Mattias Dahl, Transportföretagen
Foto: Sören Andersson

Transportföretagens vd Mattias Dahl är nöjd med dagens överenskommelse med Hamnarbetarförbundet.

Hamnstrejken är avblåst – andrahandsavtal klart

Storstrejken i hamnarna är avblåst. Det meddelar Sveriges Hamnar i ett pressmeddelande. Parterna har kommit överens om ett andrahandsavtal. "Hamnarbetarförbundet får det som vi har erbjudit från början", säger Transportföretagens vd Mattias Dahl.

Joakim Ärlund

Joakim Ärlund, vice vd för Sveriges Hamnar

Foto: Transportföretagen.
Per Hidesten

Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna

Foto: Håkan Flank
Eskil Rönér, ordförande, Hamnarbetarförbundet

Eskil Rönér, ordförande, Hamnarbetarförbundet

– Detta andrahandsavtal innebär att den flera decennier långa konflikten med Hamnarbetarförbundet är löst. Vi har nu fredsplikt med Hamnarbetarförbudet. Hamnarbetarförbundets strejker är avblåsta och arbetet i hamnarna kan återgå till det normala, säger Mattias Dahl, vd för Transportföretagen.

– Det här är ett andrahandsavtal, vilket innebär att anställningsvillkoren för alla hamnarbetare i hamnarna även fortsättningsvis kommer att regleras av vårt kollektivavtal med Transportarbetareförbundet, som är det först tecknade avtalet i branschen, säger Joakim Ärlund, förhandlingschef för Sveriges Hamnar.

– De får det som vi har erbjudit från början. Därmed har vi fredsplikt, som vi aldrig tidigare har haft, säger Mattias Dahl och är nöjd.

Enligt honom är det i grunden samma skrivningar i det avtal som idag har ingåtts, jämfört med bud nummer två i medlingen. Texterna som har varit skrivna i förtydligande syfte är i stort sett kvar, men ett par meningar har strukits.

Beskedet välkomnas av Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten.

– Vi välkomnar dagens besked som innebär att det nu råder fredsplikt i hamnarna. Våra företag kan åter igen koncentrera sig på sin kärnverksamhet och få ut sina varor på världsmarknaden utan störningarna i hamnarna, säger han i ett pressmeddelande och konstaterar att den svenska modellen håller och är stark.

Från Hamnarbetarförbundets sida kommer också positiva kommentarer.

– Så jävla gött, säger ordförande Eskil Rönér.

Publicerad av Redaktör den 2019-03-05 - 17:37  #Kollektivavtal #Hamnkonflikten