BLACK FRIDAY
Foto: Nesvold, Jon Olav/TT

HUI Research: Black Friday kan hota lönsamheten i handeln

Black Friday har tidigarelagt julhandeln och gett novemberförsäljningen en ordentlig skjuts. Men detta har skett på bekostnad av försäljningen i december, och kanske även på bekostnad av företagens lönsamhet, varnar HUI Research.

Försäljningen i detaljhandeln steg med nästan fyra procent i november, jämfört med samma månad i fjol. Det visar nya siffror från SCB och HUI Research.

Enligt HUI Research omsatte detaljhandeln över 67 miljarder kronor under november i år. Inte minst bidrog köpfesten Black Friday till resultatet. Årets Black Friday slog alla tidigare rekord och enligt PostNord konsumerade svenskarna för 5,3 miljarder kronor under kampanjens första dygn.

Men den starka utvecklingen i november har påverkat försäljningen negativt i december.

”Den starka försäljningsökningen i november sker dock på bekostnad av handeln i december. För sällanköpsvaruhandeln har december månads betydelse minskat och HUI bedömer det högst troligt att den negativa trenden kommer att fortsätta”, skriver HUI Research.

Dessutom kan kampanjförsäljningen ha skett på bekostnad av lönsamheten hos företagen, enligt HUI Research.

”Black Friday har tidigarelagt julhandeln och ger novemberförsäljningen en skjuts. Det är dock hela året som räknas och frågan är om det efter Black Fridays inträde är svårare för handeln att vända röda siffror till svarta i december”, skriver HUI Research i sin analys.

Helt klart är att Black Friday skapar ytterligare marknadskoncentration då de största detaljisterna kan sluta avtal med tillverkarna kring specifika produkter som säljs i stora volymer till rabatterade priser, enligt HUI Research.

”Mindre aktörer har inte samma möjlighet till den typen av samarbeten och tar sannolikt en större del av Black Friday-rabatten på sin bruttovinst”, står det i HUI:s analys.

Publicerad av Redaktör den 2017-12-22 - 18:12  #Konjunktur