Flygplansmat
Foto: TT

Handels varslar om blockad trots kollektivavtal

Publicerat av Stina Bengtsson

Handels varslar företaget Train Logistics om blockad. Men företaget har redan kollektivavtal med HRF. "Det är ett seriöst bolag", säger Torbjörn Granevärn på Svenska Flygbranschen.

Det var på måndagen som Handels varslade företaget Train Logistics om blockad och arbetsnedläggelse. Enligt Handels handlar det om att företaget, som har ett kollektivavtal med Hotell- och restauranganställdas förbund (HRF), egentligen borde ha sitt avtal med Handels.

– Företaget vill inte skriva kollektivavtal med oss trots att deras verksamhet rör försäljning och lager. Det innebär osund konkurrens med andra företag och det innebär sämre villkor för våra medlemmar på arbetsplatsen. Det ska vara ordning och reda på svensk arbetsmarknad. Det är inte företagen som väljer vilket avtal som ska gälla, säger Per Bardh, avtalssekreterare på Handelsanställdas förbund, i ett pressmeddelande.

– Tvisten rör vilket kollektivavtal som är rätt för bolaget, säger Torbjörn Granevärn, förhandlingschef på Svenska Flygbranschen och ansvarig för det aktuella avtalet.

Train Logistics har ett kollektivavtal tecknat mellan Svenska Flygbranschen och HRF sedan flera år tillbaka.

– Det här är ett seriöst bolag, som just nu befinner sig i en förändringsresa. Vi avser att beskriva bolagets verksamhet och dess förändringsresa så transparent som möjligt för de berörda fackliga organisationerna, säger Torbjörn Granevärn.

Varslet berör nio av företagets anställda. Stridsåtgärderna träder i kraft den 5 december klockan sex på morgonen om parterna inte har kommit överens innan dess.

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2018-11-26 - 16:01  #Konflikt #Kollektivavtal