Mattias Dahl
Foto: Sören Andersson

Mattias Dahl blir ny vice vd med ansvar för arbetsgivarfrågor på Svenskt Näringsliv.

Han blir en av de mäktigaste på svensk arbetsmarknad

Det blir Mattias Dahl som tar över efter Peter Jeppsson som vice vd och chef för arbetsgivarfrågor på Svenskt Näringsliv. Mattias Dahl kommer närmast från posten som vd på Transportföretagen.

Rollen som vice vd med ansvar för arbetsgivarfrågor på Svenskt Näringsliv är en av de mäktigaste posterna som finns på svensk arbetsmarknad, inte minst i en avtalsrörelse. Mattias Dahl har länge funnits med i spekulationerna kring vem som skulle ta över efter Peter Jeppsson, som slutade i våras. På torsdagen kom beskedet.

– Jag är mycket glad över att kunna rekrytera Mattias Dahl som ny chef för arbetsgivarfrågor. Mattias har lång och relevant erfarenhet i arbetsmarknadsfrågor. Hans bakgrund täcker in både rättsväsende, förhandlingsledning och hela branschers frågor, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Han menar att Mattias Dahl har en kombination av sakkunskap, ledaregenskaper och kommunikativ förmåga som skapar bra förutsättningar att stärka både Svenskt Näringsliv, arbetsmarknadens funktionssätt och den svenska konkurrenskraften.

En av de viktigaste uppgifterna för Mattias Dahl inom den närmaste framtiden är att hålla samman den kommande avtalsrörelsen ur ett arbetsgivarperspektiv.

– Vi ska slå vakt om Industriavtalet som är grunden för svensk lönebildning. Lönenivåerna måste utvecklas i takt med produktiviteten så att företagens konkurrenskraft värnas och gör det möjligt att fler jobb skapas i näringslivet, säger han.

Mattias Dahl har en jur. kand. från Stockholms universitet och har innan han blev vd på Transportföretagen arbetat som förhandlingschef på Svensk Handel, arbetsrättsjurist på Sveriges Byggindustrier, processförare på Ledarna, biträdande jurist på Mannheimer Swartling och som tingsnotarie på Södra Roslagens tingsrätt. Han tillträder sin nya tjänst den 1 september i år.

Publicerad av Redaktör den 2019-06-27 - 12:11  #Avtalsrörelse #Svenska modellen #Kollektivavtal