Per Hidesten, vd, Industriarbetsgivarna
Foto: Sören Andersson

Per Hidesten

Industriarbetsgivarna: Pappers avhopp är oansvarigt

Publicerat av TT och Stina Bengtsson

"En enorm kostnadsökning". Det är Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahls kommentar till LO:s pensionskrav i avtalsrörelsen. Men samtidigt som tolv av LO-förbunden har enats om samma krav har Pappers bekräftat att de sällar sig till Kommunal och hoppar av samordningen, vilket får kritik från Industriarbetsgivarna.

LO-styrelsens förslag ger alldeles för lite till de kvinnodominerade grupperna inom välfärden, är Kommunals invändning, rapporterar TT

– Vi kommer ingenstans med det här förslaget, säger Kommunals ombud Håkan Nilsson som yrkade avslag på förslaget under LO:s så kallade representantskap.

Pappers hoppar också av samordningen, om än av kanske inte exakt samma orsak.

– Det finns ingen samordning att stå bakom när 38 procent av medlemmarna (Kommunals) inte är där, säger Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Menar att Pappers marginaliserar sig 

Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten är kritisk till Pappers beslut.

– Pappers agerande ger signaler om att man inte tar industrins utmaningar på allvar, säger han.

Per Hidesten menar att förbundet nu marginaliserar sig själv genom att hoppa av ytterligare ett samverksansområde.

– Pappers är inte med i Industriavtalet och de har hoppat av de centrala förhandlingarna om arbetsrätten och LAS. Samverkan är en grundbult i den svenska modellen, säger han.

– Men att Pappers nu kliver av LO-samordningen påverkar inte märkessättningen eller industrins normering. Det märke som parterna inom industrin kommer att förhandla fram kommer även att gälla inom massa- och pappersindustrin, menar Per Hidesten.

Övriga förbund eniga

Övriga tolv förbund inom LO beslutade på representantskapet att anta förslaget till LO-samordning.

Thorwaldsson

Karl-Petter Thorwaldsson

Foto: Maja Suslin/TT

– Det hade varit väldigt roligt att som LO-ordförande kunna säga att vi har en enighet, det har vi inte, säger LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson.

I förslaget till samordning står det att ”den internationellt konkurrensutsatta sektorn ska vara lönekostnadsnormerande”, det vill säga att exportindustrin ska fortsatt sätta det så kallade lönemärket.

LO fortsätter på den inslagna vägen om en låglönesatsning. Enligt förslaget går den gränsen för 26 100 kronor i månaden. Under den gränsen ska lönepåslagen räknas i kronor och över gränsen i procent. Det innebär att de under 26 100 kronor kommer att få högre procentuella lönepåslag än de bättre betalda, om LO lyckas i förhandlingarna med arbetsgivarna.

I förslaget står det att ”den internationellt konkurrensutsatta sektorn ska vara lönekostnadsnormerande”, det vill säga att exportindustrin fortsatt ska sätta det så kallade lönemärket.

– Vi har haft en exempellös framgång när det gäller reallöneförbättringar i Sverige de sista tjugo åren, säger Karl-Petter Thorwaldsson till TT.

– Vi ska ta löneökningar i takt med att vår konkurrenskraft klarar det.

LO vill även driva på för ett ökat skydd mot sexuella trakasserier på arbetsplatsen, i spåren av metoo.

Ytterligare ett prioriterat område är framtidens pensioner.

”Enorm kostnadsökning”

Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl menar att det är positivt att tolv av LO:s förbund så tydligt ställer sig bakom industrinormeringen och säger sig vara villigt att ta ett stort ansvar i en avtalsrörelse som sker samtidigt som vi går in i en lågkonjunktur.

Däremot är han kritisk till det som LO kallar en låglönesatsning. I själva verket är det ungefär 40 procent av LO:s medlemmar som omfattas av den, menar Mattias Dahl.

Mattias_Dahl_13

Mattias Dahl

Foto: SÖREN ANDERSSON

– Det är svårt att förlika sig med tanken att det är en låglönesatsning. Det är en bred satsning som i praktiken träffar nästan hälften av alla arbetare, säger Mattias Dahl till Arbetsmarknadsnytt.

Han menar också att de pensionskrav som LO ställer kommer att innebära att det blir mycket dyrare att anställa människor under 25 och över 65.

– Det är grupper som vi behöver få in på arbetsmarknaden och som har svårt att ta sig in. Det blir inte lättare genom en så här enorm kostnadsökning, säger han.

LO:s krav om ökat skydd mot sexuella trakasserier är det dock inga kontroverser om.

– Det är ju jättepositivt att de vill diskutera de sakerna med oss. Sexuella trakasserier är helt oacceptabelt. Förutom att det är olagligt, så är det oetiskt, omoraliskt och fel på alla sätt. Vi är helt och fullt eniga med dem om att det ska upphöra, säger Mattias Dahl.

TT Stina Bengtsson

Publicerad av TT och Stina Bengtsson den 2019-10-23 - 12:32  #Avtalsrörelse #Svenska modellen #Industriavtalet