kockarna
Foto: Annika Bröms, Svenskt Näringsliv, Roald Berit/TT

Hotellföretagare vill anställa tio nyanlända – stoppas av krångel

Publicerat av Daniel Mellwing

Det pågår förhandlingar mellan fack och arbetsgivare för att få nyanlända snabbare i jobb. Björn Jonzon, som driver Stora Brännbo hotell och konferens, är en av dem som hoppas på lösningar. ”Vi är beredda att ta emot personer, men då måste det vara enkelt att anställa. Och kostnadsnivån måste ligga på en rimlig nivå”, säger han.

Arbetslösheten bland inrikes födda ligger runt fyra procent. Det är den lägsta nivån sedan augusti 2008, före finanskrisen. Samtidigt fortsätter arbetslösheten att stiga bland utrikes födda, enligt Arbetsförmedlingens statistik. I slutet av augusti var arbetslöshetsnivån för utrikes födda 22 procent.

Att trenden måste brytas är de flesta överens om. Att få nyanlända och personer med låga kvalifikationer i jobb är en av landets största utmaningar just nu.

Sedan ett par veckor tillbaka pågår förhandlingar mellan fack och arbetsgivare för att hitta lösningar på branschnivå. Och parterna andas optimism. Förhoppningen är att lösningar är på plats innan årsskiftet, berättade Anders Weihe, förhandlingsledare för branschorganisationerna på arbetsgivarsidan, nyligen för Arbetsmarknadsnytt.

Björn Jonzon, som driver Stora Brännbo hotell och konferens i Sigtuna, är en av dem som hoppas på parterna. Han tror att många arbetsgivare skulle vilja anställa fler nyanlända om det var enklare och förknippat med lägre kostnader än i dag. Såväl ingångslönen som arbetsgivaravgiften borde se över, menar han.

– Det finns hur mycket arbetskraftsbehov som helst. Men en del saker måste vara i ordning för att de ska kunna komma till oss. Det måste vara enkelt att anställa och kostnadsnivån måste ligga på en rimlig nivå, en ganska låg nivå. Ofta saknar personerna erfarenhet, så ingångslönen ligger för högt. I dag finns det många olika stödsystem för anställningar, men vi företagare hinner aldrig sätta oss in i de där systemen, säger han.

Så lite administration som möjligt ska hamna på arbetsgivaren och stödsystemen borde riktas direkt till de anställda, och inte via arbetsgivaren, anser Björn Jonzon. Med en sådan modell, i kombination med lägre lönekostnader, skulle Stora Brännbo kunna rekrytera fler.

– Vi skulle kunna anställa tio personer till som har viktiga arbetsuppgifter. Det finns många arbetsuppgifter på ett litet enkelt konferenshotell som vårt, det är faktiskt så. Men som sagt, vi har inte pengar till det i dag, säger han.

Enligt Björn Jonzon underlättas arbetet på Stora Brännbo om de anställda kan språket, inte minst av säkerhetsmässiga skäl. Parterna får därför gärna förhandla fram en anställningsform där svenska för invandrare, sfi, ryms inom systemet, menar han.

– Men det går inte om personerna behöver åka långt härifrån för att gå utbildningen, utan den måste i så fall finnas i närheten. Det är viktigt att de vi anställer i huvudsak är på arbetsplatsen, och lär sig på jobbet, säger han.

Dessutom anser Björn Jonzon att personer som anställs på det här sättet inte ska omfattas av något Las-skydd.

– Det kan ju inte vara så att vi anställer tre kockar efter att vi har tagit in tre nyanlända och därför måste göra oss av med kockarna om vi behöver dra ned, säger han.

– Vi är beredda att ta emot personer, men då måste det vara en enkel process att anställa. Det kan inte vara så att vi måste prata med fem sex myndigheter för att göra detta, avslutar han.

Lösningar för nyanlända på gång

Teknikföretagen har tidigare presenterat förslag om

etableringsanställningar

som i korthet innebär lägre trösklar i form av minskat krångel för företagen, lägre kostnader att anställa och att staten är med och bidrar. LO har presenterat förslag på så kallade

utbildningsjobb

, där tanken är att personer med låga kvalifikationer ska kunna kombinera arbete och utbildning tills de kommit ikapp kunskapsmässigt. Utmaningen för parterna handlar förenklat om att foga samman dessa modeller, och sedan gemensamt ställa krav på regeringen.

Daniel Mellwing

Publicerad av Daniel Mellwing den 2017-10-19 - 19:19  #Arbetslöshet #Integration