ÅF
Foto: Janerik Henriksson/TT

Här smäller chefen och uppgifterna högre än lönen

Publicerat av Karin Myrén

En bra chef och intressanta arbetsuppgifter smäller högre än lön och förmåner. Det visar ingenjörs- och designföretaget ÅF:s undersökningar. För att tackla branschens höga personalomsättning satsar nu företaget på att det ska vara tydligt för medarbetaren hur karriärvägen framåt ser ut.

Martin Lindecrantz

– Lönen har betydelse men det har även andra saker. Vi är sällan löneledande men ser till att ha bra villkor, säger Martin Lindecrantz på ÅF.

Foto: SÖREN ANDERSSON

När ÅF frågar anställda och potentiella anställda om vad de värdesätter hos en arbetsgivare hamnar både lön och förmåner lite längre ner på listan, förklarar Martin Lindecrantz, chef för talangerbjudande, löner och förmåner på ÅF. Mest betydelsefullt är det att ha en bra chef som stöttar en i yrkeslivet. Nummer två är att ha ett intressant innehåll i sitt arbete.

– Lönen har betydelse men det har även andra saker. Vi är sällan löneledande men ser till att ha bra villkor. Helst pratar vi om hur vi jobbar med ledarskap, bygger vår kultur och de intressanta möjligheter som finns i en karriär på ÅF.

Även när ÅF frågar de som slutar på företaget blir svaret sällan att lönen är den enda eller viktigaste orsaken att lämna. Den som lämnar och får en högre lön någon annanstans tar ofta ett kliv uppåt i karriären.

Interna karriärmöjligheter

ÅF är medvetet om att risken är stor att medarbetare ser sig om externt för att ta nästa steg uppåt om det inte är tydligt vad de kan förvänta sig av sin karriär framåt. Därför är det så viktigt att jobba med, konstaterar Martin Lindecrantz.

 – Det får inte vara oklart vilka möjligheter som finns inom företaget. Den som vet att det går att få samma tjänst på ÅF inom två år kanske vill stanna och vänta på det, även om vi inte alltid kan matcha lönen.

För att stötta cheferna i dialogen med medarbetarna ser ÅF till att rusta dem för att på ett bra sätt samtala om karriären, följa upp, ge feedback och coacha. Chefen måste också kunna visa på kopplingen mellan kompetensnivå och kompetensutveckling, så att det är tydligt för medarbetaren vad som behöver göras för att ta nästa steg.

– Här tror vi att det finns ännu mer att göra, speciellt när det gäller tydligheten kring karriärvägar. Det är högt upp på prioriteringslistan för oss som jobbar med hr. Just nu jobbar vi med att göra det tydligt vad det innebär att vara expert på ÅF.

Förmånspaket

ÅF har gjort ett stort arbete med att förtydliga hur förmånspaketet ser ut och den som är i en rekryteringsprocess kan gå in en kandidatportal på webben och läsa på om ÅF och vad det innebär att jobba på företaget.

– I paketet vi erbjuder finns de rena förmånerna men oftast är det intressantaste sådant som att få jobba i ett företag med ett starkt varumärke med möjligheter att komma ut till spännande kunder och intressanta projekt.

Även företagskulturen är något som lockar många till företaget. När ÅF frågar de som varit anställda ett par månader hur de upplevde rekryteringsprocessen och starten, visar det sig att personalföreningarna är något som uppskattas mycket.

– Det är ideella krafter som ordnar alla möjliga sociala aktiviteter, som ÅF är med och sponsrar och uppmuntrar. För de som är nyexaminerade blir det lite som en förlängning av studentlivet.

När det gäller traditionella förmåner erbjuder ÅF det som kan förväntas av en arbetsgivare i branschen, bland annat försäkringar, friskvårdsbidrag och extra semesterdagar.

– Redan innan vi anställer visar vi upp paketet med förmåner och hoppas att bredden ska tilltala, säger Martin Lindecrantz.

Karin Myrén

Publicerad av Karin Myrén den 2018-11-21 - 10:11  #Arbetsmiljö #Lön