AI-roboten Tengai
Foto: Furhat

AI-roboten Tengai ska genomföra fördomsfria anställningsintervjuer.

Här är roboten som ska sköta jobbintervjun

Publicerat av Stina Bengtsson

Rekrytera fördomsfritt? Det är lättare sagt än gjort. Men nu har ett svenskt rekryteringsföretag kommit långt i att ta fram en AI-robot som ska klara av det.

Åsa Edman Källströmer, vd, TNG

Det ska inte handla om vilken rekryterare som sitter bakom skrivbordet, utan vi ska verkligen göra rättvisa bedömningar, säger TNG:s vd Åsa Edman Källströmer.

Foto: TNG

Att rekryteringar ofta baseras på fördomar är inget nytt. Det handlar om människor som ska bedöma människor – och vi människor är inte fördomsfria, hur gärna vi än vill vara det. Men rekryterings- och bemanningsföretaget TNG vill komma bort ifrån fördomarna och har sedan flera år arbetat för att göra det. De har till exempel sedan länge avidentifierat alla ansökningar och alla kandidater får göra tester – innan ett första urval görs.

Nu tar TNG nästa steg. Sedan en tid pågår tester av den sociala AI-roboten Tengai, som ska kunna genomföra fördomsfria jobbintervjuer med riktiga kandidater. Roboten utvecklas tillsammans med företaget Furhat Robotics.  

– Vi blev tidigt intresserade av AI och hur man ska strukturera upp en intervju för att ge alla kandidater samma möjligheter. Det ska inte handla om vilken rekryterare som sitter bakom skrivbordet, utan vi ska verkligen göra rättvisa bedömningar, säger TNG:s vd Åsa Edman Källströmer.

Tidigare försök misslyckades

Det är inte första gången som TNG arbetar med AI. Sedan tidigare använder företaget till exempel en AI-lösning som viktar ihop de arbetspsykologiska testerna som görs på alla kandidater.

– Men robotarna blev vi intresserade av för att det kom upp olika initiativ runt om i världen, berättar Åsa Edman Källströmer.

Det första försöket med en AI-robot gick inte så bra. Den fungerade inte, eftersom användarupplevelsen, alltså kandidatens intryck, inte blev som önskvärt.

– Det blev ganska tråkigt att bli intervjuad av den roboten, säger Åsa Edman Källströmer och understryker hur viktigt det är att även kandidaterna får en bra upplevelse under intervjun.

Ser ut som en människa

Med Tengai är det annorlunda. TNG:s samarbetspartner har tidigare utvecklat något som kan vara världens hittills mest sociala robot och Åsa Edman Källströmer säger att Tengai både ser ut och känns som en människa – förutom att den inte har någon kropp. Utvecklarna har arbetat mycket med hur roboten ser ut. Ansiktet är framtaget för att vara så verklighetstroget som möjligt, med minspel och ögonrörelser.

Nu har arbetet med att utveckla själva intervjusituationen pågått ett tag. Roboten måste ha förmågan att kunna ställa frågor utifrån olika egenskaper och att skapa den förmågan är svårt.

– Vi har använt oss av ett validerat kompetensramverk och utifrån det plockar vi frågor och svar.

I ett inledande skede kommer en rekryterare vara med och styra roboten från ett rum bredvid.

– Vi vill se att roboten uppför sig som vi vill att den ska uppföras sig, säger Åsa Edman Källströmer.

Tengai i intervju
Foto: TNG

Snart ska roboten testas i skarpt läge.

Om någon vecka börjar de första intervjuerna med riktiga kandidater. Kandidaterna kommer känna till att det är en testmiljö, men intervjuerna är skarpa. Under de här intervjuerna ska rekryteraren, som alltså är placerad i rummet intill, styra roboten, så att den gör saker i rätt ordning, med rätt tidsintervall och så vidare.

Men i ett senare skede är det roboten som helt själv ska sköta intervjuerna.

– Som människor gör vi tolkningar hela tiden. Du gör en tolkning, jag gör en annan. Vems tolkning är rätt? säger Åsa Edman Källströmer och trycker på att det är just det som TNG vill komma bort ifrån och anledningen till att de vill ha en fördomsfri intervjusituation.

Första steg i processen

Robotintervjun är ett första steg i rekryteringsprocessen. Den mänskliga inblandningen är fortfarande nödvändig och kommer in i nästa steg i processen. Människan kan bedöma CV utifrån det jobb som det handlar om, prata om motivationsfaktorer och annat för att sedan kunna göra ett slutligt urval.

– Roboten är en del av helheten.

– Det är spännande och vi lär oss väldigt mycket om rekrytering. Och vi kommer också att kunna samla mycket data, som går att följa upp, för att kunna ge ytterligare utveckling, fortsätter Åsa Edman Källströmer.

Det finns en tanke om att kommersialisera Tengai. Hur det kan komma att se ut är Åsa Edman Källströmer inte på det klara med än. Men att TNG inte är ensamma om att vara intresserade är hon övertygad om.

– När roboten är tillräckligt utvecklad och fördomsfri kommer det säkert finnas en efterfrågan och fler som kommer att vilja ha den, säger hon.

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2018-11-15 - 14:41  #Kompetensförsörjning