Logo
Logo
Nyhet11 december 2019 - 09:12

Här är de 20 mäktigaste i avtalsrörelsen – och 59 namn att ha koll på

De är människorna som har störst makt över din lön. Arbetsmarknadsnytt har listat de 20 mäktigaste i avtalsrörelsen och alla andra som du måste ha koll på. Känner du någon eller är du själv med på listan?

Foto: Mostphotos

Avtalsrörelsen är ett sammelsurium av människor som förhandlar, fattar beslut, har makt och syns i medierna. Det är inte lätt att hålla reda på alla. Men Arbetsmarknadsnytt har listat de 20 viktigaste personerna med störst makt över din lön. Vi har även 14 bubblare, som är nära en plats på topplistan, och en lång rad andra aktörer som du kan hålla reda på tack vare vår sammanställning.

Topp 20 (i bokstavsordning)

Tobias Baudin Kommunals ordförande. Började sin bana som maskinist i Luleå ishall och har en lång bakgrund som förtroendevald inom Kommunal. Gjorde för några år sedan en avstickare som LO:s andre vice ordförande innan han blev vald till Kommunals ordförande.
Mattias Dahl Svenskt Näringslivs vice vd som fram till hösten 2019 har varit vd för Transportföretagen. Har tidigare arbetat på Svenskt Handel och Sveriges Byggindustrier. Ytterst ansvarig för arbetsgivarfrågor inom Svenskt Näringslivs-sfären. Vill gärna att saker ska hända snabbt.
Camilla Frankelius Sveriges Ingenjörers förhandlingschef. En nyckelspelare i facken inom industrin med lång erfarenhet av avtalsrörelse.
Susanna Gideonsson Ordförande för Handelsanställdas förbund sedan 2014. Rutinerad förhandlare. Har en nyckelroll som företrädare för det förbund som brukar vara det första som sluter avtal efter industrin. Började karriären på snickerifabrik och har aldrig arbetat i butik.
Lenita Granlund Kommunals avtalssekreterare sedan 2010. Den första kvinnan att väljas till den posten i ett LO-förbund. Undersköterska i botten.
Per Hidesten Industriarbetsgivarnas vd sedan organisationen bildades 2013. Har tidigare arbetat på Skogsindustrierna, Svensk Handel, Almega och Coca-cola. En av tre vd:ar på arbetsgivarsidan som ansvarar för förhandlingen av industriavtalet, vilket gör honom till en av de mest tongivande i avtalsrörelsen. En erfaren förhandlare som ofta och gärna drar en lans för basindustrins betydelse för Sveriges internationella konkurrenskraft.

Tobias Baudin

Tobias Baudin
Foto: Sören Andersson

Kommunals ordförande. Började sin bana som maskinist i Luleå ishall och har en lång bakgrund som förtroendevald inom Kommunal. Gjorde för några år sedan en avstickare som LO:s andre vice ordförande innan han blev vald till Kommunals ordförande.

Mattias Dahl

Mattias Dahl
Foto: Sören Andersson

Svenskt Näringslivs vice vd som fram till hösten 2019 har varit vd för Transportföretagen. Har tidigare arbetat på Svenskt Handel och Sveriges Byggindustrier. Ytterst ansvarig för arbetsgivarfrågor inom Svenskt Näringslivs-sfären. Vill gärna att saker ska hända snabbt.

Camilla Frankelius

Camilla Frankelius
Foto: Sören Andersson

Sveriges Ingenjörers förhandlingschef. En nyckelspelare i facken inom industrin med lång erfarenhet av avtalsrörelse.

Susanna Gideonsson

Susanna Gideonsson
Foto: Simon Rehnström/TT

Ordförande för Handelsanställdas förbund sedan 2014. Rutinerad förhandlare. Har en nyckelroll som företrädare för det förbund som brukar vara det första som sluter avtal efter industrin. Började karriären på snickerifabrik och har aldrig arbetat i butik.

Lenita Granlund

Lenita Granlund
Foto: Susanna Persson Öste /TT

Kommunals avtalssekreterare sedan 2010. Den första kvinnan att väljas till den posten i ett LO-förbund. Undersköterska i botten.

Per Hidesten

Per Hidesten
Foto: Sören Andersson

Industriarbetsgivarnas vd sedan organisationen bildades 2013. Har tidigare arbetat på Skogsindustrierna, Svensk Handel, Almega och Coca-cola. En av tre vd:ar på arbetsgivarsidan som ansvarar för förhandlingen av industriavtalet, vilket gör honom till en av de mest tongivande i avtalsrörelsen. En erfaren förhandlare som ofta och gärna drar en lans för basindustrins betydelse för Sveriges internationella konkurrenskraft.

Jan-Olof Jacke Svenskt Näringslivs vd sedan 2018. Har ett förflutet som ekonomichef på olika enheter inom Astra Zeneca och därefter vd för Astra Zenecas svenska dotterbolag. Innan han kom till Astra Zeneca arbetade han som managementkonsult.
Karin Johansson Svensk Handels vd sedan 2013. Var statssekreterare på Socialdepartementet 2006-2013. Innan dess har hon haft roller som försäljningschef på France Telecom Sverige och försäljningsdirektör på Microsoft Sverige. Har varit styrelseordförande för Sveriges radio och för Blekinge Tekniska Högskola och är idag styrelseordförande för Karlstads Universitet och Visit Sweden.
Torbjörn Johansson LO:s avtalssekreterare med huvudansvar för LO:s samordning. Spindeln i nätet när 14 förbund ska komma överens om prioriteringar, vilket är ett tufft jobb. I grunden snickare och har tidigare varit avtalssekreterare på Byggnads. Erfaren och orädd, enligt dem som känner honom. Stark försvarare av märket.
Agneta Jöhnk Chef för SKR:s (tidigare SKL) avdelning för arbetsgivarpolitik. Nyckelspelare i SKR:s förhandlingar med inte minst Kommunal. Har varit på SKR i ungefär ett decennium, men har en bakgrund som bland annat personaldirektör på Karolinska universitetssjukhuset.
Stefan Koskinen Chef för enheten för arbetsgivarsamverkan på Almega. Har en bakgrund som journalist, vilket är ovanligt i kretsen av ledande förhandlare, där de flesta är jurister.
Martin Linder Förbundsordförande för Unionen sedan 2015 och innan dess förbundets andre vice ordförande. Marknadsekonom som har varit fackligt aktiv sedan närmare 20 år. Har ett förflutet på Volvo i Göteborg.

Jan-Olof Jacke

Jan-Olof Jacke
Foto: Thomas Johansson/TT

Svenskt Näringslivs vd sedan 2018. Har ett förflutet som ekonomichef på olika enheter inom Astra Zeneca och därefter vd för Astra Zenecas svenska dotterbolag. Innan han kom till Astra Zeneca arbetade han som managementkonsult.

Karin Johansson

Karin Johansson
Foto: Sören Andersson

Svensk Handels vd sedan 2013. Var statssekreterare på Socialdepartementet 2006-2013. Innan dess har hon haft roller som försäljningschef på France Telecom Sverige och försäljningsdirektör på Microsoft Sverige. Har varit styrelseordförande för Sveriges radio och för Blekinge Tekniska Högskola och är idag styrelseordförande för Karlstads Universitet och Visit Sweden.

Torbjörn Johansson

Torbjörn Johansson
Foto: Anders Wiklund/TT

LO:s avtalssekreterare med huvudansvar för LO:s samordning. Spindeln i nätet när 14 förbund ska komma överens om prioriteringar, vilket är ett tufft jobb. I grunden snickare och har tidigare varit avtalssekreterare på Byggnads. Erfaren och orädd, enligt dem som känner honom. Stark försvarare av märket.

Agneta Jöhnk

Agneta Jöhnk
Foto: SKR

Chef för SKR:s (tidigare SKL) avdelning för arbetsgivarpolitik. Nyckelspelare i SKR:s förhandlingar med inte minst Kommunal. Har varit på SKR i ungefär ett decennium, men har en bakgrund som bland annat personaldirektör på Karolinska universitetssjukhuset.

Stefan Koskinen

Stefan Koskinen
Foto: Christine Olsson/TT

Chef för enheten för arbetsgivarsamverkan på Almega. Har en bakgrund som journalist, vilket är ovanligt i kretsen av ledande förhandlare, där de flesta är jurister.

Martin Linder

Martin Linder
Foto: Camilla Svensk

Förbundsordförande för Unionen sedan 2015 och innan dess förbundets andre vice ordförande. Marknadsekonom som har varit fackligt aktiv sedan närmare 20 år. Har ett förflutet på Volvo i Göteborg.

Johan Lindholm Byggnads ordförande sedan 2012. En färgstark ledare som ofta syns i förhandlingssammanhang på grund av Byggnads och de fyra andra förbunden inom 6F:s syn på industriavtalet och märket. Blev känd för allmänheten under den så kallade Vaxholmskonflikten, då han var ordförande för Byggettan.
Marie Nilsson IF Metalls ordförande sedan 2017. Drifttekniker i grunden. Har suttit i IF Metalls och dess föregångare Industrifackets styrelse i närmare 20 år.
Anna Nordin Ny förhandlingschef för Svensk Handel. Har en bakgrund i Livsmedelsföretagen och Teknikföretagen. Har en nyckelroll som företrädare för det förbund som brukar vara det första som sluter avtal efter industrin. Då uppstår ofta diskussion om löneökningar i krontal eller i procent.
Veli-Pekka Säikkälä Avtalssekreterare på IF Metall sedan 2008 och en av dem som varit med längst bland LO-förbundens avtalssekreterare. Har stor betydelse i industriförhandlingarna. Erfaren förhandlare med bakgrund som amatörboxare. En stark person som tror på märkets betydelse för Sveriges internationella konkurrenskraft. Får inte sällan kritik från andra LO-förbund för sin syn på märket och lönebildning, men står stadigt när det blåser.
Tomas Undin Huvudansvarig för avtalsrörelsen på Teknikföretagen, utlånad från Svenskt Näringsliv. Har stor makt när det gäller förhandlingarna kring industriavtalet. Tidigare förhandlingschef på Svensk Handel.
Klas Wåhlberg Teknikföretagens vd sedan 2016. Var tidigare Sverigechef för Bombardier Transportation.

Johan Lindholm

Johan Lindholm
Foto: Claudio Bresciani / TT

Byggnads ordförande sedan 2012. En färgstark ledare som ofta syns i förhandlingssammanhang på grund av Byggnads och de fyra andra förbunden inom 6F:s syn på industriavtalet och märket. Blev känd för allmänheten under den så kallade Vaxholmskonflikten, då han var ordförande för Byggettan.

Marie Nilsson

Marie Nilsson
Foto: Sören Andersson

IF Metalls ordförande sedan 2017. Drifttekniker i grunden. Har suttit i IF Metalls och dess föregångare Industrifackets styrelse i närmare 20 år.

Anna Nordin

Anna Nordin

Ny förhandlingschef för Svensk Handel. Har en bakgrund i Livsmedelsföretagen och Teknikföretagen. Har en nyckelroll som företrädare för det förbund som brukar vara det första som sluter avtal efter industrin. Då uppstår ofta diskussion om löneökningar i krontal eller i procent.

Veli-Pekka Säikkälä

Veli-Pekka Säikkälä
Foto: Janerik Henriksson/TT

Avtalssekreterare på IF Metall sedan 2008 och en av dem som varit med längst bland LO-förbundens avtalssekreterare. Har stor betydelse i industriförhandlingarna. Erfaren förhandlare med bakgrund som amatörboxare. En stark person som tror på märkets betydelse för Sveriges internationella konkurrenskraft. Får inte sällan kritik från andra LO-förbund för sin syn på märket och lönebildning, men står stadigt när det blåser.

Tomas Undin

Tomas Undin

Huvudansvarig för avtalsrörelsen på Teknikföretagen, utlånad från Svenskt Näringsliv. Har stor makt när det gäller förhandlingarna kring industriavtalet. Tidigare förhandlingschef på Svensk Handel.

Klas Wåhlberg

Klas Wåhlberg
Foto: Eva Lindblad/1001bild.se

Teknikföretagens vd sedan 2016. Var tidigare Sverigechef för Bombardier Transportation.

Martin Wästfelt Nytillträdd förhandlingschef på Unionen och dessförinnan dess chefsjurist i närmare ett decennium.
Mats Åkerlind Förhandlingschef i Sveriges Byggindustrier sedan oktober 2008. Innan dess arbetade han på JM i över 20 år. Utbildad civilingenjör med inriktning väg och vatten vid KTH.

Martin Wästfelt

Martin Westfelt
Foto: Ola Hedin

Nytillträdd förhandlingschef på Unionen och dessförinnan dess chefsjurist i närmare ett decennium.

Mats Åkerlind

Mats Åkerlind
Foto: SBi.

Förhandlingschef i Sveriges Byggindustrier sedan oktober 2008. Innan dess arbetade han på JM i över 20 år. Utbildad civilingenjör med inriktning väg och vatten vid KTH.

Bubblare (i bokstavsordning)

Malin Ackholt

HRF:s ordförande sedan 2016 och dessförinnan dess avtalssekreterare. Har 20 års erfarenhet av fackligt arbete på heltid, men började sin bana som kock.

Marcus Dahlsten

Transportföretagens vd sedan november 2019. Har ett förflutet på Teknikföretagen. Beskrivs som en erfaren, lugn och analytisk förhandlare.

Madelene Engman

GS Fackets förste vice ordförande och avtalssekreterare.

Pontus Georgsson

Pappers ordförande sedan våren 2019, innan dess förbundets förhandlingschef. Började sin bana som pappersbruksarbetare på Billerud.

Eva Guovelin

Ordförande för Livsmedelsarbetarna sedan 2017 och tidigare dess tredje vice ordförande. Har bland annat varit klubbordförande på Cloetta.

Mikael Johansson

Målarnas ordförande.

Valle Karlsson

Sekos ordförande sedan 2017 och dessförinnan förbundets avtalssekreterare i fem år. Är i grunden lokförare och har varit fackligt aktiv sedan i början av 1980-talet.

Niclas Lindahl

SKR:s (tidigare SKL) förhandlingschef sedan 2017. Började arbeta på dåvarande SKL 2011 som förhandlare. Innan dess var han förhandlingschef i Linköpings kommun under fem år. Har även erfarenhet från fackligt arbete.

Ulrika Lindstrand

Sveriges ingenjörers ordförande.

Magnus Pettersson

Fastighets ordförande sedan 2014. Brinner för lågavlönade städare.

Urban Petterson

Nyvald ordförande för Elektrikerna. Tidigare förhandlingschef i samma förbund.

Per-Olof Sjöö

GS-fackets ordförande sedan drygt tio år. Viktig roll i förhandlingarna av industriavtalet. Finns med bland spekulationerna om vem som blir nästa LO-ordförande.

Karl-Petter Thorwaldsson

LO:s ordförande som avgår vid kongressen i juni 2020. Bakgrund som ombudsman i IF Metall, valledare hos Socialdemokraterna, SSU-ordförande och industriarbetare från Kosta. Vilken annan avtalsrörelse som helst skulle ”Kålle”, i egenskap av LO-ordförande, ha varit bland de 20 i topp, men inte i år, eftersom han är på väg ut.

Tommy Wreeth

Transportarbetareförbundets ordförande sedan 2017. Tidigare dess kassör och har suttit i Transports verkställande utskott i drygt tio år. Har en bakgrund i transportnäringen. Är en av dem som är kritisk till industrins märkessättande roll.

Övriga med viktiga roller (i bokstavsordning)

Göran Arrius

Sacos ordförande.

Per Bardh

Handels avtalssekreterare som tidigare var avtalssekreterare i LO.

Linn Bentley

Förhandlingschef på Vårdföretagarna.

Ulrika Boëthius

Finansförbundets förbundsordförande.

Marcus Bolin

Avtals- och förhandlingskoordinator på Pappers.

Antje Dedering

Visitas avgående förhandlingschef. Har varit på Visita sedan 2017. Tidigare var hon förhandlingschef på Almega. Tillträder som Vårdföretagarnas vd i februari 2020.

Heike Eikers

Akademikerförbundet SSR:s ordförande.

Mats Ekeklint

Sekos avtalssekreterare.

Catharina Elmsäter-Svärd

Vd för Sveriges byggindustrier sedan hösten 2017. Var tidigare infrastrukturminister i regeringen Reinfeldt och dessförinnan finanslandstingsråd i Stockholms läns landsting. Hon är dessutom ordförande för Södertälje SK.

Madelene Engman

Avtalssekreterare på GS-facket.

Åsa Erba-Stenhammar

Förhandlingschef på Fackförbundet ST.

Tomas Erséus

Vd för Almega sedan sommaren 2019. Lång erfarenhet inom näringslivet från bland annat Ericsson, Kungsleden och Hemsö Fastighets.

Åsa Fahlén

Ordförande för Lärarnas riksförbund.

Inga-Kari Fryklund

Förbundsdirektör för Vårdföretagarna.

Markus Furuberg

Akademikerförbundet SSR:s förhandlingschef.

Eva Glückman

Förhandlingschef på TMF och Grafiska företagen.

Torbjörn Granevärn

Tillträder som Visitas förhandlingschef och chefsjurist 1 mars 2020, en månad innan avtalet med HRF går ut. Kommer närmast från rollen som vice vd och förhandlingschef på Svenska Flygbranschen. Innan dess var han biträdande förhandlingschef på sin nygamla arbetsplats Visita.

Martha Gurmu

Läkarförbundets chefsförhandlare.

Torbjörn Hagelin

Avtalssekreterare i Byggnads.

Jonas Hagelqvist

Vd för Ikem.

Björn Hellman

Vd på Livsmedelsföretagen sedan 2018. Innan dess var han under lång tid vd för Måleriföretagen.

Johanna Jaara Åstrand

Lärarförbundets ordförande.

David Johnsson

Vd för TMF.

Anders Knape

SKR:s (tidigare SKL) ordförande.

Joakim Larsson

Ordförande för SKR:s (tidigare SKL) förhandlingsdelegation. Till vardags stadsbyggnadsborgarråd i Stockholms stad.

Britta Leijon

Ordförande för Fackförbundet ST.

Madeleine Lindermann

Finansförbundets förhandlingschef.

Ingrid Lindholm

Chefsförhandlare på Lärarnas riksförbund.

Veronica Magnusson

Visions förbundsordförande.

Eva-Lotta Nilsson

Visions förhandlingschef.

Annika Nordin

Ansvarig för arbetsgivarservice på Transportföretagen sedan ungefär ett år. Är även förhandlingschef Biltrafikens Arbetsgivareförbund och Sveriges Bussföretag. Har tidigare även varit central förhandlare på Teknikföretagen.

Erland Oloausson

Ordförande för OPO, de opartiska ordförandena inom industriavtalet. Har en lång bakgrund inom LO, bland annat som dess förste vice ordförande och avtalssekreterare.

Per Persson

HRF:s avtalssekreterare.

Sineva Ribeiro

Vårdförbundets ordförande.

Henrik van Rijswik

Förhandlingschef på Livsmedelsföretagen sedan början av 2019. Innan dess var han arbetsrättsjurist och förhandlare i samma organisation i ett decennium.

Jonas Siljhammar

Visitas vd sedan 2018. Har ett förflutet som vd i besöksnäringen, en också stor erfarenhet av avtalsförhandlingar sedan sin tid som förtroendevald i Visita.

Peter Sjöstrand

Målareförbundets avtalssekreterare.

Heidi Stensmyren

Läkarförbundets ordförande.

Therese Svanström

TCO:s nyvalda ordförande.

Annelie Söderberg

Vårdförbundets förhandlingschef.

Jari Visshed

Fastighets avtalssekreterare.

Irene Wennemo

Medlingsinstitutets nytillträdda generaldirektör. Var statssekreterare för arbetsmarknadsminister Ylva Johansson 2014–2018. Har en lång bakgrund inom LO, bland annat som chef för arbetslivsenheten. Inhyser stort förtroende hos såväl fack som arbetsgivare.

Per Widolf

Industriarbetsgivarnas förhandlingschef.

Peter Winstén

Transports avtalssekreterare.

Mathias Åström

Lärarförbundets förhandlingschef.

#Avtalsrörelse#Avtalsrörelse
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist