Kullager på SKF
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Här är arbetsgivarnas bud i industriförhandlingarna

Publicerat av Stina Bengtsson

1,4 procent. Det är budet som arbetsgivarna inom industrin ger sin fackliga motpart i årets avtalsförhandlingar och som presenterades på en presskonferens på fredagsförmiddagen.

– Med hänsyn till det förhandlingsläge som vi är i har vi lämnat ett gemensamt bud. Det är första gången som Industriarbetsgivarna är med, säger Per Hidesten, vd på Industriarbetsgivarna.

Det är alltså Industriarbetsgivarna, tillsammans med Teknikföretagen, Gröna arbetsgivare, IKEM, Grafiska företagen, Livsmedelsföretagen och Trä- och Möbelföretagen, som står bakom budet.

– Man blir väldigt upprörd när man får höra om detta som inte kan betecknas som något annat än ett skambud, säger Unionens ordförande Martin Linder till TT.

Just nu pågår förhandlingar för att landa det så kallade industriavtalet, kollektivavtalet som sätter märket, lönenormeringen på svensk arbetsmarknad. Innan jul växlade parterna krav. Facken inom industrin krävde då tre procents löneökningar och pensionsavsättningar motsvarande närmare ytterligare en procent.

– Vi har tittat på omvärlden och gjort bedömningar efter alla rapporter som kommit. Det här är vad som krävs för att vi ska ha en reallöneökning, sa Marie Nilsson, förbundsordförande vid IF Metall, när Facken inom industrin presenterade sina krav.

– Vi är förvånade. Det är en omfattning som ligger långt utanför det den konkurrensutsatta industrin kan bära, sa Klas Wåhlberg, vd på Teknikföretagen, då.

Det senaste avtalet, som tecknades 2017, låg på 6,5 procent över tre år, alltså knappt 2,2 procent. Sedan dess har produktiviteten vikit och Sverige fått ökad internationell konkurrens. Det ger mindre möjligheter att höja priser och därför också löner, menar arbetsgivarna, som nu alltså lägger budet om 1,4 procent i årstakt för de totala arbetskraftskostnadsökningarna.

– VI har ett besvärligt läge i konjunkturen. BNP faller och vi ser ett ökat antal varsel och uppsägningar. Därför är det här ett rimligt bud, säger Per Hidesten.

Det gällande industriavtalet löper ut sista mars i år. Förhoppningen är att parterna ska ha slutit ett nytt avtal till dess.

Fakta: Avtal 2020

2020 omförhandlas cirka 500 kollektivavtal för 2,8 miljoner anställda. Drygt 800 000 av dem arbetar inom industrin.

Avtalsförhandlingarna inom bland annat industrin inleddes den 1 januari i år.

Den 1 mars träder opartiska ordföranden in i förhandlingarna för att biträda parterna och bidra till en ökad samordning av industriförhandlingarna.

Ett nytt industriavtal ska vara på plats den 1 april och därefter förhandlas avtal efter hand under 2020, ända in på höstkanten.

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2020-02-07 - 10:12  #Avtalsrörelse #Svenska modellen #Industriavtalet #Kollektivavtal