen. HUI Research har prognostiserat tre scenarier där sällanköpsvaror i värsta scenariot sjunker med 22 procent.

– Scenariot utgår ifrån att vi har ännu tuffare restriktioner än i dagsläget för att minska smittspridningen och därmed många stängda butiker. Då väntas e-handeln fördubblas och butikshandeln halveras, säger Jonas Arnberg, vd på HUI Research.

Årets julhandel har fått kraftigt förändrade förutsättningar jämfört med tidigare år. I dagsläget avråder Folkhälsomyndigheten från butiksbesök i stora delar av Sverige.

– Under oktober såg vi en återgång till någon form av normalläge men i takt med de nya restriktionerna så är många handlare som är beroende av att sälja i butiker tillbaka i mörkret.

Bra att sprida ut handeln

Tidigare år har julhandeln varit koncentrerad till dagarna före jul och även slutet av november under Black Friday.

– Men däremellan är butikerna ofta ganska tomma. Det skulle vara bra för handeln om försäljningen spreds ut under alla dagar i december. Jag tror även att julhandeln till stor del kommer att avgöras av hur väl handlarna lyckas anpassa sig till den nya situationen, säger Jonas Arnberg.

Han menar att för kläd– och skoföretag kommer årets julhandel att vara helt avgörande.

– Det är företagen inom modebranschen som har haft det absolut tuffast under den här krisen. Det finns företag som just nu försöker orka fortsätta men får de en dålig decembermånad kan det sänka möjligheten att kunna övervintra.

”Mardrömslik tajming”

Men det finns fler negativa siffror. Enligt Svensk Handels Handelsbarometer sjunker även framtidstron hos de svenska handlarna. Värdet är nu, i november 2020, 79,1 jämfört med 87,3 i oktober. Ett tal under 100 betyder en negativ framtidstro.

– Vi befinner oss för nionde månaden i en pandemi som slagit stenhårt mot många företag och årets julhandel mer efterlängtad än någonsin. Därför är det närmast mardrömslik tajming att kunder avråds från att besöka butiker inför årets viktigaste försäljningsperiod, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel, i en kommentar.

Enligt Peter Blomquist är det ännu svårt att sia om hur årets julhandel kommer att påverkas.

– Det vet nog bara Anders Tegnell eller Stefan Löfven. Vi har ingen aning hur restriktionerna kommer att se ut och hur vår verksamhet kommer att påverkas. Just nu försöker vi bara minimera alla kostnader som går och ha en dialog med våra leverantörer och fastighetsägare.

#Coronakrisen#Coronakrisen#Svensk Handel#HUI Research#Karin Johansson#Konjunktur
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist