Rasool Khan, städare på MTR, läser svenska genom arbetsgivaren
Foto: TT

Rasool Khan jobbar som lokalvårdare för MTR. Efter sju år i Sverige lär han sig nu svenska på en kurs som arbetsgivaren anordnar.

Här lär sig tunnelbanans städare svenska

Publicerat av Zoran Cale

Städarna ville förbättra sin svenska. Därför har MTR dragit igång en gratis svenskkurs för tio lokalvårdare. ”Jag behöver det. Jag pratar bara svenska på jobbet”, säger kursdeltagaren Rasool Khan.

Det är sju år sedan Rasool Khan kom till Sverige från Indien. Han kämpar fortfarande med att få till uttalet och att hitta rätt ord och uttryck i det svenska språket. Rasool slutade på SFI efter ett par år när han fick jobb som lokalvårdare i tunnelbanan. Idag inser han att det var ett misstag.

– Jag kunde inte fortsätta på SFI för jag jobbade så mycket men det var inte bra för min svenska.

Rasool berättar att han är gift med en indisk kvinna och att de har två barn i förskoleåldern. Barnen har lärt sig svenska snabbt men det hjälper inte mamma och pappa så mycket.

– Vi har försökt att prata svenska med barnen så att vi alla kan lära oss. Men dagislärarna har sagt att det är viktigt att vi pratar hindi hemma med barnen för svenska lär de sig i förskolan. Jag pratar bara svenska på jobbet, säger Rasool.

Nu går Rasool och nio av hans arbetskamrater en kostnadsfri svenskkurs som arbetsgivaren MTR Tunnelbanan betalar. Satsningen kom till sedan lokalvårdarna själva efterlyst hjälp med språket. Enligt MTR är det ett pilotprojekt som kan utvidgas beroende på vad utvärderingen kommer fram till.

Johan Oscarsson MTR

– Utbildning av tio lokalvårdare vänder inte upp och ner på samhället men vi ser det här som ytterligare ett sätt att bidra till en positiv utveckling när det gäller integrationen, säger MTR Tunnelbanans vd Johan Oscarsson.

Foto: Kristofer Samuelsson Photography

– Det finns tre aspekter i det här. För det första är personlig utveckling hos våra medarbetare viktig för oss, säger Johan Oscarsson, vd för MTR Tunnelbanan.

Det andra skälet till satsningen är enligt Johan Oscarsson att det kan öppnas upp nya karriärvägar inom MTR för lokalvårdarna efter kursen.

– Det gäller tjänster där man måste kunna uttrycka sig bra på svenska, till exempel inom kundservice. Den här kursen ger dem chansen att höja sin nivå, säger han.

Den tredje aspekten som ligger bakom MTR:s satsning är att bolaget vill bidra till att förbättra integrationen i samhället.

– Utbildning av tio lokalvårdare vänder inte upp och ner på samhället men vi ser det här som ytterligare ett sätt att bidra till en positiv utveckling när det gäller integrationen. Och för medarbetarna och deras familjer kan det öka möjligheterna i samhället, säger Johan Oscarsson.

Svenskkurs MTR
Foto: Jessica Gow/TT

– Det märks att deltagarna är här för att de vill det, säger kursledaren Kristina Ekblom.

Lokalvårdarna går kursen utanför ordinarie arbetstid två timmar per gång, en kväll i veckan, från december till april. Läraren Kristina Ekblom, som hyrts in från språkutbildningsföretaget BBi Communication, uppger att kursen är specialanpassad.

– Vi har gjort en förstudie över vilken nivå deltagarna ligger på och sedan har vi skräddarsytt kursen efter MTR:s behov. Det innebär att vi fokuserar på sånt som rör kollektivtrafiken, till exempel att kunna läsa en karta och ge en vägbeskrivning, säger hon.

Under lektionerna får lokalvårdarna läsa, skriva, lyssna och prata för att använda alla förmågor. Utöver det får de hemläxor som att titta på film, skriva och träna på uttalet.

– Det märks att deltagarna är här för att de vill det. Stämningen är otroligt positiv. Den här kursen kommer att verkligen att höja deras kompetens, säger Kristina Ekblom.

Rasool Khan är glad över att ha fått chansen att förbättra sin svenska men han vill studera ännu mer.

– Jag skulle vilja ha kursen två gånger i veckan. Jag behöver det, säger han.

Zoran Cale

Publicerad av Zoran Cale den 2019-01-08 - 14:15  #Integration #Utbildning